Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, March 19, 2011

Nieuwsoverzicht

Het informaticabedrijf IBM betaalt 10 miljoen dollar om beschuldigingen van omkoping af te kopen. Werknemers van IBM zouden rond de eeuwwisseling Zuid-Koreaanse en Chinese ambtenaren hebben omgekocht om hun producten aan te schaffen. Dat blijkt uit een klacht die is gedeponeerd bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Managers die bij het Zuid-Koreaanse dochterbedrijf van IBM en een joint-venture van het bedrijf werkten, zouden over een periode van vijf jaar 207.000 dollar in contanten hebben betaald aan ambtenaren om voor elkaar te krijgen dat de overheid IBM-matriaal kocht. Werknemers van de joint-venture LG-IBM zouden ook gratis computers en andere geschenken en voordelen hebben weggegeven aan overheidsfunctionarissen. In China zou het gaan om honderd IBM-medewerkers die zich met deze praktijken bezighielden. De schikking moet nog goedgekeurd worden door de rechter.


De Amerikaanse autobouwer Ford heeft een voormalige fabriek in Virginia verkocht aan een projectontwikkelaar en een logistiek bedrijf. Financiële details over de transactie werden niet vrijgegeven. In de fabriek werd onder meer de T-Ford gebouwd, één van de eerste automodellen die in massaproductie werd gemaakt. De fabriek in Norfolk is verkocht aan Jacoby Development, een bedrijf dat oudere industriële complexen een nieuw leven geeft. Jacoby verkocht een deel van het fabrieksterrein meteen weer door aan het Belgische logistieke bedrijf Katoen Natie, dat met inbegrip van nieuwe investeringen 10,5 miljoen dollar heeft voorzien voor het project. De oude Fordfabriek was sinds 1925 in bedrijf en werd vier jaar gesloten als onderdeel van het herstructureringsplan van Ford. Eerder verkocht Ford aan Jacoby al een fabriek in Atlanta, waar de Ford Taurus werd gebouwd.


Sportartikelenfabrikant Nike heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 5,1 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst van Nike, de grootste producent van sportartikelen ter wereld, steeg met 5 procent tot 523 miljoen dollar. Nike zegt het voorbije jaar geconfronteerd te zijn met de hoge grondstoffen. Onder meer door de hoge prijzen voor rubber en katoen viel de productie van sportschoenen en aanverwante artikelen duurder uit dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. De dure olie zadelde de onderneming bovendien op met hogere transportkosten. Ook stegen de loonkosten in veel landen waar Nike fabrieken heeft. Mark Parker, topman van Nike, benadrukte verder nog dat het bedrijf een groot aantal nieuwe producten in de pijplijn heeft.


De landbouwsubsidies in de Europese Unie worden in de toekomst anders verdeeld. Stapsgewijs moet er meer geld terechtkomen in Oost-Europese landen, zoals Polen, die nog niet zo lang deel uitmaken van de unie. De hulp aan lidstaten die al langer lid zijn, zoals Frankrijk, Italië en Spanje, zal worden afgebouwd. Dat hebben de Europese minister van landbouw beslist. Concrete cijfers of percentages werden niet afgesproken, maar wel werd aangegeven dat er geleidelijk een eerlijker verdeling van het landbouwbudget van de Europese Unie moet komen. Op dit ogenblik zijn de Oost-Europese landen in het nadeel, omdat de toeslagen op historische criteria zijn gebaseerd. Dacian Ciolos, Europees Commissaris voor landbouwbeleid, wil dat bij de steun aan landbouwers ook meer rekening zal worden gehouden met zaken zoals natuurbeheer, plattelandsontwikkeling en innovatie.


De Duitse luchtvaartmaatschappij Air Berlin heeft het voorbije jaar een verlies geleden van 97,2 miljoen euro. Het jaar voordien was een verlies geboekt van 9,5 miljoen euro. Het verlies is volgens de maatschappij te wijten aan de strenge winter, de IJslandse aswolk, stakingsacties in Spanje en de dreiging van stakingen bij Air Berlin zelf. Daarnaast was er ook de negatieve invloed van het terugkopen van obligaties en andere financiële transacties. Air Berlin, na Lufthansa de grootste maatschappij van Duitsland, liet het voorbije jaar een omzetgroei met bijna 15 procent optekenen tot 3,7 miljard euro. Het operationele verlies kwam uit op 9,3 miljoen euro, tegenover een winst van 28,5 miljoen euro het jaar voordien. In november vorig jaar had de maatschappij nog naar buiten gebracht dat het operationele resultaat hoger zou uitkomen dan het jaar voordien.


