Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 10, 2011

Amerikaanse architectuur moet zich aanpassen aan tornado-gevaar

Bij het ontwerp van gebouwen moet met strengere normen worden gewerkt om de schade en het verlies aan levens door tornado's terug te schroeven. Dat is de conclusie van een rapport van de Amerikaanse National Science Foundation over de schade die het voorbije tornadoseizoen in de Verenigde Staten heeft veroorzaakt. De voorbije lente kende één van de zwaarste tornado-seizoenen uit de geschiedenis van de Verenigde Staten.

"Men kan niet stellen dat de huidige bouwnormen tekort schieten, maar ze beperken zich wel tot absolute minimum-vereisten," merkt onderzoeker Rakesh Gupta, professor engineering aan de Oregon State University. "Bovendien blijkt dat een aantal gebouwen niet volledig aan de gestelde normen voldoen, te wijten aan minderwaardig constructiewerk en gebrek aan controles. De sector moet betere prestaties kunnen voorleggen. De schade van het tornado-seizoen had niet zo hoog moeten zijn dan nu het geval is geweest."

"Het is mogelijk om structuren te ontwerpen en bouwen die bestand zijn tegen een windkracht van meer dan 140 mijl per uur, waardoor ze beter bestand zouden zijn tegen tornado's en orkanen," voert Gupta nog aan. De onderzoekers merken ook op dat meer rekening gehouden moet worden met lokale omstandigheden. Zoals infrastructuur in San Francisco is voorzien op aardbevingen, zouden andere regio's zich volgens hen moeten instellen op gevaren zoals orkanen of tornado's. Een nationale bouwcode is volgens de onderzoekers wel gemakkelijk, maar niet de beste oplossing voor elke locatie.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home