Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, July 20, 2005

Economie in de media

Het Zwitserse farmacieconcern Roche heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst behaald van 3,24 miljard franc (2,07 miljard euro). Dat is een stijging van 4 procent vergeleken met de winst van 3,12 miljard franc in dezelfde periode een jaar eerder. Dat bleek uit woensdag gepubliceerde cijfers. De winst valt hoger uit dan analisten hadden voorspeld. Zij gingen uit van 2,8 miljard franc. De omzet steeg met 17 procent tot 16,6 miljard franc (10,6 miljard euro), wat eveneens hoger is dan de prognoses. Het bedrijf schrijft de hogere winst- en omzetcijfers onder meer toe aan een sterke prestatie van zijn geneesmiddelendivisie. De omzet steeg daar met 22 procent tot 12,6 miljard franc. Vooral het griepmedicijn Tamiflu en het nieuwe kankermiddel Avastin droegen bij aan het goede resultaat. Dinsdag maakte Roche bekend het Zwitserse bedrijf GlycArt Biotechnology voor 235 miljoen franc over te nemen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in onderzoek naar kankermedicatie.

De Chinese economie is in de eerste zes maanden van dit jaar iets sterker gegroeid dan verwacht. Het bruto binnenlands product, de waarde van alle geproduceerde goederen en diensten, nam toe met 9,5 procent tot 6,74 biljoen yuan (672 miljard euro) vergeleken met dezelfde periode in 2004. Analisten gingen uit van een expansie van 9,2 procent. De economische groei in het tweede kwartaal bedroeg 9,5 procent. In de eerste drie maanden van dit jaar was dat nog 9,4 procent. De sterkere groei is onder meer een gevolg van een flink handelsoverschot en investeringen in de Chinese infrastructuur, zoals krachtcentrales en fabrieken. De Chinese industriële productie nam in het eerste halfjaar met 16,4 procent toe tot 3,23 biljoen yuan (321 miljard euro). Vorig jaar bedroeg die 17,7 procent. Vooral de fabricage van computers zat in de lift. Hier steeg de productie 61,3 procent. De productie van auto's ging met 6,5 procent omhoog.

Microsoft daagt Google om te voorkomen dat een ex-werknemer van MSN Search bij Google gaat werken. De rechtszaak draait om Microsofts chef voor zoektechnologie Kai-Fu Lee, ook deels verantwoordelijk voor de expansie van Microsoft in China. Microsoft wil niet dat Lee zich verbindt aan Google. Hij krijgt daar de leiding over het onderzoekscentrum van Google aangeboden. De 43-jarige Lee was zeven jaar lang bij Microsoft in dienst en het laatst verantwoordelijk voor het onderzoekscentrum van Microsoft in Peking, waar zo'n 380 onderzoekers en ontwikkelaars werken. Microsoft zegt in de dagvaarding dat Lee er met de geheimen van Microsoft uit de ontwikkeling van zoektechnologie vandoor dreigt te gaan. Microsoft wil hem binden aan zijn concurrentiebeding. Hij mocht, gezien zijn contract bij Microsoft, een jaar lang na zijn vertrek niet bij een concurrent gaan werken. Microsoft heeft niet alleen Lee maar ook Google gedaagd, omdat Google wetenschap heeft van deze clausule, maar niettemin Lee toch in dienst heeft genomen.

