Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 11, 2011

Nieuwsoverzicht

De Europese Centrale Bank (ECB) leent 49,8 miljard euro extra aan de banken van de eurozone. Daarmee hoopt de instelling de spanningen op de geldmarkt te kunnen verminderen. Normaal leent de Europese Centrale Bank alleen voor periodes van één week en van één en drie maanden geld aan de banken. Maar er werd nu beslist een extra lening met een looptijd van zes maanden toe te kennen om de bezorgdheid over de financiering van de banken weg te nemen. De banken konden daarbij een onbeperkt bedrag lenen. In totaal hebben 114 banken samen 49,8 miljard euro gevraagd en gekregen. Daarbij wordt de gemiddelde basisrente van de Europese Centrale Bank gehanteerd. Op dit ogenblik bedraagt die rente 1,5 procent en er is weinig kans dat het tarief snel zal worden verhoogd.


De Amerikaanse Federal Reserve belooft om tot minstens twee jaar lang de rente op bijna nul te houden. Het is de eerste keer dat de Federal Reserve een termijn plakt op zijn economische hulpplan. De belangrijkste rentevoeten die de Fed in de Verenigde Staten hanteert, schommelen tussen 0 procent en 0,25 procent. Nieuwe steunmaatregelen, zoals het bijkomend opkopen van overheidsobligaties, komen er voorlopig niet. Dat was door sommige analisten nochtans voorspeld, als tegenreactie op de recente koersdalingen op de beurs en op de aanhoudende schuldencrisis in zowel de Verenigde Staten als in Europa. Er werd wel aangekondigd dat er nog extra middelen worden overwogen om de economie te ondersteunen.


De Verenigde Staten hebben voor het eerst staatspapier uitgegeven sinds de Amerikaanse kredietrating door het bureau Standard & Poor's werd verlaagd. De Amerikaanse regering haalde een bedrag van 32 miljard dollar op met obligaties met een looptijd van drie jaar. De gevraagde rente bedroeg 0,5 procent. Dat is het laagste niveau uit de Amerikaanse geschiedenis. De vraag naar staatspapier lag 3,3 keer hoger dan het aanbod. De Verenigde Staten maakte nog twee veilingen van staatspapier, voor een totaal van 72 miljard dollar, bekend. Door de ingreep van Standard & Poor's genieten de Verenigde Staten niet langer de maximum kredietwaardigheid.


De Zwitserse centrale bank heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de negatieve impact van de sterke Zwitserse frank aan te pakken. De Zwitserse frank staat volgens de Banque Nationale Suisse immers zwaar overgewaardeerd. De sterkte van de munt betekent een bedreiging voor de Zwitserse economie. De Zwitserse nationale bank zal bij zijn ingreep via zogenoemde swaps valuta omruilen. Ook op het hoogtepunt van de financiële crisis was een dergelijke operatie doorgevoerd. De Zwitserse frank wordt beschouwd als een veilige belegging. Op één week tijd steeg de waarde van de Zwitserse frank met 6 procent tegenover de euro en met 1 procent tegenover de dollar. Begin augustus verlaagde de Zwitserse centrale bank al eens de rente in een poging om de frank te verzwakken.


De financiële crisis in Europa en Amerika is niet te wijten aan luie Grieken of inhalige speculanten, maar aan een grondige herschikking van de welvaart wereldwijd. De bloeiperiode van de westerse wereld is voorbij. Dat zegt Howard Nicholas, hoofddocent economie aan het Institute of Social Studies in Den Haag (ISS). Volgens Nicholas bevestigen de huidige fenomenen dat het kapitalisme in golven werkt, al willen velen economen dat niet erkennen. Na elke periode van groei volgt volgens Nicholas een periode van neergang, waarin nieuwe sectoren of landen zich gereedmaken voor groei. De lage groei in het westen en de enorme schuld zijn volgens Nicholas tekenen van het einde van een cyclus.


Sara Lee, het moederbedrijf van Douwe Egberts, heeft zijn deegactiviteiten verkocht aan de Amerikaanse groep Ralcorp Holdings, producent van voedingsmiddelen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 545 miljoen dollar. De verkoop past in de strategie van Sara Lee om zijn activiteiten op te splitsen. Daarbij wordt een geheel met activiteiten rond thee en koffie gecreëerd, terwijl een tweede entiteit uit de Noord-Amerikaanse vleesactiviteiten zal bestaan. De splitsing van de activiteiten wordt op dit ogenblik voorbereid. De verkochte deegactiviteiten representeren met een jaaromzet van meer dan 300 miljoen dollar ongeveer 3 procent van de totale jaaromzet van Sara Lee. De verkoop wordt naar verwachting voor het einde van het jaar afgerond.


Victor Muller, de directievoorzitter van Swedish Automobile, praat in Zweden met de vakbonden en Chinese investeerders. Dat hebben woordvoerders van Saab en de vakbonden bevestigd. Unionen, de vakbond van het meeste kantoorpersoneel van Saab, wil van Muller meer duidelijkheid over een werkplan voor de korte, middellange en lange termijn. Eerder had Muller een ontmoeting managers van de Chinese autobouwer Pang Da, die na goedkeuring van de autoriteiten, gedeeltelijk eigenaar van Saab hoopt te worden. De concrete inhoud van de gesprekken werd niet bekend gemaakt. Saab maakt al langere tijd geen auto's wegens gebrek aan onderdelen door een schuld van minstens 11 miljoen euro bij 800 toeleveranciers. Eind augustus hoopt het automerk een betalingsovereenkomst te hebben.


