Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, July 18, 2005

Ethanol brengt nooit wat op

Er worden miljoenen dollars en euros geïnvesteerd in het onderzoek en de productie van ethanol en andere biobrandstoffen. Studies van Amerikaanse universiteiten wijzen echter uit dat deze toepassingen meer energie opslorpen dan afleveren. De onderzoekers zijn dan ook voorstander van energie van zon, wind en waterstof.

"Landbouwers, ondernemingen en overheden investeren miljoenen dollars in hernieuwbare energiebronnen zoals ethanol en andere biobrandstoffen," stipt het persbureau Associated Press aan. "Zij zouden immers voor een zuiverder energievoorziening zorgen dan met fossiele brandstofboeren, de afhankelijkheid van petroleum verminderen en boeren een nieuwe markt aanbieden."

Onderzoekers aan de Cornell Universiteit en de Universiteit van Californië-Berkeley stellen echter dat het 29 procent meer fossiele energie kost om koren om te zetten in ethanol dan de opbrengst van de ethanol-productie. Bij andere grondstoffen zou dat verschil nog veel hoger oplopen. Bij hout zou er zelfs 57 procent meer energie moeten geïnvesteerd worden dan er opgeleverd kan worden.

"Ethanol levert geen enkele bijdrage aan de Amerikaanse energiebescherming, de landbouw, de economie en het milieu," aldus de onderzoeksleiders David Pimentel (Cornell) en Tad Patzek (Berkeley). "Het zou dan ook veel beter zijn om te investeren in zonne-, wind- en waterstofenergie."

Het voorbije jaar zouden er volgens de vakvereniging Renewable Fuels Association (RFA) in de Verenigde Staten 3,6 miljard vaten ethanol geproduceerd zijn. Daarbij wordt gesteld dat een productie van 8 miljard vaten ethanol een besparing van 2 miljard vaten petroleum zou oplveren. Die cijfers worden door de petroleumindustrie echter betwist. "Ethanol zal een verwaarloosbare invloed hebben op de petroleumimport," luidt het daar.

De ethanol-sector is het dan weer niet mee eens met de onderzoeksresultaten van Pimentel en Patzek. "De gegevens zijn achterhaald en houden geen rekening met allerlei kostenbesparingen die een overschakeling naar ethanol met zich meebrengen," stipt de ethanol-industrie aan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home