Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, July 18, 2005

Japans zakenleven gelooft in Rusland

Er is helemaal niets mis met het Russisch investeringsklimaat. Dat is althans de stelling van de Japan Bank for International Cooperation. Die zou tot de vaststelling gekomen zijn dat het Japanse zakenleven Rusland als één van de meest aantrekkelijke regio's voor investeringen beschouwt.

Voor de vooruitzichten op korte termijn staat Rusland bij de Japanners op een zesde plaats, zelfs nog voor West-Europa. Op langere termijn deelt het land van president Poetin de vijfde plaats met het Amerika van George W. Bush.

Voor Japanse zakenlui zouden vooral de Russische groeimarkt, goedkope arbeidskrachten en human resources de belangrijkste motivatie vormen om er te investeren. Ze zijn echter ook niet blind voor het gebrek aan veiligheidsgaranties, de sociale verhoudingen en een relatief slecht functionerend gerechterlijk systeem.

Op dit ogenblik vertegenwoordigt Japan minder dan één procent van de Russische handelsomzet. Dat is 44 keer minder dan de activiteiten tussen Japan en de Verenigde Staten en 20 keer minder dan het handelsverkeer tussen Japan en China.

Buitenlandse investeerders lopen volgens analisten op dit ogenblik op de Russische markt tien keer meer risico's dan een jaar geleden. Daardoor maakt de toevloed van buitenlands geld slechts twee procent uit van de Russisch bruto binnenlands product. In andere Oost-Europese landen ligt dat niveau tussen vijf en acht procent.

In juni 2004 eiste de Russische belastingsdiensten van de Russische dochter van Japan Tobacco een belastingsachterstand van 70 miljoen dollar op. De Russische overheid bezit de helft van de aandelen van het bedrijf. Het bedrijf verklaarde echter onschuldig te zijn, maar dat leverde alleen maar nieuwe claims op van de belastingsinspecties.

Het Japanse ministerie van buitenlandse zaken was verplicht om tussen te komen en de Russische overheid aan te sporen tot redelijkheid. Een oplossing is er op dit ogenblik echter nog steeds niet uit de bus gekomen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home