Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, August 12, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse concern Cisco, producent van netwerkapparatuur, heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 11,2 miljard dollar. Dat betekent een daling met 36 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg van 10,8 miljard dollar naar 11,2 miljard dollar. Volgens waarnemers geeft de omzetstijging aan dat de investeringen in informatica niet zo hard worden geraakt door de afzwakkende groei van de internationale economie als werd gevreesd. Cisco Systems heeft wel last van bezuinigingen bij de overheden. Het bedrijf haalt ongeveer een vijfde van zijn inkomsten uit overheidscontracten. Eind juli kondigde het bedrijf aan wereldwijd 6.500 banen te zullen schrappen. Dat kadert in een besparingsplan van 1 miljard dollar.


E.ON, het grootste energieconcern van Duitsland, overweegt wereldwijd 11.000 banen te schrappen. Het Duitse concern heeft in totaal ongeveer 85.000 werknemers. De reorganisatie bij E.ON is nodig wegens twee structurele problemen. E.ON lijdt onder het Duitse moratorium op kernenergie dat over elf jaar wordt ingevoerd. Het bedrijf haalt 45 procent van zijn elektriciteit uit kernenergie. De sluiting van de zeventien kerncentrales kost E.ON miljarden. Het concern heeft de jongste jaren echter ook nagelaten te investeren in duurzame energie. Terwijl in Duitsland 17 procent van de stroomvoorziening duurzaam is, ligt dat percentage bij E.ON onder 10 procent. Een inhaaloperatie kost miljarden investeringen, maar E.ON kent een hoge schuldenlast en heeft daar dus weinig ruimte voor.


Technologiebedrijf Apple is het waardevolste bedrijf ter wereld geworden. De waarde van Apple is op de Amerikaanse beurs gestegen tot 337,2 miljard dollar, terwijl gewezen lijstaanvoerder ExxonMobil aan een marktwaarde van 330,8 miljard dollar kwamen. Het aandeel Apple steeg dit jaar al 13 procent, aangevuurd door het succes van producten als de iPad en de iPhone. Vorig jaar stootte Apple al Microsoft van de troon als grootste technologiebedrijf. Apple kende de voorbije jaren onder leiding van topman Steve Jobs een gigantische groei, dankzij producten zoals de iPod, de iPhone de iPad. Vijftien jaar geleden, toen Steve Jobs de leiding van het bedrijf opnieuw in handen name, stond Apple nog op negentig dagen van het bankroet.


De terugval van de beurzen heeft geen impact op de soliditeit van de Franse banken. Dat heeft Christian Noyer, de gouverneur van de Franse centrale bank, gezegd in een reactie op de kelderende bankaandelen op de beurs van Parijs. De recente evoluties hebben volgens Noyer geen enkele invloed op de weerstandskracht van de Franse banken. Om zijn standpunt te staven, verwees de gouverneur verwees naar de financiële resultaten van de banken tijdens het eerste semester van dit jaar. De koers van de Franse banken is zwaar gedaald omwille van de bezorgdheid van een eventuele afwaardering van de Franse kredietrating, hoewel de kredietbeoordelaars geen enkele indicatie in die richting hebben gegeven.


Italië is bereid de komende twee jaar zeer ingrijpende maatregelen door te voeren om het huidige begrotingstekort weg te werken. Dat betekent onder meer hogere belastingen en mogelijks besparingen op de ambtenarenlonen. Dat heeft Giulio Tremonit, Italiaans minister van economie, in het Italiaanse parlement aangevoerd. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft Italië gevraagd een omvangrijk pakket hervormingen door te voeren. Het gaat onder meer over arbeidsmarkthervormingen en privatisering van lokale overheidsdiensten. Italië wil het begrotingstekort op twee jaar tijd van 3,8 procent terugdringen tot 1,5 procent. Italië heeft voor ongeveer 1.900 miljard euro schulden. Dat komt overeen met ongeveer 120 procent van het bruto binnenlandse product.


