Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 11, 2011

Boeing vliegt over vier jaar naar ruimtestation

De Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing wil over vier jaar met een eigen bemanning naar het International Space Station (ISS) vliegen. De vlucht kadert in de plannen van Boeing om met zijn ruimtecapsule CST-100 in de commerciële ruimtevaart te stappen. Het bedrijf hoopt daarbij een contract te kunnen afsluiten met de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (Nasa) om Amerikaanse astronauten naar het ruimtestation te vervoeren.

De Nasa heeft vorige maand zijn spaceshuttle-programma definitief afgesloten. Bedoeling is dat het transport naar het internationale ruimtestation zal worden uitgevoerd door privébedrijven. In dat kader wil Boeing over vier jaar drie tests uitvoeren met zijn ruimtecapsule. Daarbij zal gebruik gemaakt worden van de bekende Atlas 5 raket, die inmiddels al zevenentwintig lanceringen heeft geboekt met een slaagniveau van 100 procent. De Atlas 5 is een ontwerp van het bedrijf United Launch Alliance, dat gedeeltelijk eigendom is van Boeing.

Boeing krijgt van de Nasa financiële ondersteuning bij de ontwikkeling van het project. De ruimtecapsule van Boeing kan zeven passagiers vervoeren. De eerste twee tests zullen uitgevoerd worden met een onbemande capsule, waarbij onder meer de veiligheid voor de astronauten zal worden uitgetest. Wanneer die twee proeven met succes worden uitgevoerd, zal overgegaan worden tot een bemande vlucht naar het ruimtestation. Over vijf jaar zou de CST-100 commercieel kunnen worden ingezet. De selectieprocedure voor de piloten is al opgestart.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home