De Amerikaanse computer- en printerfabrikant Hewlett-Packard schrapt de komende anderhalf jaar 14.500 van de ongeveer 150.000 banen. De reorganisatie moet een jaarlijkse besparing van 1,9 miljard dollar (1,6 miljard euro) opleveren, zo heeft het concern dinsdag laten weten. Speculaties over harde ingrepen bij Hewlett-Packard (HP) doen al de ronde sinds Mark Hurd in maart de leiding overnam van de ooit gevierde Carly Fiorina, die was weggestuurd wegens slechte resultaten. Hewlett-Packard (HP) staat onder sterke druk om met zijn kosten in de buurt te komen van concurrent Dell, die het concern vorig jaar verdrong als grootste verkoper van personal computers ter wereld. Dell behaalt per werknemer een jaaromzet van 891.000 dollar, terwijl HP niet verder komt dan 529.000 dollar. Hurd liet dinsdag weten dat de meeste banen zullen verdwijnen bij ondersteunende afdelingen als personeelszaken en financiën. Het aantal werknemers bij onderzoek en ontwikkeling zal weinig veranderen en het banenverlies bij de verkooporganisatie zal minimaal zijn. De reorganisatie bij HP wordt de grootste sinds het concern drie jaar geleden Compaq inlijfde. De ingrepen moeten behalve kostenverlaging ook een vereenvoudiging van de bedrijfsstructuur en een sterkere gerichtheid op de klanten opleveren.

Italië kampt met een overschot aan wijn. Door de overvloedige oogst in 2004 en de krimpende vraag naar wijn, raken handelaren hun product nauwelijks kwijt. De Italiaanse overheid heeft Brussel dringend gevraagd snel wijn uit de handel te mogen nemen. Dat zou de handelsprijzen voor de overige flessen moeten redden. Europees Commissaris Fischer Boel (Landbouw) heeft het verzoek in beraad genomen, zo is dinsdag bekend geworden. Ze besloot eerder al Franse, Spaanse en Griekse wijn uit de handel te nemen. De wijn wordt dan verwerkt tot industriële alcohol. Ook bij graan en suiker kent de Europese Unie nu overschotten, door de grote oogst in 2004.

Het wordt steeds spannender of de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA deze maand nog de space shuttle Discovery in de ruimte kan brengen. Het agentschap heeft de lancering van het ruimteveer maandagavond opnieuw uitgesteld. De oorzaak van een verkeerd functionerende brandstofsensor is deskundigen nog steeds een raadsel. Ingenieurs lopen al dagen alle schakels, bedradingen en elektriciteitssysteem in de brandstoftank langs, maar hebben nog niets gevonden. Het ruimteveer wordt in plaats van eind deze week nu op zijn vroegst 26 juli de ruimte ingeschoten. De kans dat die datum ook wordt gehaald is volgens betrokkenen echter klein. Het probleem met de sensor was voor NASA de reden om afgelopen woensdag kort voor de geplande start de lancering uit te stellen. Als de shuttle niet uiterlijk 31 juli het luchtruim kiest, moet de lancering worden uitgesteld tot september. Deskundigen bestuderen volgens de Los Angeles Times inmiddels wel de mogelijkheid om het zogenoemde lanceervenster - de tijd waarin de Discovery moet worden afgevuurd om het ruimtestation ISS te kunnen bereiken - iets op te rekken tot begin augustus.

De werknemers in 962 industriële bedrijven in de Chinese hoofdstad Peking zijn met betaald verlof gestuurd. Op last van de overheid sluiten de bedrijven een week om stroom te sparen. De bijna duizend betrokken bedrijven zijn de eerste in een reeks. In totaal gaan de komende maand bijna 4700 ondernemingen steeds voor een periode van een week dicht. Volgens The China Daily zullen de meeste bedrijven deze herfst een zesdaagse werkweek invoeren om de achterstand in de productie weer in te lopen. Om het gebruik van elektriciteit extra te ontmoedigen zijn de prijzen per kilowattuur voor zeker 50.000 ondernemingen per 1 juli verhoogd. Energietekorten vormen al jaren een groot probleem in de stedelijk gebieden, vooral in hete zomers zoals dit jaar in China. Een meerderheid van de Chinese provincies had vorig jaar zomer te kampen met energieproblemen en zelfs met uitval van stroom. Vooral luchtkoelingsapparatuur slurpt stroom en in veel overheidsgebouwen geldt nu de regel dat de airconditioning niet lager mag dan 26 graden. De elektriciteitsbedrijven kunnen de steeds grotere vraag naar stroom nauwelijks bijhouden in het steeds welvarender land. Het is de bedoeling dat de stroomvoorziening in 2006 voldoende is uitgebreid om aan de vraag te kunnen voldoen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home