Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, July 18, 2005

Jacko belangrijker dan Darfour?

Mensenrechten-activisten willen dat de Amerikaanse televisie meer aandacht besteedt aan de massamoorden in Darfour (Soedan), door de Verenigde Staten beschouwd als één van de zwaarste menselijke crisissen op de hele wereld. Geklaagd wordt dat de media onterecht veel meer belang hechten aan de belevenissen van figuren als Michael Jackson of Martha Stewart.

"In Darfour schitteren onze belangrijkste televisiestations door hun afwezigheid," vertelden vertegenwoordigers van de Be A Witness Campaign aan het magazine OneWorld. "De Amerikaanse bevolking moet die media een duidelijke boodschap sturen dat ze over die genocide getuigenis moeten brengen."

De campagnevoerders hopen dat een intensievere verslaggeving meer kiezers er zou kunnen toe aanzetten om druk uit te oefenen op politici, zodat die zich gedwongen zouden voelen actie te ondernemen om tegen de massamoorden op te treden. "In het verleden heeft televisie die rol wel gespeeld, zoals bij de mensenrechten-bewegingen van de jaren vijftig en zestig of de hongersnood in Ethiopië tijdens de jaren tachtig."

OneWorld merkt op dat televisie de belangrijkste informatiebron blijft voor de grote meerderheid van de Amerikanen. "Maar de grote zenders hebben de Darfour-crisis grotendeels genegeerd, net zoals de genocide in Rwanda tien jaar geleden," wordt er opgemerkt. "De voorbije maand hebben CNN, Fox, NBC/MSNBC, ABC en CBS vijftig keer meer verhalen over Michael Jackson en twaalf keer meer verhalen over Tom Cruise uitgezonden dan over Darfour."

De nieuwsuitzendingen van ABC, CBS en NBC hebben het voorbije jaar in totaal amper 26 minuten besteed aan de gevechten en genocide in Soedan. ABC kwam aan achttien minuten, NBC aan vijf minuten en CBS amper drie minuten. Lifestyle-goeroe Martha Stewart kwam daarentegen aan 130 minuten verslaggeving in het nieuws.

De American Journalism Review huldigde The Washington Post en The New York Times voor hun deugdelijke Darfour-verslaggeving, maar de andere Amerikaanse kranten doen het volgens de AJR amper beter dan de televisie. "Vele verhalen haalden minder dan 500 woorden, waardoor tekort gedaan wordt aan een ingewikkeld conflict met krachtige etnische, religieuze en economische factoren," aldus de AJR. "Bijzonder weinig verhalen haalden de frontpagina's. De meeste waren gebaseerd op de verslaggeving van de persbureau's."

De media verwijzen voor dit fenomeen onder meer naar de ontoegankelijkheid van Darfour, budgetbeperkingen, de oorlog in Irak en het vermoeden dat weinige lezers geïnteresseerd zijn in Afrika.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home