Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, August 12, 2011

Britse muziekfestivals naderen saturatieniveau

De sector van de muziekfestivals heeft te lijden onder een overaanbod. Dat zegt John Giddings, organisator van het bekende festival Isle of Wight. Door dat overaanbod verloopt van de tickets trager dan de voorbije jaren. Dit jaar werden in Groot-Brittannië al ruim dertig festivals geschrapt of uitgesteld en nog een groter aantal zou moeilijkheden ondervinden om een voldoende publiek aan te trekken. Vorig jaar werd nog een omzetgroei van 20 procent opgetekend.

"Er worden in Groot-Brittannië op dit ogenblik teveel festivals georganiseerd," merkt John Giddings op tegenover BBC News. "Het is onmogelijk dat al die organisaties er zullen in slagen om te overleven. De markt is verzadigd en er zullen dan ook slachtoffers vallen." Ook Melvin Benn, managing director van organisator Festival Republic, geeft toe dat het moeilijker is geworden om voldoende belangstelling aan te trekken voor de evenementen. Festival Republic organiseert onder meer de festivals van Reading, Leeds, Latitude en The Big Chill.

"Het economisch klimaat zal er mee voor zorgen dat er uiteindelijk minder festivals zullen overblijven," voert Benn aan. "Maar ook dan zal er nog altijd een gezond festival-circuit overblijven. Dit jaar zullen de Britse festivals één miljoen bezoekers aantrekken. Het is dan ook verkeerd om te stellen dat festivals niet langer populair zijn." Sommigen stellen echter dat het publiek het niet langer boeiend vindt om op al die evenementen steeds weer dezelfde groepen aan het werk te zien.

Sergio Pizzorno, gitarist bij de groep Kasabian, voert aan dat er dringend meer kansen moeten gegeven worden aan jongere groepen, zodat vermeden kan worden dat steeds weer dezelfde affiches worden aangeboden. Ook John Giddings merkt op dat het steeds moeilijker wordt om een aantrekkelijke affiche samen te stellen, aangezien de Britse muziekindustrie geen nieuw talent meer creëert, waardoor men steeds meer op dezelfde performers moet terugvallen.

Melvin Benn merkt echter op dat de dalende omzet te wijten zou kunnen zijn aan het feit dat de organisatoren zich hebben toegespitst op het verbeteren van de festival-beleving in plaats van zich te concentreren op het boeken van grotere groepen. "Er wordt mogelijk geschaafd aan het concept," voert hij aan. "Festivals willen minder afhankelijk worden van de grote groepen en meer een sfeer creëren." De lagere omzet zou echter ook te wijten zijn aan de verkoop van tickets met kortingen op een aantal gespecialiseerde websites.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home