Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, July 20, 2005

Televisie belemmering voor diploma?

Een televisie op de kinderkamer is slecht voor de leerprestaties. Onderzoekers uit de Verenigde Staten en Nieuw Zeeland kwamen tot de vaststelling dat die kinderen slechter presteren dan hun leeftijdgenoten. Een computer op de kinderkamer zou daarentegen het omgekeerde effect hebben.

De studies zouden uitwijzen dat de negatieve invloed van de televisie niet alleen vastgesteld kan worden op het ogenblik zelf, maar ook nog tientallen jaren later. Kinderen met een televisie op de kamer scoren tijdens reken-, lees- en taaltests duidelijk minder dan hun leeftijdsgenoten zonder televisie binnen handbereik. Een computer in huis werkt volgens de onderzoekers precies omgekeerd, want kinderen uit die groep scoorden beter dan het algemeen gemiddelde.

De onderzoekers vermoeden dat de televisie negatieve invloed heeft omdat kinderen er stiekem tot laat in de avond naar kijken en zo te weinig slaap hebben. Bovendien zouden ze zich door de televisie ook slechter kunnen concentreren op hun huiswerk. Televisie-kinderen doen volgens de onderzoekers trouwens opvallend lang over dat huiswerk.

Ook wordt erop gewezen dat ouders die hun kinderen bewust geen televisie geven, gemiddeld wat sterker betrokken zijn bij de opleiding van hun kroost. Hoe langer kinderen kijken, des te hoger zou de kans dat ze zonder diploma van school gingen. De onderzoekers stellen dat het beter is de televisie van de kinderkamer te verbannen. "Dat zou meteen schelen in het overgewicht, agressief gedrag en gezeur om reclamespeeltjes," merken ze op.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home