De relevante landen moeten overgaan tot actie om het vertrouwen van beleggers wereldwijd te herstellen. Dat heeft de Chinese premier Wen Jiabao gezegd. Wen riep op tot concrete en verantwoordelijke fiscale en monetaire maatregelen. Het is de eerste officiële reactie van de Chinese overheid na de afwaardering van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten. De wereldgemeenschap moet volgens Wen de communicatie en coördinatie van het macro-economisch beleid verbeteren om duurzame, stabiele en gebalanceerde groei van de wereldeconomie te realiseren. Op dit ogenblik zijn de financiële markten volgens Wen erg turbulent en onzekerheid zou het herstel van de wereldeconomie tegenhouden.


Spanje is heel ver weg van de noodzaak aan financiële hulp, ondanks de beroering op de obligatiemarkten. Dat heeft de Spaanse minister van financiën Elena Salgado gezegd. Salgado benadrukte daarbij dat het schuldniveau van Spanje 20 procentpunten onder het gemiddelde in de Europese Unie ligt. De Spaanse staatsschuld bedroeg eind maart 679,78 miljard euro. Dat betekent 63,6 procent van het Spaanse bruto binnenlands product. Dit percentage lag in Europese Unie gemiddeld op 80 procent. Salgado voorziet dat de obligatiemarkten in de loop van augustus opnieuw tot rust zullen komen. Beleggers maken zich zorgen over het hoge Spaanse begrotingstekort, de zwakke economische groei en de hoge werkloosheid.


Rusland heeft opnieuw zijn grenzen geopend voor groenten uit alle landen uit de Europese Unie. Dat heeft de Russische voedselautoriteit bekend gemaakt. Eerder stond Rusland al import toe uit Spanje, Denemarken, Nederland en België. Rusland verbood de import uit de Europese Unie begin juni in verband met de EHEC-bacterie, die toen nog in verband werd gebracht met komkommers en andere groenten. Rusland is met de opheffing van het verbod ingegaan op een verzoek van de Europese Commissie. Al tijdens de eerste helft van de maand juni was daarover een akkoord bereikt tussen de Russische president Dmitry Medvedev en José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie.


De Amerikaanse smartphonefabrikant Apple heeft concurrent Samsung in Nederland voor de rechter gedaagd het schenden van octrooien. Apple en Samsung liggen al geruime tijd met elkaar in de clinch. Apple beschuldigt Samsung er onder meer van octrooien van de iPad en de iPhone te hebben gebruikt voor eigen gadgets. Het bedrijf maakte in juni bekend een rechtszaak in Zuid-Korea tegen Samsung te beginnen vanwege het schenden van meerdere patenten. Samsung had op zijn beurt in april al rechtszaken wegens patentbreuken aangespannen tegen Apple in Zuid-Korea, Japan en Duitsland. Ook in Nederland zou later nog een zaak van Samsung tegen Apple worden ingeleid.


De Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft in zijn New Yorkse vestigingen maatregelen genomen tegen gebruikers die nauwelijks consumeren, maar wel lange tijd gebruik maken van het gratis draadloos internet. Daardoor zouden in sommige vestigingen nog amper plaatsen vrij zijn voor andere consumenten. Om te vermijden dat mensen te lang de stoelen en tafels in beslag nemen met hun laptops en in ruil daarvoor niet genoeg bestellen, worden de stopcontacten systematisch afgedekt. Op die manier kunnen de klanten slechts blijven zitten tot de batterij van de laptop is uitgeput. De maatregel zou wel alleen van kracht zijn in de vestigingen waar het misbruik echt overdreven wordt.


De zeventien landen van de eurozone moeten een stabiliteitsraad krijgen. De nieuwe instelling zou de lidstaten moeten begeleiden bij het doorvoeren van hervormingen om hun economieën competitiever te maken en eventueel sancties opleggen aan landen die problemen blijven veroorzaken. Dat heeft de Duitse minister van economie Philipp Rösler voorgesteld. Duitsland staat kritisch tegenover de hulp aan eurolanden die in problemen verzeild zijn geraakt. Rösler stelde dat zijn voorstel de steun heeft van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Concreet wil Rösler een stabiliteitsraad opzetten naar het voorbeeld van de Duitse instelling die de financiële situatie van de deelstaten opvolgt. De raad zou onafhankelijk van de eurolanden functioneren.


Research In Motion (RIM), producent van de Blackberry, is bereid om de Londense politie te helpen in de strijd tegen de straatrellen. Dat heeft Patrick Spence, topman van Research In Motion, gezegd. Algemeen wordt aangenomen dat de Blackberry een belangrijke rol heeft gespeeld bij de samenscholingen van de relschoppers. Door encryptie is het niet gemakkelijk om dat berichtenverkeer te onderscheppen. Het bedrijf heeft echter opgemerkt niet te zullen protesteren wanneer de overheid in het Blackberry-verkeer zou ingrijpen. De Britse politie kan beroep doen op een wet die het in een aantal gevallen mogelijk maakt om dergelijke communicaties op te volgen.


Israël bewaakt zijn gasvelden in de Middellandse Zee met onbemande vliegtuigen uit veiligheidsoverwegingen. Dat heeft een functionaris van de Israëlische defensie bevestigd. Israël hoopt daarmee te kunnen anticiperen op een eventuele aanval van de Libanese groep Hezbollah te kunnen Israël en Libanon hebben geen maritieme grenzen afgesproken. De gasvelden die Israël recent in de Middellandse Zee heeft ontdekt, zijn daarom een nieuwe voedingsbodem van spanningen tussen de twee landen. Beide landen hebben verschillende overlappende maritieme grenzen aan de Verenigde Naties voorgelegd. Energiebedrijven vermoeden dat er ook gasreserves in het betwiste zeegebied liggen. De Hezbollah heeft aangekondigd dat het de natuurlijke rijkdommen van Libanon zal verdedigen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home