De Duitse autobouwer Opel wordt vanaf april dit jaar geleid door de Duitser Karl-Friedrich Starke (55). De nieuwe topman wordt de opvolger van de Brit Nick Reilly, die vooral bekend raakte als de man die de zware sanering bij Opel doorduwde en verantwoordelijk was voor de sluiting van de Antwerpse fabriek van de autobouwer. Reilly wordt voorzitter van de toezichtsraad bij Opel. Hij blijft ook aan het hoofd staan van het moederbedrijf General Motors Europe. De nieuwe topman Starke werkt al meer dan dertig jaar bij Opel en was tot nu toe hoofd van de productontwikkeling bij de Duitse autobouwer. De Europese tak was vorig jaar de enige verlieslatende divisie van General Motors. Het concern hoopt echter dat, op uitzondering van de herstructuringskosten, dit jaar opnieuw een break-even zal kunnen worden gerealiseerd.


De Europese Unie en Brazilië hebben een doorbraak bereikt bij de onderhandelingen over de volledige openstelling van het Braziliaanse luchtruim voor Europese luchtvaartmaatschappijen. Dat heeft Siim Kallas, Europees Commissaris voor transport, bekend gemaakt. Kallas wees erop dat de overeenkomst op een strategisch ogenblik komt. Hij verwijst naar de wereldkampioenschappen voetbal dat over drie jaar in Brazilië wordt georganiseerd, twee jaar later gevolgd door de Olympische Spelen in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Maatschappijen uit de Europese Unie kunnen door de overeenkomst voortaan rechtstreekse vluchten uitvoeren tussen elke Europese en Braziliaanse locatie. Alle beperkingen qua routes, prijzen en het aantal vluchten per week vervallen. De Europese Unie verwacht meteen het eerste jaar een toename met 335.000 passagiers. De Europese Unie sloot eerder al vergelijkbare overeenkomsten overeen met onder meer de Verenigde Staten en Canada.


De top van de Nederlandse financiële groep ABN Amro krijgt over het voorbije jaar geen bonussen uitgekeerd. Zowel bestuursvoorzitter Gerrit Zalm als andere leden van de raad van bestuur krijgen alleen hun basissalaris. Dat blijkt uit het jaarverslag van de financiële groep. Zalm ontvangt over het voorbije jaar een jaarsalaris van 750.000 euro, terwijl de andere leden van de raad van bestuur 600.000 euro krijgen uitgekeerd. Ze krijgen geen bonus omdat ABN Amro vorig jaar geen winst heeft gemaakt. Door eenmalige afboekingen, die vooral verband hielden met de gedwongen verkoop van activiteiten aan Deutsche Bank, werd het voorbije jaar een verlies geleden van 414 miljoen euro. Eerder was er in Nederlandse politieke kringen heel wat commotie ontstaan over een bonus van 1,25 miljoen euro voor Jan Hommen, topman van ING Groep.


Europol geeft veel te gemakkelijk toe aan Amerikaanse verzoeken om gegevens over internationale banktransacties van Europese burgers. Dat heeft de voorzitter van de raad van toezicht van de Europese politieorganisatie gezegd voor een Europese parlementscommissie. De Europese parlementsleden dreigen nu verdere afspraken met de Verenigde Staten over de uitwisseling van persoonsgegevens in de strijd tegen het terrorisme te blokkeren. De Amerikaanse verzoeken om financiële informatie zijn volgens de critici vaak te algemeen geformuleerd. De Europese Unie en de Verenigde Staten spraken eerder dit jaar na moeizame onderhandelingen af dat verzoeken gedetailleerd moeten zijn en toegespitst op concrete verdenkingen. Maar Europol, dat de verzoeken moet beoordelen alvorens de bankgegevens worden doorgesluisd, krijgt daarvoor te weinig gegevens. Toch wordt meestal ingestemd met de Amerikaanse verlangens, aldus de toezichthouder.


Het Finse bedrijf Rovio Mobile, uitgever van het populaire game Angry Birds, wil een notering op de beurs van New York. Dat heeft Kaj Hed, directeur van Rovio, gezegd in een Fins kranteninterview. De recente investeringsronde, die 30 miljoen euro opbracht, was wat Hed betreft de eerste stap. Uiteindelijk moet Rovio volgens hem groter worden dan Google of Facebook. De keuze voor een Amerikaanse beursgang is volgens hem logisch, aangezien Rovio in de Verenigde Staten tientallen miljoenen gebruikers heeft. Met het geld van de private investeerders wil de uitgever internationaal gaan uitbreiden en verschillende markten betreden. Onder de investeerders was Atomico Ventures, het investeringsbedrijf van Skype-medeoprichter Niklas Zennström. Zennström gaat ook deel uitmaken van het bestuur van Rovio. Angry Birds heeft ongeveer 40 miljoen maandelijkse gebruikers en is wereldwijd ongeveer 100 miljoen keer gedownload.


