Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, July 18, 2005

Economie in de media

In minder dan een maand is voor de tweede keer een leidinggevende bij een grote Duitse onderneming afgetreden wegens betrokkenheid bij fraude. Afgelopen zaterdag trad directielid Andreas von Zitzewitz van de Duitse halfgeleiderfabrikant Infineon af omdat hij betrokken zou zijn bij fraude, omkoping en belastingontduiking. De 45-jarige Von Zitzewitz was directeur van de geheugenchipdivisie van het bedrijf. Hij wordt ervan verdacht betalingen te hebben ontvangen voor het afsluiten van sponsorcontracten in de motorsport. Het zou daarbij gaan om honderdduizenden euro's. Ook de vroegere Infineon-manager Harald Eggers en topman Udo Schneider van het Zwitserse sponsorbedrijf BF Consulting worden van betrokkenheid verdacht. Het onderzoek werd gestart na uitlatingen van Schneider in een rechtszaak tussen Infineon en BF Consulting over een sponsorcontract. Hij sprak toen over betalingen over een periode van drie jaar ter hoogte van 300.000 euro aan Von Zitzewitz. Naar aanleiding daarvan werd een justitieel onderzoek gestart. Het OM verdenkt de mannen ervan toeleveranciers van Infineon aangespoord te hebben om motorsportevenementen te sponsoren via het sponsorbedrijf van Schneider. De betrokkenen zouden daarvoor provisiegelden hebben ontvangen zonder daarover belasting te betalen. Het corruptieschandaal bij Infineon komt op een gevoelig moment voor het Duitse bedrijfsleven. Op 9 juli bood Volkswagen-bestuurslid Peter Hartz zijn ontslag aan in verband met een omkoopschandaal. Een week eerder stapte de machtige voorzitter van de ondernemingsraad van Volkswagen, Klaus Volkert, op.

China is van plan om in oktober van dit jaar naast enkele astronauten ook 40 gram varkenssperma het heelal in te schieten. Bedoeling van deze bijzondere bagage is te onderzoeken wat de effecten van een ruimtereis op het zaad zijn. Het sperma is afkomstig van twee speciaal geselecteerde Ronchchang-varkens. Deze soort staat bekend om zijn goede lichamelijke conditie en om zijn goede vlees. Wetenschappers denken dat de omstandigheden in de ruimte het sperma beïnvloeden. Na de reis zullen met het overlevende sperma varkenseitjes bevrucht worden. Twee jaar later moet duidelijk zijn of het verblijf in de ruimte invloed heeft gehad op de lichamelijke conditie en het vlees van de reageerbuisvarkens.

Het bierconcern InBev heeft de op drie na grootste onafhankelijke brouwerij van Rusland, Tinkoff, gekocht voor 167 miljoen euro. Met de aankoop vergroot InBev zijn aandeel op de Russische markt met 2,3 miljoen hectoliter tot in totaal 12,7 miljoen hectoliter, zo maakte het bedrijf maandag bekend. Tinkoff is een van de bekendste biermerken van Rusland. InBev heeft momenteel acht brouwerijen in Rusland met een marktaandeel van 15,6 procent. Het bedrijf verwacht de overname van Tinkoff in de tweede helft van dit jaar af te ronden. De aankoop moet nog goedgekeurd worden door de Russische kartelautoriteiten. Volgens InBev is de overname van het in Sint-Petersburg gevestigde Tinkoff van strategische aard. Rusland geldt als een groeimarkt. InBev verkocht in het eerste halfjaar 5 procent meer bier, onder meer dankzij klanten in Rusland. Volgens analisten zal de Russische biermarkt dit jaar toenemen tot 89 miljoen hectoliter bier.

Philips heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst behaald van 983 miljoen euro. Het bedrag is flink hoger dan de behaalde 616 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder en boven de gemiddelde verwachting van analisten. De winsttoename is volledig te danken aan een boekwinst van 753 miljoen op de verkoop van aandelen van de Amerikaanse routekaartenproducent Navteq eerder dit jaar. De nettowinst uit de dagelijkse bedrijfsvoering daalde van 356 miljoen euro tot 147 miljoen euro. Deze terugval komt vooral door een zwakkere vraag naar consumentenelektronica. De omzet van Philips bedroeg over het afgelopen kwartaal 7,09 miljard euro, tegen 7,28 miljard euro in het tweede kwartaal vorig jaar, zo liet het elektronicaconcern maandag weten. Vorige maand signaleerde Philips al een zwakkere vraag in de consumentenmarkten, vooral in Europa. De divisies die het meest te lijden hadden onder de zwakke vraag, waren Huishoudelijke Apparaten en Consumentenelektronica. Philips is voorzichtig met zijn uitspraken over de vooruitzichten van het concern. Het Nederlandse concern verwacht dat de vraag naar consumentenelektronica voorlopig zwak zal blijven waardoor de groeiplannen van de onderneming op korte termijn zullen haperen. Philips houdt voor de divisie Consumentenelektronica nog wel vast aan zijn doelstelling voor dit jaar om een winstmarge van 4 tot 4,5 procent te behalen. Voor de halfgeleidersdivisie voorziet Philips op korte termijn geen belangrijke opleving van de marktomstandigheden. Voor de divisie Medical Systems verwacht Philips een verdere verbetering van de solide resultaten. In het tweede kwartaal steeg de operationele winst van dit onderdeel van 132 miljoen euro tot 157 miljoen euro.

