Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 13, 2011

Nieuwsoverzicht

De Nederlandse brouwer Heineken heeft aangekondigd in Ethiopië de gewezen staatsbrouwerijen Bedele en Harar te kopen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 163 miljoen dollar. Bedele en Harar werden onlangs geprivatiseerd en richten zich vooral op de plaatselijke biermarkt. De twee brouwerijen zouden samen 18 procent van de totale Ethiopische biermarkt vertegenwoordigen. Ethiopië is met 85 miljoen inwoners na Nigeria het grootste land van Afrika. De Ethiopische bierproductie bedroeg vorig jaar 3 miljoen hectoliter. Dat betekent een groei met 20 procent op vijf jaar tijd. De gemiddelde Ethiopische bierconsumptie bedraagt 4 liter per inwoner. Wereldwijd ligt het gemiddelde op 27 liter.


De Britse zondagskrant Mail on Sunday ligt aan de basis van de paniekgeruchten over de Franse bank Société Générale. Dat schrijft de Franse krant Le Figaro. De Britse krant zou zich gebaseerd hebben op een fictiereeks in Le Monde, waarin werd beschreven hoe Société Générale volgend jaar door de Franse overheid gered zou moeten worden omdat de bank teveel Griekse overheidsobligaties in portefeuille had. Hoewel het om fictie gaat, namen twee Britse journalisten de basisinformatie over voor waarheid. Nadien werd het verhaal overgenomen op de site van CNN terecht, Twitter en op financiële blogs. De Britse krant heeft zich inmiddels geëxcuseerd voor de foute berichtgeving. De Franse beurswaakhond voert een onderzoek naar de geruchten.


De Verenigde Staten gaan 17 miljoen dollar extra uittrekken voor noodhulp aan de slachtoffers van de droogte in Somalië en de rest van de Hoorn van Afrika. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton gemeld. De Amerikaanse bijdrage aan de humanitaire hulp voor de regio loopt volgens Clinton daarmee op tot 580 miljoen dollar. Van het nieuwe pakket gaat 12 miljoen naar Somalië, waar bijna de helft van de bevolking bedreigd wordt door de hongersdood. Clinton omschreef de hongersnood in de Hoorn van Afrika als de ergste humanitaire crisis ter wereld. De Amerikaanse minister benadrukte dat er nog heel wat moet gebeuren om die crisis het hoofd te bieden.


Het Duitse chemiebedrijf Lanxess heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 339 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 26 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is volgens Lanxess onder meer te danken aan het feit dat de kosten van de gestegen grondstoffen konden worden doorgerekend. De omzet steeg met 23 procent tot 2,24 miljard euro. Het bedrijf zegt geprofiteerd te hebben van de groeiende vraag naar synthetisch rubber en speciale plastics uit de bandenindustrie en de autosector in groeimarkten. Over het hele jaar verwacht het bedrijf een winstgroei van 20 procent. Eerder was gewag gemaakt van 15 procent. Het contract van chief executive Axel Heitmann werd met vijf jaar verlengd.


De Chinese financiële groep New China Life heeft een aanvraag ingediend voor een dubbele beursnotering in Hongkong en Sjanghai. Daarmee zou New China Life, de derde grootste levensverzekeraar van China, een bedrag van 4 miljard dollar willen ophalen. De Chinese levensverzekeraar zou voor de beursgang mikken op de maand oktober. Eerder zou New China Life aan een beursgang in september gedacht hebben. Het huidige klimaat op de financiële beurzen is echter niet ideaal om beursplannen door te voeren. Dat geldt ook voor Hongkong, dat vorig jaar met 51 miljard dollar wereldwijd de belangrijkste markt was voor beursintroducties. New China Life is voor 15 procent in handen van de groep Zurich Financial Services.


Rupert Murdoch blijft topman van het mediaconcern News Corp. De raad van bestuur van de mediagroep zou Murdoch gevraagd hebben om aan te blijven als voorzitter en chief executive. Murdoch stelde operationaal directeur Chase Carey aan als zijn opvolger. Het is de eerste keer dat de mediatycoon openlijk aangeeft dat zoon James Murdoch op korte termijn niet de eerste keuze is als opvolger. Het afluisterschandaal bij de tabloid News of the World heeft de opvolgambities van James Murdoch in het gedrang gebracht. James Murdoch moet zich nog verantwoorden voor de vermeende onwaarheden die hij volgens ex-toplui van de tabloid heeft afgelegd tegenover de Britse parlementaire hoorcommissie over de afluisteraffaire.


De Chinese autoriteiten hebben tweeëntwintig nepverkooppunten van het Amerikaanse concern Apple ontdekt in de zuidwestelijke stad Kunming. De verkooppunten werden door de administratie voor industrie en handel van de provincie Yunnan aangemaand niet langer het logo van Apple te gebruiken. Eerder had het Amerikaanse bedrijf China beschuldigd van oneerlijke concurrentie en het overtreden van de wetgeving op de handelsmerken. Het is evenwel niet duidelijk of deze nepwinkels van Apple namaakproducten verkochten dan wel echte gadgets van Apple, zoals de iPad en de iPhone, die onwettig in China werden ingevoerd om de hoge invoertaksen te vermijden. Eerder deze zomer kwam al aan het licht dat in China ook de Ikea-winkel wordt nagebootst.


