Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 11, 2011

Dak gebouwen moet waterstof-fabriek worden

Het dak van gebouwen wordt vooral gezien als een mogelijkheid om energievoorziening door zonnepanelen te creëren, maar volgens wetenschappers aan de Duke University in de Verenigde Staten zou er met waterstof nog nuttiger gebruik gemaakt kunnen worden van de mogelijkheden. Volgens Nico Hotz, ingenieur aan de Amerikaanse universiteit, is het mogelijk om een hybride systeem op te zetten met een combinatie van water en methanol, waarbij uiteindelijk waterstof zou kunnen worden gevormd op een efficiëntere manier dan met de huidige technologie mogelijk is.

"De geproduceerde waterstof kan worden opgeslagen in brandstofcellen tot er nood is aan energie," merkt Nico Hotz, professor mechanica aan de Pratt School of Engineering, op. Het hybride ontwerp levert volgens hem tijdens de zomer een efficiëntie van 28,5 procent op, terwijl tijdens de winter een niveau van 18,5 procent zou kunnen worden bereikt. De conventionele systemen komen tijdens de zomer niet verder dan een efficiëntie van 5 procent tot 15 procent en tijdens de winter tussen 2,5 procent en 5 procent.

Op dit ogenblik wordt aan de Duke University in een proefopstelling getest of het theoretisch model ook in praktijk dezelfde efficiëntie-voordelen oplevert. Het model laat volgens Hotz toe om tot 95 procent van het zonnelicht opvangen, waarbij slechts een beperkte hoeveelheid warmte aan de omgeving wordt verloren. "Dat is cruciaal, want het laat toe om temperaturen tot meer dan 200 graden te bereiken," voert hij aan. "Een standaardinstallatie kan water slechts opwarmen tot een temperatuur tussen 60 graden en 70 graden."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home