Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 13, 2011

Wikipedia heeft te weinig vrouwelijke content

Bij de editoren van de online encyclopedie Wikipedia kan een duidelijke genderkloof worden opgemerkt. Dat is de conclusie van een onderzoek van het College of Science and Engineering aan de University of Minnesota. Dat onevenwicht heeft er volgens de onderzoekers ook toe geleid dat een aantal onderwerpen met een typisch vrouwelijke invalshoek in de content van Wikipedia ondervertegenwoordigd zijn. Aangezien Wikipedia een cruciale informatiebron is geworden, is het volgens de onderzoekers noodzakelijk dat alle stemmen worden gehoord.

"Onderzoek heeft aangetoond dat de informatie over onderwerpen zoals vriendschapsarmbanden of de televisiereeks Sex and the City compleet wordt weggedrukt in vergelijking met de bijdragen over speelgoedsoldaatjes en het televisieprogramma The Sopranos," merkt onderzoeksleider Shyong Lam op. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen slechts 16 procent van de nieuwe editoren van de online encyclopedie uitmaken en slechts 9 procent van die nieuwe content creëren. Bovendien haken vrouwelijke editors ook het snelst af wanneer ze als nieuwkomer worden geïdentificeerd.

Er wordt opgemerkt dat de genderkloof is andere sectoren van de sociale media volledig is weggewerkt. "Op Facebook en Twitter zijn vrouwen in de meerderheid," voeren de onderzoekers aan. "Bij Wikipedia is dat echter niet het geval. De voorbije vijf jaar is er bij de online encyclopedie geen enkel signaal dat die kloof zou worden gedicht. Er wordt ook opgemerkt dat de bijdragen van vrouwelijke medewerkers ook vlugger worden aangepast of gecorrigeerd dan content die door mannelijke editors is aangebracht. Ook worden vrouwen vaker definitief geblokkeerd als editor.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home