Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 10, 2011

Nieuwsoverzicht

Tokio Electric Power Company (Tepco) heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een verlies opgetekend van 572 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 5,2 miljard euro. Tepco zegt enorme bedragen te moeten afdragen voor de gevolgen van de kernramp, voor onder meer herstellingskosten en schadevergoedingen. In juni plande Tepco al een verlies in van 570 miljard yen, ongeacht de oplopende schadeclaims. De voorbije maanden keerde de Japanse energieleverancier al voor 130 miljard yen schadevergoedingen uit aan slachtoffers van de kernramp. Onlangs nam het Japanse parlement een wetsvoorstel aan dat de uitbetaling van compensatieclaims mogelijk moet maken. De totale schadevergoedingen zouden volgens analisten kunnen oplopen tot ruim 90 miljard euro.


De inflatie in China is tijdens de maand juli van dit jaar opgelopen tot 6,5 procent. Dat is het hoogste peil sinds juni drie jaar geleden. Dat heeft het Chinese statistische bureau aangekondigd. In juni van dit jaar bedroeg de inflatie 6,4 procent. Het nieuwe cijfer, dat aantoont dat de consumptieprijzen in China almaar duurder worden, doet de druk toenemen op de Chinese economie, waarbij gevreesde wordt voor toenemende sociale onrust. De kloof tussen arm en rijk manifesteert zich in China steeds duidelijker. Om de inflatie onder controle te houden, trok de Chinese centrale bank eerder al enkele keren de belangrijkste rentevoeten op.


Rusland wil zijn overheidstekort aanpakken door massaal te lenen op de markten, waardoor de Russische schuld over drie jaar verdrievoudigd zal zijn. Dat blijkt uit een begrotingsontwerp van het Russische ministerie van financiën. De Russische overheid wil obligaties uitgeven voor een totaalbedrag van meer dan 6.000 miljard roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 49 miljard euro per jaar. De Russische regering moet het ontwerp nog verder onderzoeken. Uit het document blijkt dat de Russische regering de volgende twee jaar rekent op een begrotingstekort van 2,7 procent. Over drie jaar zou het tekort 2,3 procent bedragen. Het tekort moet voor 90 procent worden gedekt door obligatieleningen op de Russische markt.


Het Amerikaanse verzekeringsconcern American International Group (AIG) heeft een aanklacht ingediend tegen Bank of America. Daarbij wordt een bedrag van 10 miljard dollar schadevergoeding geëist voor verliezen op gebundelde hypotheekproducten. Bank of America zou het verzekeringsconcern hebben misleid over de kwaliteit van de hypotheekproducten bij de verkoop. Herverpakte hypotheekproducten lagen aan de basis van de jongste financiële crisis. American International Group moest drie jaar geleden door de Amerikaanse overheid gered worden met 180 miljard dollar aan noodleningen, nadat het zwaar in de financiële problemen was geraakt door verkeerde beleggingen in de Amerikaanse hypotheekmarkt. Bank of America ontkent de aantijgingen.


Het kredietratingagentschap Standard and Poor's (S&P) heeft de kredietnota's van de Amerikaanse hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac met één graad verlaagd. Daardoor verliezen de twee hypotheekverstrekkers de allerhoogste kredietrating. De beslissing is volgens het ratingbureau een logisch gevolg van de rechtstreekse afhankelijkheid van de hypotheekverstrekkers van de Amerikaanse staat. Standard and Poor's heeft eerder ook de kredietrating van de Amerikaanse overheid verlaagd. Het ratingbureau kondigde aan ook de gevolgen van die lagere kredietrating voor lagere overheden, banken en verzekeraars te onderzoeken.


Het emiraat Dubai zal nog tijdens de maand augustus een schuld van 4 miljard dollar met eigen fondsen terugbetalen. De aankondiging is een bevestiging van de economische heropleving van het emiraat, dat tijdens de wereldwijde economische crisis zwaar getroffen werd. De Investment Corporation of Dubai (ICD), een investeringsdivisie van de regering van Dubai, zal de schuld naar eigen zeggen terugbetalen met interne middelen, verkregen uit de dividenden van zijn filialen. De investeringsdivisie heeft onder meer belangen in luchtvaartmaatschappij Emirates, diverse banken, alumiumbedrijf Dubal en Borse Dubai in zijn portefeuille. De overheidsholding Dubai World kondigde twee jaar geleden een moratorium op zijn schulden af, maar lukte inmiddels een schuldherschikking.


De Europese Centrale Bank (ECB) heeft Italië zeer precieze voorwaarden opgelegd in ruil voor steun. Dat heeft de Italiaanse krant Il Corriere della Sera gemeld. Volgens de krant wordt er aangestuurd op snelle privatiseringen en een hervorming van de arbeidsmarkt. De eisen waren volgens de krant gericht aan de Italiaanse regeringsleider Silvio Berlusconi in een geheime brief van Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank. De brief zou ook ondertekend geweest zijn door Mario Draghi, die in november Trichet zal opvolgen. De brief was volgens de krant nagenoeg een regeringsprogramma, met een lijst maatregelen, tijdslimieten en instrumenten.