De Europese Commissie heeft Spanje de toestemming gegeven om Roemeense werknemers de toegang tot de arbeidsmarkt te ontzeggen. De dramatische werkgelegenheidssituatie in Spanje noopte de Europese Commissie er naar eigen zeggen toe bij hoge uitzondering een inperking van het vrij verkeer van werknemers toe te staan. Laszlo Andor, Europees Commissaris voor werkgelegenheid, zei er principieel van overtuigd te zijn dat een beperking van het vrij verkeer van Europese werknemers niet het juiste antwoord is op hoge werkloosheid, maar hij voegde er aan toe dat de Europese Commissie begrijpt waarom de Spaanse autoriteiten in deze specifieke situatie een stap terug willen doen. Bij de Roemeense migranten loopt dat op tot 30 procent, maar toch blijft hun populatie toenemen.


De Europese Centrale Bank (ECB), de Europese Commissie (EC) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben de toestemming gegeven voor een noodpakket om Portugal te helpen zijn schuldenlast op te lossen. Dat heeft de Portugese minister van financiën Vitor Gaspar bekend gemaakt. De beslissing maakt de weg vrij voor een tweede tranche van 11,5 miljard euro. Het totale noodpakket bedraagt 78 miljard euro. Als tegenprestatie moet Portugal dit jaar het begrotingstekort van 9,1 procent naar 5,9 procent terugbrengen. Daarvoor moet onder andere het privatiseringsprogramma versnellen, moet bespaard worden op de renten, lonen en werkloosheidsuitkeringen en de arbeidsmarkt flexibeler worden.


Het Amerikaanse overheidspostbedrijf US Postal Service wil tegen het midden van het decennium 20 procent procent van het personeelsbestand schrappen. Dat zou gebleken zijn uit een interne nota. Dat zou betekenen dat er bij US Postal Services 120.000 banen zouden verdwijnen. Bovendien zouden ook 100.000 gepensioneerden niet worden vervangen. US Postal Service moet voor de ontslagen een nieuw akkoord onderhandelen met de vakbonden. In de huidige overeenkomst zijn ontslagen verboden. US Postal verwerkt naar eigen zeggen bijna 40 procent van de mondiale post. Toch was het overheidsbedrijf de voorbije drie jaar verlieslatend, onder meer door teruglopende volumes. De voorbije vier jaar werden al 100.000 banen geschrapt.


Het Finse bedrijf Nokia heeft nog 22,8 procent van de wereldwijde markt van mobiele telefoons in handen. Daarmee kalft de wereldwijde leiderspositie van het Finse bedrijf steeds verder af. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Gartner. Enkele jaren geleden vertegenwoordigde Nokia nog 40 procent van de markt, maar vorig jaar was dat al teruggevallen tot 30,3 procent. Die achteruitgang is vooral te wijten aan de opkomst van de smartphones, waar Nokia de strijd verliest tegen rivalen zoals Apple. In de rangschikking van de mobiele telefoonverkopers wordt Nokia gevolgd door Samsung (16,3 procent), LG Electronics (5,7 procent) en Apple (4,6 procent).


De Europese Unie bereidt geen reddingsplan voor Cyprus voor. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. De Europese Commissie wees erop dat zich de voorbije dagen geen fundamentele wijzigingen hebben voorgedaan rond Cyprus. De autoriteiten in Cyprus moeten volgens de Europese Commissie een aantal beslissingen nemen over hervormingsmaatregelen, maar er wordt aan toegevoegd dat er fundamenteel niets is gewijzigd. De Europese Commissie reageert met zijn mededeling op het feit dat kredietbeoordelaar Fitch de kredietwaardigheid van Cyprus heeft verlaagd. Volgens het ratingbureau drong de maatregel zich op omdat Cyprus een reddingsplan van de Europese Unie nodig heeft.


De Indiase windturbineproducent Suzlon heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 600 miljoen roepie. Dat komt overeen met een bedrag van 9,5 miljoen euro. Tijdens het eerste kwartaal van vorig boekjaar moest nog een verlies van 9,1 miljard roepi worden geboekt. De omzet steeg met 80 procent tot 43 miljard roepie. Dat is naar eigen zeggen de beste prestatie die Suzlon tijdens een eerste kwartaal heeft laten optekenen. De groei werd volgens Suzlon vooral gedragen door offshore windprojecten en groeimarkten. Tijdens het eerste kwartaal werden voor 580 megawatt orders ontvangen. Daarmee is de totale waarde van het orderboek gestegen tot 4.739 megawatt. Dat vertegenwoordigt een bedrag van 389 miljard roepie.


Reliance Industries, het grootste beursgenoteerde bedrijf in India, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 56,61 miljard roepie. Dat komt overeen met een bedrag van 887 miljard roepie. Tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar werd een winstgroei met 16,7 procent gerealiseerd. Het conglomeraat, actief in onder meer de telecomindustrie en energiesector in India, realiseerde tijdens het tweede kwartaal van dit jaar naar eigen zeggen de grootste winst uit zijn geschiedenis. Bij de productie van olie en gas werd weliswaar een daling opgetekend, maar dat werd gecompenseerd door groei in andere sectoren. De dalende inkomsten uit de oliesector zouden echter een negatieve invloed kunnen hebben op de groeivooruitzichten voor de volgende kwartalen.


De groei van de Franse economie is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar tot stilstand gekomen. Waar in het eerste kwartaal nog een groei van 0,9 procent werd geboekt, werd in het tweede kwartaal een stagnatie opgetekend. Dat heeft Insee, het Franse instituut voor statistiek, bekend gemaakt. Het cijfer bevestigt een afname van de economische activiteit die economen al hadden voorspeld. De Franse centrale bank had recent echter nog een groei van 0,2 procent voorzien. De economische stagnatie is vooral te wijten aan de teruglopende binnenlandse vraag. De consumptie van Franse huishoudens nam met 0,7 procent af. De industriële productie daalde met 0,6 procent. In de eerste drie maanden van dit jaar was daar nog een groei met 2,9 procent opgetekend.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home