Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, August 09, 2011

Schietpartijen maken veel onschuldige slachtoffers

Schietpartijen maken veel slachtoffers bij buitenstaanders. Dat is de conclusie van een onderzoek van Garen Wintemute, professor spoedgevallen-geneeskunde en directeur van het Violence Prevention Research Program aan de Davis School of Medicine van de University of California. De onderzoeker stelt dat jonge mannen het grootste risico lopen om bij geweld betrokken te raken, maar de meeste slachtoffers van verdwaalde kogels bevonden zich volgens hem buiten de leeftijdscategorie van vijftien tot vierendertig jaar. Bovendien vormden vrouwen meer dan 40 procent van de slachtoffers.

Wintemute voegt er aan toe dat 81 procent van de slachtoffers van verdwaalde kogels ook geen kennis hadden van de feiten die aanleiding gaven tot de schietpartij die hen hadden verwond. Ook blijkt dat 40,7 procent zich thuis bevond. Daarvan bevond 68,2 procent zich zelfs binnenshuis. De onderzoeker voegt er aan toe dat het grootste gedeelte van de fatale slachtoffers stierven op de dag dat ze werden neergeschoten. Veel slachtoffers stierven op de plek van de schietpartij.

"De verwondingen zijn meestal een bijproduct van bewust geweld," merkt Wintemute op. "De slachtoffers krijgen meestal ook nauwelijks of geen waarschuwing. Eens de schietpartij is begonnen, is het nauwelijks mogelijk om preventieve maatregelen te nemen. Tenzij we hele gemeenschappen en hun residenten kogelvrij maken, zullen we deze schietpartijen alleen kunnen voorkomen in de mate dat we in staat zijn om geweld met vuurwapens te voorkomen."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home