De Verenigde Staten hebben aangekondigd 105 miljoen dollar extra uit te trekken voor noodhulp aan slachtoffers van de droogte in Somalië en de rest van de Hoorn van Afrika. De aankondiging valt samen met een bezoek van Jill Biden, echtgenote van de Amerikaanse vice-president Joe Biden, aan de getroffen regio. De Amerikaanse regering kondigde aan dat de Verenigde Staten de dringende nood aan voedsel, water, huisvesting en medische en sanitaire bijstand blijven financieren. De droogte in de Hoorn van Afrika treft in totaal 12,4 miljoen mensen. Duizenden Somaliërs zijn hun land ontvlucht en zoeken een toevlucht in Kenia en Ethiopië.


De regering van Zimbabwe beschikt over twee martelkampen bij een van de grootste diamantmijnen ter wereld in het Marange-diamantengebied. Dat moet blijken uit een reportage van BBC Panorama.
Gewezen gedetineerden voeren aan dat gevangenen in de geheime kampen zwaar worden mishandeld. De gevangenen zouden worden geslagen en vrouwen zouden worden verkracht. Geboeide gevangenen zouden regelmatig worden gebeten door honden. Volgens getuigen bestaan de kampen al zeker drie jaar. De autoriteiten willen geen commentaar geven op de beschuldigingen. Drie jaar geleden werd de handel in bloeddiamanten uit Zimbabwe aan banden gelegd. De Europese Unie overweegt om diamanten uit de Marange-regio opnieuw toe te laten op de internationale markten.


De Australische bierbrouwer Foster's heeft actrice Holly Valance gestrikt voor een nieuwe reclamecampagne. De zangeres en actrice poseerde van top tot teen bedekt in goudverf naar aanleiding van de lancering van Foster's Gold. De reclamebeelden zijn een duidelijke verwijzing naar de legendarische Bondfilm Goldfinger uit het midden van de jaren zestig. Holly Valance, die onder meer haar opwachting maakte in Neighbours, stelde erg trots te zijn voor een iconisch Australisch merk te mogen werken. Valance bekende ook zelf een liefhebber van het Australische bier te zijn. Gayle Harrison, marketing manager bij Foster's, noemde Holly Valance op zijn beurt een Australische icoon.


Het attractiepark Euro Disney bij Parijs heeft tijdens de eerste negen maanden van zijn boekjaar een omzet gerealiseerd van 892 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is vooral toe te schrijven aan de extra inkomsten uit hotelovernachtingen. Tijdens het derde kwartaal werd een omzetgroei met 7 procent tot 344 miljoen euro opgetekend. De inkomsten van de hotels en restaurants in Disney Village stegen met 7 procent tot bijna 138 miljoen euro. In het attractiepark werd een omzetgroei met 4 procent opgetekend. De omzet van de vastgoeddivisie viel tijdens het derde kwartaal van 51 miljoen euro terug tot 300.000 euro, onder meer te wijten aan een verkoop van gronden in Val d'Europe.


De Britse bank HSBC Holdings het beslist om zijn creditcardactiviteiten en het onderdeel bankieren voor consumenten in de Verenigde Staten te verkopen aan Capital One Financial. Dat heeft het concern, de grootste bankgroep van Europa, bekend gemaakt. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,6 miljard dollar. De verkochte divisie heeft in totaal voor ongeveer 30 miljard dollar aan leningen in portefeuille. Verwacht wordt dat de verkoop in de loop van volgend jaar zal kunnen worden afgerond. Capital One Finance nam in juni van dit jaar ook al de online bankactiviteiten van ING Groep in de Verenigde Staten over voor een bedrag van 9 miljard dollar.