De Britse vermogensbeheerder Williams de Broë, onderdeel van de financiële groep Evolution, heeft sectorgenoot BNP Paribas Private Investment Management overgenomen. Vorige maand was al bekend geraakt dat Williams de Broë, dat geleid wordt door een gewezen private bankier van Fortis Bank, in gevorderde gesprekken was met BNP Paribas over de overname. Het is niet duidelijk waarom BNP Paribas de divisie wil afstoten. Pas vorig jaar werden de activiteiten samengesmolten met BNP Paribas Wealth Management. De overgenomen divisie heeft een portefeuille van 1,8 miljard pond, waardoor Williams de Broë zijn beheerde vermogen zal zien oplopen naar 7,8 miljard pond.


Het Amerikaanse internetbedrijf Dropbox zou werken aan een investeringsronde die 200 miljoen dollar tot 300 miljoen dollar zou moeten opleveren. Een aantal investeerders zouden de waarde van het internetbedrijf, dat tot op dit ogenblik slechts 70 miljoen dollar heeft opgehaald, ramen op een bedrag tussen 5 miljard dollar en 10 miljard dollar. Dropbox fungeert als een soort online kluis die de gebruiker toelaat om al zijn bestanden op te slaan en synchroniseren. Foto's, video's en documenten zijn daardoor altijd en op elk toestel met een internetverbinding beschikbaar. Dropbox werd vier jaar geleden opgericht door de Amerikaan Drew Houston. In totaal zou Dropbox op dit ogenblik 25 miljoen gebruikers tellen.


Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van de Amerikaanse financier Warren Buffett, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,42 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 74 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De sterke stijging is in belangrijke wijze te danken aan kleinere verliezen op de derivatenportefeuille, waar een terugval van 1,8 miljard dollar tot 271 miljoen dollar kon worden opgetekend. Daarnaast kon een meerwaarde worden geboekt op het belang in Goldman Sachs. Berkshire boekte na belastingen een meerwaarde van 806 miljoen dollar op de bevoorrechte aandelen die Goldman Sachs terugkocht.


Het treinstation Grand Central Terminal in New York krijgt wereldwijd de grootste winkel van het computerconcern Apple. Het bedrijf heeft plannen ingediend om in Grand Central Terminal, het belangrijkste treinstation van New York, een oppervlakte van ruim tweeduizend vierkante meter om te vormen tot een Apple-winkel. Het bedrijf zou in eerste instantie 800.000 dollar per jaar huur betalen voor de ruimte. Dat zou later oplopen tot 1 miljoen dollar. Met de Metropolitan Transportation Authority, uitbater van het station, werd een leasecontract voor tien jaar afgesloten. Apple zou ook de renovatie van de site betalen. Grand Central Terminal wordt de vijfde winkel van Apple in Manhattan.


Het milieubedrijf Veolia Environment gaat zich uit 37 landen terugtrekken. Daardoor zal het Franse milieubedrijf over twee jaar nog slechts in een veertigtal landen actief zijn. De maatregelen moeten Veolia Environment opnieuw winstgevend maken. Antoine Frerot, topman van het milieubedrijf, stelde dat Veolia Environment weliswaar een multinational is, maar daarom niet overal aanwezig hoef te zijn. Met die strategie staat Frerot, die nog maar zeven maanden aan de leiding van het bedrijf staat, lijnrecht tegenover zijn voorganger Henri Proglio, die met een opeenvolging van overnames de geografische expansie inzette. Proglio is momenteel gedelegeerd bestuurder van Electricté de France.


De Duitse herverzekeringsmaatschappij Munich Re heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een verlies geleden van 211 miljoen euro. Het verlies is te wijten aan de hoge schadevergoedingen die in het eerste kwartaal moesten worden uitgekeerd door natuurrampen. De aardbeving en tsunami in Japan kostte Munich Re 1,5 miljard euro. Ook moest het bedrijf 703 miljoen euro aan Griekse staatsleningen afschrijven. Tijdens de eerste helft van vorig jaar werd nog een winst van 1,2 miljard euro gerealiseerd. De premie-inkomsten stegen met 0,9 procent tot bijna 9 miljard euro. Ondanks het verlies stelde Nikolaus von Bomhard, topman van Munich Re, erop te vertrouwen dat het jaar met winst zak kunnen worden afgesloten. Tijdens het tweede kwartaal werd een winst van 738 miljoen euro geboekt.


Het Italiaanse concern Telecom Italia heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 7,47 miljard euro. Dat betekent een stijging met 9,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 2,91 miljard euro naar 3,05 miljard euro. De groei van Telecom Italie, het grootste telefoonbedrijf van Italië, is in belangrijke mate te danken aan de activiteiten op de Braziliaanse markt. Volgens Franco Bernabe, topman van Telecom Italia, heeft Brazilië zich ontwikkeld tot de groeimotor van het concern. In Brazilië werd een omzetgroei van 19 procent opgetekend tot 1,85 miljard euro. Op de Italiaanse thuismarkt werd daarentegen een terugval met 7 procent tot 4,76 miljard euro opgetekend.


De Amerikaanse betaalkaartenmaatschappij MasterCard heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst van 608 miljoen dollar geboekt. Dat betekent een stijging met 33 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is te danken aan de hogere verbruiksvolumes in de Verenigde Staten, maar ook blijkt dat Europese consumenten steeds meer betaalkaarten van MasterCard gebruiken. Ook in Brazilië werd een groei opgetekend. De inkomsten stegen met 22 procent tot 1,67 miljard dollar. Het aantal grensoverschrijdende transacties kende een groei met 19,3 procent, terwijl het aantal uitgevoerde bewegingen met 17,4 procent werd opgetekend.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home