Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 17, 2011

Nieuwsoverzicht

Arthur Levinson, voorzitter van het biotechbedrijf Genentech, wordt bij het technologiebedrijf Apple voorzitter van de raad van bestuur. Daarmee wordt Levinson de opvolger van de overleden Steve Jobs. Levinson is al sinds het begin van deze eeuw bestuurder bij Apple. Daarnaast werd ook bekend gemaakt dat Roger Iger, chief executive van Walt Disney, bestuurder wordt bij Apple. Ook hij heeft al langer banden met Apple. Steve Jobs was destijds immers aandeelhouder van de animatiestudio Pixar, die aan Disney werd verkocht. Daardoor werd Jobs aandeelhouder van Disney en kreeg hij ook een zetel in het bestuur van het entertainmentbedrijf. Tim Cook blijft chief executive van Apple.


Alexandre de Juniac wordt voorzitter en chief executive van luchtvaartmaatschappij Air France. Dat heeft de raad van commissarissen van Air France bevestigd. De Juniac neemt de plaats in van Jean-Cyril Spinetta, die de functie tijdelijk had waargenomen na het plotselinge vertrek van chief executive Paul-Henri Gourgeon. De benoeming van de Juniac gaat onmiddellijk in werking. De Fransman is ook kandidaat om op termijn de volledige luchtvaartgroep Air France-KLM te gaan leiden. De Juniac is een gewezen topambtenaar van het Franse ministerie van financiën en privésecretaris van toenmalig Frans minister van economie Christine Lagarde. Hij werkte ook voor het defensiebedrijf Thales.


Portugal gaat de privatisering van een aantal belangrijke overheidsbedrijven versnellen om de staatsfinanciën te saneren. Tegen januari zouden de privatiseringen van het elektriciteitsconcern EDP en netbeheerder REN zullen tegen afgerond moeten zijn. Dat heeft Vitor Gaspar, Portugees minister van financiën, bekend gemaakt. In de loop van volgend jaar zal de privatisering volgen van onder meer de luchtvaartmaatschappij TAP, de staatspost CTT, het luchthavenbestuur ANA, spoorwegmaatschappij CP Carga en een klein gedeelte van het olieconcern Galp. De privatiseringen gebeuren in het kader van een saneringsprogramma dat met de internationale financiers werd afgesproken.


De Litouwse overheid heeft de controle overgenomen van de Bank Snoras, nadat uit onderzoek was gebleken dat er problemen waren met de solvabiliteit van de financiële instelling. De beslissing werd volgens een woordvoerder van de overheid genomen om het geld van spaarders veilig te stellen en het vertrouwen in het bankensysteem te handhaven. Bank Snoras zou onder meer opdrachten van de centrale bank om de operationele risico's te beperken, hebben genegeerd en zich aan het toezicht hebben proberen te onttrekken. Ook bestaat het vermoeden dat er valse informatie aan toezichthouders werd verstrekt. Bank Snoras is eigendom van zakenman Vladimir Antonov, die vooral bekend is van zijn banden met Victor Muller, topman van Swedish Automobile.


Een Parijse rechtbank heeft de noodlijdende Franse rederij SeaFrance failliet verklaard. Daardoor dreigen meer dan duizend banen verloren te gaan. Er waren weliswaar twee overnamebiedingen gedaan, maar die zouden onvoldoende hoog zijn geweest. De veerboten van SeaFrance blijven tot eind januari varen tussen Calais en Dover. Potentiële kopers kunnen zich nog wel aanbieden. SeaFrance kwam drie jaar geleden door de financiële crisis in de problemen. Ook wordt het bedrijf al jaren geplaagd door concurrentie van de Kanaaltunnel. Vorig jaar werd de onderneming onder curatele geplaatst. SeaFrance is de enige Franse maatschappij die tussen Frankrijk en Groot-Brittannië vaart, maar passagiers hebben ook de mogelijkheid om met andere maatschappijen de oversteek te maken.


De Franse bankgroep BNP Paribas heeft bekend gemaakt bijna 1.400 banen te zullen schrappen. Ruim duizend ontslagen zouden in het buitenland vallen. De maatregel is volgens de maatschappij een gevolg van de crisis en zou enkel op werknemers van de investeringsbank CIB slaan. Het concern heeft wereldwijd bijna 200.000 mensen in dienst. Volgens Baudouin Prot, chief executive van BNP Paribas, is de reorganisatie nodig om aan de nieuwe kapitaalvereisten te kunnen voldoen. De investeringsbank van BNP Paribas telt 21.500 werknemers in 53 verschillende landen, maar heeft te lijden onder de negatieve impact van de schuldencrisis. De omzet van de divisie zou tijdens het derde kwartaal met 40 procent zijn teruggevallen tegenover dezelfde periode vorig jaar.


De inflatie in de eurozone is in oktober stabiel gebleven op 3 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. In de hele Europese Unie lag de inflatie in oktober met 3,4 procent net boven het niveau van de maand september, toen een cijfer van 3,3 procent werd opgetekend. De laagste inflatiecijfers werden opgetekend in Zweden (1,1 procent), Ierland (1,5 procent) en Malta (2,4 procent). De hoogste cijfers werden daarentegen geregistreerd in Groot-Brittannië (5 procent), Estland (4,7 procent) en Slovakije (4,6 procent). België bevindt zich met 3,4 procent in de middenmoot. De inflatie in de eurozone blijft boven de grens van 2 procent die de Europese Centrale Bank op middellange termijn nastreeft.