Griekenland krijgt zijn fiscale fraude, één van de grootste problemen van het land, niet onder controle. Ondanks alle inspanningen van belastingcontroleurs neemt het probleem grote proporties aan, vooral op de toeristeneilanden in de Egeïsche zee. Dat blijkt uit steekproeven van de Griekse overheid. Ambtenaren voerden tussen eind april en begin augustus steekproeven uit bij 750 bedrijven op vijftien eilanden. Bij 490 ondernemingen werden onregelmatigheden vastgesteld. Rhodos bleek de zwaarste fraude te kennen. Daar werd bij alle gecontroleerde bedrijven fiscale fraude vastgesteld. Ook op Mykonos werd een fraudeniveau van 80 procent vastgesteld. In september worden Europese consultants naar Griekenland gestuurd om de fraude efficiënter te helpen bestrijden.


Nadat de ratingbureaus Standard & Poor's en Moody's eind juli al de kredietwaardigheid van Cyprus naar beneden hadden bijgesteld, heeft nu ook sectorgenoot Fitch een gelijkaardige maatregel genomen en de rating met twee niveaus teruggeschroefd. Cyprus staat nu nog twee niveaus boven de junkstatus. Fitch benadrukt daarbij te verwachten dat Cyprus een reddingsplan van de Europese Unie nodig zal hebben. In de huidige marktomstandigheden meent Fitch naar eigen zeggen dat de Cypriotische regering niet aan zijn verplichtingen zal kunnen voldoen zonder officiële externe steun.De afwaardering volgt op een vergelijkbare stap in mei. Toen verlaagde Fitch de status met drie stappen vanwege de verwevenheid van de Cypriotische bancaire sector met de Griekse economie.


De European Securities and Markets Authority (ESMA) overweegt het shortselling tijdelijk te verbieden. Dat hebben een aantal insiders gemeld. Volgens de bronnen werd daarbij nog bekeken of alleen shortselling in financiële waarden moest worden verboden of dat het verbod voor alle aandelen zou moeten worden doorgevoerd. Het verbod zou van tijdelijke aard zijn en worden doorgevoerd om de markten te kalmeren. Eerder verbood de Griekse toezichthouder al shortselling op de Griekse markt. De Europese toezichthouder heeft zelf geen macht om een dergelijk verbod af te kondigen, maar kan wel de Europese regeringen adviseren en het beleid coördineren. Shortselling werd ook drie jaar geleden bij het begin van de financiële crisis in een aantal landen tijdelijk verboden.


Opkomende economieën verdienen een hogere kredietrating dan de drie traditionele Amerikaanse kredietbeoordelaars aangeven. Dat is de conclusie van een rapport van de Zwitserse vermogensbeheerder Lombard Odier. Volgens de onderzoekers staan de opkomende economieën er gezonder voor dan de ontwikkelde landen. Er wordt onder meer op gewezen dat landen zoals China, Saudi-Arabië, Rusland en Zuid-Korea een lage staatsschuld hebben, een overschot op de betalingsbalans laten optekenen en gunstige economische vooruitzichten kennen. Dit zijn belangrijke indicatoren voor de kredietwaardigheid van een land. Ontwikkelde economieën hebben daarentegen te kampen met snel oplopende staatsschulden, zware tekorten op de betalingsbalans en een stagnerende groei.


De Amerikaanse automaker General Motors gelooft weer stellig in een toekomst voor het Duitse automerk Opel. Het Amerikaanse concern heeft dan ook geen enkel plan om de Duitse dochter van de hand te doen. Dat heeft Dan Akerson, topman van General Motors, gezegd is een gesprek met de Duitse Financial Times. Akerson pareert daarmee geruchten die sinds deze zomer de ronde doen en waarbij aangegeven werd dat dat General Motors opnieuw zou overwegen om het Duitse merk te verkopen, zoals enkele jaren geleden ook al met verscheidene kandidaat-overnemers werd gepraat. Akerson zei echter dat het Amerikaanse concern Opel nooit zal wegdoen. Hij wees er daarbij op dat Opel bijdraagt aan de wereldwijde dekking van General Motors.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home