De NMBS verkoopt haar aandeel van 33,3 procent in de Noordzeeterminal aan de Port of Singapore Authority (PSA). Dat bevestigt gedelegeerd bestuurder van de NMBS, Marc Descheemaecker. De opbrengst van de transactie zou rond de vijftig miljoen euro zou liggen. De NMBS betaalde destijds acht miljoen euro voor haar participatie. In 1996-1997 investeerden Noord Natie en de NMBS zowat drie miljard frank in de uitrusting van de Schelde Container Terminal Noord (SCTN), beter bekend als de Noordzeeterminal. De NMBS nam een derde voor haar rekening. Het Vlaams Gewest en de Haven bouwden de kade (3 miljard frank). Begin januari 1997 meerde het eerste schip aan. Gemikt werd op 600.000 containereenheden (TEU) per jaar. In 2004 werden 1,4 miljoen TEU behandeld.

Johnny Thijs, de gedelegeerd bestuurder van De Post, is tussen eind 1999 en eind 2004 lid geweest van de adviesraad van CVC Capital Partners. Dat is de partij die via het Deense postbedrijf kandidaat is om in de Belgische Post te stappen. "Zodra ik hoorde dat ze plannen hadden, heb ik gedaan wat ik moest doen: ontslag nemen", zegt Thijs. Johnny Thijs zegt dat hij ook de voorzitter van de raad van bestuur van De Post en de minister van Overheidsbedrijven Johan Vande Lanotte inlichtte. "Ik wis dat dit gevoelig kon liggen en heb geen enkel risico genomen. Ik sta 100 procent recht in mijn schoenen".

Het Russische gasconcern Gazprom en zijn Oekraïense branchegenoot Naftogaz Ukrainy hebben overeenstemming bereikt over een geschil over gasleveringen. Gazprom beschuldigde Oekraïne eerder van de verdwijning van 7,8 miljard kubieke meter aardgas dat was geleverd voor de winterperiode. Gazprom zei dat het het gas zou inhouden op de leveringen aan Oekraïne. Oekraïne krijgt jaarlijks grote hoeveelheden gas als vergoeding voor het vervoer van Russisch aardgas over hun grondgebied. Kiev zei dat het gas wegens technische problemen niet uit de ondergrondse opslagruimtes kon worden opgepompt. Oekraïne is voor 90 procent van Rusland afhankelijk voor zijn energiebehoeftes. Beide ondernemingen zijn nu overeengekomen dat Naftogaz Ukrainy 2,55 miljard kubieke meter gas krijgt als gedeeltelijke betaling voor het vervoer in 2005. Daarnaast verkoopt Gazprom nog eens 5,25 miljard kubieke meter aan ondergronds opgeslagen gas aan het Oostenrijks-Russische gasbedrijf RosUkrEnergo, waarvan Gazprom deels eigenaar is. Naftogaz Ukrainy verspreidt dit gas. In het akkoord is verder bepaald dat Rusland de hoeveelheid gas dat jaarlijks door Oekraïens grondgebied wordt getransporteerd, dit jaar gaat opschroeven met 8 miljard kubieke meter. Volgend jaar gaat de hoeveelheid door Oekraïne vervoerd gas met 8 tot 11,5 miljard kubieke meter omhoog.

1 Comments:

  • At 4:39 PM , Blogger Unknown said...

    Getuigenis van lening die tussen name.

    Hallo.
    Mijn naam is Maria ik woon in Amsterdam
    Ik was veel opgelicht door valse geldschieter.
    Maar vandaag had ik net een lening met een waar bepaalde geldschieter eerlijk en juridische.
    Het heet Fernández Antonio
    Ik kan u geven haar e-mailadres:
    fernandez-antonio@mail.ru
    fernandezantosanz@amail.com
    Contact met hen en ik verzeker u dat u niet teleurgesteld worden.
    Ik ben dankbaar dat God ons beschermt.

     

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home