Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 10, 2011

Kaliningrad kan niet stemmen over nucleaire energie

De inwoners van de Russische enclave Kaliningrad krijgen geen kans om zich uit te spreken over de bouw van een nucleaire centrale. Dat heeft de overheid van de enclave bekend gemaakt. Er wordt opgemerkt dat de beslissing over nucleaire projecten tot de prerogatieven van de Russische federale overheid behoort en een regionaal referendum dus onmogelijk is. Tegenstanders van de kerncentrale hebben aangekondigd bij de rechtbank beroep te zullen aantekenen tegen de beslissing.

"In februari startte het Russische atoombedrijf Rosatom met de bouw van de Baltic Nuclear Power Plan, een kerncentrale die naast Kaliningrad, een Russische enclave tussen Polen en Litouwen, ook de Baltische staten van elektriciteit moet voorzien," aldus het Russische persbureau Interfax. Tegenstanders van het project sturen echter al geruime tijd aan op een referendum. Daarbij werd aan de regionale overheid gevraagd om tijdens de maand juli een volksraadpleging te houden.

Ook Audronius Azubalis, minister van buitenlandse zaken van Litouwen, heeft gevraagd dat een volksraadpleging zou worden gehouden over de constructie van de kerncentrale. Tijdens een vergadering met Nikolai Tsukanov, gouverneur van Kaliningrad, verwees hij daarbij naar de afspraken die binnen het kader van de Espoo Convention on Environmental Impact Assessment, waartoe ook Rusland behoort, werden gemaakt.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home