Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, July 22, 2005

Chemicalien op de noordpool

Zeevogels transporteren vervuilende chemicaliën uit landbouw en industrie naar de Noordpool. Dat blijkt uit een rapport van de universiteit van Ottawa (Canada). Naar aanleiding van de studie wordt geijverd voor een groter verbod op het gebruik van chemicaliën.

De onderzoekers stelden vast dat een aantal kleine meren in de omgeving van Cape Vera in het noorden van Canada vervuilende stoffen zoals kwik en ddt bevatten. Gebieden in de omgeving van een kolonie noordse stormvogels bleken daarbij de ergste vervuiling te vertonen.

Volgens onderzoeksleider Jules Blais dragen de zeevogels de schadelijke stoffen met zich mee, waarna ze via de ontlasting in de noordpool-biotoop terecht komen. "Dat is wellicht ook de reden waarom er eerder al chemicaliën werden aangetroffen in de lichamen van sommige noordpool-bewoners," voegt hij er aan toe. "Die krijgen de stoffen waarschijnlijk binnen door het eten van vogeleieren."

Lang werd aangenomen dat de meeste schadelijke stoffen in de oceaan oplossen. Die stelling moet volgens de onderzoekers echter worden verlaten. Zij menen dat de chemicaliën door de zeevogels uit het water worden opgepikt via plankton, vissen en aas. "Eens weer aan land, komen die producten via de uitwerpselen in het milieu terecht," aldus Blais.

Ook de giftige polychloorbifenylen (PCB) werden op de noordpool aangetroffen. Deze stoffen zijn bijzonder moeilijk afbreekbaar en worden in een groot aantal landen verboden. Er wordt nu op aangestuurd om ook andere chemicaliën te verbieden. Op dit ogenblik wordt door de Conventie van Stockholm twaalf chemicaliën verboden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home