Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 10, 2011

Overheidsbudget heeft impact op volksgezondheid

Grotere bestedingen in de openbare gezondheidszorg leidt tot een betere volksgezondheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van het College of Public Health aan de University of Kentucky. Onderzoeksleider Glen Mays merkte daarbij op dat elke 10 procent verhoging in de investeringen over een periode van dertien jaar leidt tot een daling van 1 procent tot bijna 7 procent in de mortaliteit te wijten aan kindersterfte, hartaandoeningen, diabetes en kanker.

"Uit het onderzoek blijkt niet alleen de omvang van de investeringen van belang te zijn, maar ook op welke manier die financiƫle middelen worden besteed," voert Glen Mays aan. "Daarbij moet er onder meer over gewaakt worden dat de financiƫle middelen worden toegewezen aan projecten die gericht zijn op risicogroepen om te garanderen dat de bestedingen tot een positief resultaat leiden." Opgemerkt wordt dat de sterkste impact werd teruggevonden op de kindersterfte en hartaandoeningen.

De onderzoekers merken op dat de bestedingen in openbare gezondheid in de Verenigde Staten grote verschillen kennen. Daarbij blijkt de staat Nevada per inwoner amper 4 dollar per jaar te besteden aan openbare gezondheid. In Hawaii loopt dat echter op tot meer dan 171 dollar per jaar. "Bij lokale bestedingen worden nog grotere verschillen opgetekend. De mediaan bedraagt 36 dollar per persoon, maar bij een aantal lokale overheden daalt dat tot minder dan 1 dollar, terwijl dat elders meer dan 200 dollar bedraagt."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home