De Franse investeringsgroep PAI Partners is exclusieve onderhandelingen gestart met het Amerikaanse General Mills voor de overname van een belang van 50 procent in yoghurtproducent Yoplait. General Mills is al de franchisehouder van Yoplait in de Verenigde Staten en zou meer dan 800 miljoen euro willen betalen voor het aandeel van PAI Partners in de Franse yoghurtproducent. Het is de bedoeling dat General Mills meerderheidsaandeelhouder wordt, wat in twee fasen zou gebeuren. General Mills zou eerst het belang van PAI Partners overnemen, waarna de Franse coöperatieve Sodiaal, die 9.000 melkboeren groepeert, 1 procent van zijn belang in Yoplait verkopen. Daarover zijn echter nog geen prijsafspraken gemaakt. PAI Partners stapte negen jaar geleden in Yoplait voor een bedrag van 71 miljoen euro. Yoplait is na Danone de grootste zuivelgroep ter wereld. Het wereldwijde marktaandeel bedraagt ongeveer 7 procent.


Na de opening van de arbeidsmarkt in Duitsland en Oostenrijk, gepland voor begin mei, kunnen mogelijk jaarlijks aan half miljoen Polen naar beide landen emigreren op zoek naar een job. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Warschau. Jolanta Fedak, de Poolse minister van werk, zegt dat Polen geen exodus vreest van zijn werknemers richting Duitsland en Polen. Het zal volgens haar vooral gaan om Polen die nu al illegaal in die landen actief zijn en door het openstellen van de arbeidsmarkt hun statuut zouden kunnen legaliseren. Polen die op zoek gaan naar werk in Duitsland en Oostenrijk hopen vooral werk te vinden in de bouw en de landbouw. Er wordt echter ook rekening mee gehouden dat tienduizenden Polen mogelijk zouden beslissen om vanuit Groot-Brittannië, dat nog steeds met een economische crisis kampt, naar Duitsland te verhuizen.


De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft voor 5,5 miljard dollar preferentiële eigen aandelen ingekocht bij Berkshire Hathaway. De holding van miljardair Warren Buffett had de eeuwigdurende aandelen met voorkeurrecht gekocht op het hoogtepunt van de financiële crisis anderhalf jaar geleden. Buffett kreeg daarvoor sindsdien een jaarlijks dividend van 10 procent, wat overeen komt met een bedrag van ongeveer 500 miljoen dollar. Buffett had vorig jaar tijdens de jaarvergadering van Berkshire Hathaway nog bijzonder opgetogen getoond over de investering. Die leverde volgens hem immers 15 dollar per seconde op. In de globale terugkoopprijs zit een uitzonderlijk dividend van 1,64 miljard dollar. Goldman Sachs gaf de topman van Berkshire Hathaway destijds uitzonderlijk goede voorwaarden om te kunnen genieten van de steun van Buffett. De Amerikaanse zakenbank had die steun bijzonder hard nodig.


Het internet krijgt een speciaal toplevel-domein voor porno. Het Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), het bedrijf dat de structuur van het internet beheert, heeft het xxx-domein goedgekeurd voor sites met erotisch materiaal. Al jarenlang wordt er gesproken over het toevoegen van een xxx-domein aan de eenentwintig mogelijkheden voor een internetadres die er nu al zijn. Net zoals het com-domein en het gov-domein respectievelijk verwijst naar bedrijven en overheden, zou xxx-domein het makkelijker moeten maken online seks te vinden. ICANN wilde zes jaar geleden al eens xxx-adressen mogelijk maken, maar zag daarvan af na felle protesten. Onder meer de Amerikaanse overheid verzette zich tegen de invoering van het domein. Ook dit keer was er geen unanimiteit over het invoeren van het domein. Ongeveer 200.000 pornosites hebben al ingetekend op een xxx-adres. Het is nog niet bekend wanneer precies de eerste sites online zullen gaan.


De Amerikaanse koffieketen Starbucks zou interesse hebben om concurrent Peet's over te nemen. Peet's verkoopt koffie en thee via supermarkten en een eigen winkelketen. Het concern heeft 192 vestigingen in de Verenigde Staten. Het bedrijf werd in het midden van de jaren zestig opgericht door de Nederlandse emigrant Alfred Peet. Hij opende zijn eerste koffiewinkel in het Californische Berkeley. Er doen al langer geruchten de ronde over een deal tussen de twee bedrijven. Volgens verschillende berichten zou Starbucks de volgende achttien maanden op zoek gaan naar overnamemogelijkheden. Troy Alstead, financieel topman van Starbucks, had eind vorig jaar al gezegd dat zich Starbucks op een kruispunt bevindt. Daarbij zouden het concern van een gespecialiseerde retailer moeten evolueren naar een internationaal consumentenbedrijf met verschillende groeiplatformen en diverse kanalen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home