De verkoop van nieuwe wagens in Europa is tijdens de maand oktober met 1,8 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft de Europese Vereniging van Autoconstructeurs (ACEA) gemeld. In september werd nog een lichte stijging van 0,7 procent genoteerd. De daling is onder meer te wijten aan de vertraagde groei van de vraag in Duitsland, de belangrijkste automarkt in Europa. In Duitsland werd nog een groei met 0,6 procent opgetekend, tegenover 8 procent tijdens de maand voordien. De zwaarste terugval werd opgetekend in Ierland (51,8 procent), Portugal (40,5 procent) en Griekenland (35,7 procent). Ook in Italië en Spanje werd respectievelijk een daling met 5,5 procent en 6,7 procent opgetekend. In Frankrijk steeg de verkoop met 2,4 procent.


De nieuwe Griekse regering onder leiding van centraal bankier Lukas Papademos heeft met een ruime meerderheid het vertrouwen van het Griekse parlement gekregen. Onmiddellijk na de stemming had Papademos al overleg met Charles Dallara, topman van het Institute of International Finance (IIF), over de halvering van de Griekse schuldenlast. Er volgt ook overleg met de Europese leiders over hun financiële steun en de voorwaarden die daaraan verbonden zijn. Daarbij moet Papademos echter wel afrekenen met Antonis Samaras, de leider van de conservatieve partij. Samares blijft weigeren om een schriftelijk engagement voor de geëiste veranderingen te ondertekenen. Samaras blijft zich ook verzetten tegen de afgesproken maatregelen.


Het Japanse bedrijf Olympus, producent van camera's en optische apparatuur voor de medische sector, heeft zijn schuldeisers een plan voorgelegd om zijn schulden met 260 miljard yen te verlagen. Dat komt overeen met een bedrag van ongeveer 2,5 miljard euro. Daarmee wil de onderneming de banden met zijn financiers intact houden. Olympus zou onder meer onderdelen willen verkopen om schulden af te betalen en willen putten uit bestaande kapitaalreserves. Daarmee moet de schuldenberg over drie jaar zijn teruggebracht zijn tot bijna 409 miljard yen. Olympus is verwikkeld in een omvangrijk schandaal, waarbij het jarenlang verliezen op beleggingen verdoezelde met behulp van acquisities en betalingen aan adviseurs. Het bedrijf hield er ook een dubbele boekhouding op na.


Portugal boekt goede vooruitgang bij het terugdringen van het begrotingstekort en het verbeteren van zijn economische concurrentiekracht en kan daarom rekenen op de uitbetaling van de derde tranche van het internationale hulppakket. Dat heeft de Portugese regering bekendgemaakt. Portugal kreeg in mei van dit jaar een steunpakket van 78 miljard euro van de Europese Unie en het International Monetair Fonds toegewezen. Het land voert in ruil voor de internationale noodsteun een aantal zware bezuinigingen door om het begrotingstekort terug te dringen. Portugal kan bij de derde tranche rekenen op een bedrag van 8 miljard euro.


Het toezicht op de spoorwegen in de Europese Unie moet gevoelig verbeteren. De regels rond de geliberaliseerde spoorwegmarkt moeten scherper worden gesteld. Dat is gezegd in het Europees Parlement. Alle fracties waren het erover eens dat de regulatoren moeten worden versterkt. Het parlement vindt onder meer dat de nationale toezichthouders boetes moeten kunnen uitdelen als er te weinig concurrentie is op een traject of als een beheerder van een netwerk een exploitant voortrekt. De Europese Commissie komt volgend jaar met voorstellen voor een verdere hervorming van de spoorwegmarkt. Uiteindelijk moet er een Europees toezichthouder voor de spoorwegsector worden gecreëerd.


De Chinese centrale bank heeft aangekondigd zijn monetaire beleid te zullen aanpassen. Dat werd gezegd in een reactie op de licht terugvallende groei van de Chinese economie. De bank stelde in een verklaring het beleid geleidelijk bij te zullen stellen wanneer de tijd daarvoor gekomen is. Er werd aan toegevoegd dat een beslissing afhankelijk zal zijn van de ontwikkeling van de wereldeconomie. De Chinese centrale bank heeft het voorbije jaar de rente verhoogd en restricties opgelegd aan banken om de inflatie te bestrijden en de oververhitte huizenmarkt te kalmeren. Het beleid heeft de inflatie inderdaad teruggedrongen, maar heeft op sommige plekken ook geleid tot scherpe dalingen van de vastgoedprijzen en afnemende economische activiteit.


Door het schrikbeeld van het uiteenvallen van de eurozone hebben rijken uit onder meer Italië, Griekenland en Spanje een gedeelte van hun vermogen geïnvesteerd in Londens vastgoed. Dat hebben makelaars in de Britse hoofdstad gezegd. Volgens de internationale makelaar Knight Frank is Londen een bestemming geworden om geld buiten de eurozone onder te brengen. Er wordt gewag gemaakt van een echte trend. Volgens de makelaar hadden vastgoedtransacties in Londen tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een waarde van 7,8 miljard Britse pond. Daarvan zouden Italiaanse, Griekse en Spaanse beleggers ruim 5 procent voor hun rekening hebben genomen. De beleggers zouden hun geld niet langer op de bank of in aandelen willen vastzetten.


Het Amerikaanse bankconcern Citigroup treft voorbereidingen om negenhonderd banen te schrappen bij zijn investeringsdivisie. Dat hebben een aantal bronnen gemeld tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal. Het gaat om 5 procent van het personeelsbestand van de divisie. De maatregel maakt mogelijk deel uit van een breder plan om in totaal wereldwijd drieduizend banen te schrappen. Dat betekent 1 procent van het totale personeelsbestand. Er zouden over de ontslagen, die volgend jaar zouden kunnen worden doorgevoerd, echter nog geen definitieve beslissing zijn genomen. Toch zouden een aantal personeelsleden van het voornemen al op de hoogte zijn gebracht.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home