Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, July 18, 2005

Sardinie vecht tegen onderzeeers

Een steeds grotere groep Sardijnen eisen dat de Amerikaanse nucleaire marinebasis op het Italiaanse eiland zou opgedoekt worden. Ze stellen dat de basis een bedreiging vormt voor het milieu en een rem is op de economische ontwikkeling van Sardinië.
Renato Soru, regionaal president van Sardinië, stelt dat de eilandbewoners niets tegen de Verenigde Staten hebben, maar dat na dertig jaar andere gebieden in de wereld hun steentje tot het NATO-gebeuren moeten bijdragen. "Bovendien is het niet aanvaardbaar dat een nucleaire basis is ingeplant in een natuurgebied," benadrukt hij.

Internet-miljonair Soru stapte in de jaren negentig ook de politiek binnen en roept sinds vorig jaar op tot een ontmanteling van de Amerikaanse basis in La Maddalena. Tevens heeft hij - tot grote onvrede van de vastgoed-sector - een moratorium uitgevaardigd over nieuwe bouwprojecten langs de kustlijn van het eiland.

De Amerikaanse Navy is sinds 1972 aanwezig op het eiland. La Maddalena is één van de twee nucleaire Navy-basissen buiten de Verenigde Staten. Een woordvoerder stelde dat de Navy jaarlijks 40 miljoen dollar investeert in de Sardijnse economie door service- en bouwcontracten, huur en de directe tewerkstelling van 175 locale arbeiders.

Er wordt aan toegevoegd dat de Navy alle mogelijke maatregelen heeft genomen om schade aan het milieu, flora en fauna te vermijden. Er is slechts melding gemaakt van één ongeval, toen de nucleaire onderzeeër Hartford in oktober 2003 in de omgeving van La Maddalena aan de grond liep. Er werd toen voor 9 miljoen dollar schade aangericht aan het schip. De Navy stelde dat er geen milieuschade werd aangericht, maar het ongeval heeft wel de locale bevolking verontrust, vooral toen bleek dat de Amerikaanse autoriteiten verscheidene dagen het ongeval verborgen probeerden te houden.

Bovendien beweren locale groepen dat de aanwezigheid van het Amerikaanse leger een rem betekent voor de economische ontwikkeling van Sardinië. "Verboden terreinen beletten dat interessante gebieden niet gebruikt kunnen worden voor toerisme of andere economisch belangrijke activiteiten," voeren ze aan. "In plaats van nucleaire onderzeeboten, zouden hier jachten en zeilboten moeten liggen."

Soru heeft ook een einde gemaakt aan de bouw van luxe-villa's langs de Sardijnse kust, in veel gevallen voor Amerikaanse filmvedetten en bedrijfsleiders. Hij voegt er aan toe dat dit niet de enige toeristen mogen zijn die Sardinië als ideale vakantiebestemming beschouwen. Soru schopt daarbij ook tegen de schenen van de Italiaanse premier Sylvio Berlusconi. Ook die heeft op Sardinië een riant buitenverblijf, dat over de hele lijn de Sardijnse richtlijnen lijkt te overtreden.

Berlusconi weigert echter controle toe te laten. Hij werpt op dat hij figuren als George W. Bush, Tony Blair en aanverwanten in alle veiligheid en discretie moet kunnen ontvangen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home