Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, August 12, 2011

Academici moeten juridisch verantwoordelijkheid zijn voor gastpublicaties

Academici die hun naam lenen aan medische en wetenschappelijke artikels die worden geschreven door vertegenwoordigers van de industrie, zouden moeten worden vervolgd wegens professioneel en academisch wangedrag en fraude, zelfs wanneer de bijdragen correcte informatie zou bevatten. Dat zeggen Simon Stern en Trudo Lemmens, professoren aan de rechtsfaculteit van de University of Toronto. Dergelijke praktijken vormen volgens Stern en Lemmens een zware inbreuk tegen de normen van academische integriteit, die de basis vormen van wetenschappelijke betrouwbaarheid.

"De valse vorm van academische autoriteit ondermijnt de integriteit van het academisch onderzoek en vormt een bedreiging voor de patiƫnt," voeren Stern en Lemmens aan in het magazine Plos Medicine. "Aangezien de academische wereld en beroepsorganisaties er niet in zijn geslaagd om efficiƫnte sancties op te leggen, zouden academici die hun naam lenen aan publicaties van de industrie, juridisch verantwoordelijk moeten kunnen worden gesteld. Ook de betrokken bedrijven zouden juridisch vervolgd moeten kunnen worden."

"Artikels die door de industrie werden gesponsord, zijn al verschenen in leidinggevende wetenschappelijke uitgaves, met een minieme of compleet onbestaande bijdrage van de academische ondertekenaar," stippen Stern en Lemmens nog aan. "Die artikels worden door de sponsors vervolgens aangewend om het gebruik van hun producten te promoten. De betrokken academici prostitueren hun academische status en ondermijnen het hele systeem van de academische uitgeverswereld."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home