Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, July 19, 2005

Terughoudendheid uitbreiding naar Oost-Europa

Veel ondernemers denken wel na over uitbreiding naar Midden- en Oost-Europa, maar voegen uiteindelijk de daad niet bij het woord. Dat blijkt uit een rapport van het Nederlandse onderzoeksbureau EIM. Vooral in de machinebouw, chemie, logistieke dienstverlening en handel liggen volgens de onderzoekers nochtans veel kansen voor kleine en middelgrote bedrijven.

"Een kwart van alle ondernemers ziet mogelijke kansen na de uitbreiding van de Europese Unie met tien landen," aldus het EIM. "Twaalf procent heeft daar een concreet beeld bij en acht procent denkt de plannen daadwerkelijk te kunnen waarmaken."

Nu zijn vooral logistieke en transportbedrijven actief in het oosten van Europa. "De reden dat veel ondernemers de waargenomen kansen niet benutten ligt voor een deel in algemene terughoudendheid bij internationalisering," benadrukt het EIM. "Ook vinden veel ondernemers zichzelf niet geschikt voor expansie in het buitenland."

Verder is de aanhoudende laagconjunctuur voor veel bedrijven een te hoge drempel voor internationale investeringen. Tenslotte is er veel huiver vanwege verschillen in taal en cultuur. De betrouwbaarheid van handelspartners en overheid worden veel genoemd in dit verband.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home