Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, July 21, 2005

Economie in de media

Toeristen die in Brussel het Manneken Pis bezoeken, zien voortaan nog een bekende inwoner van de Belgische hoofdstad. Op vijftig meter van het plassende popje is woensdag een enorme muurschildering onthuld met stripheld Kuifje. De ruim tien meter hoge fresco toont de jonge reporter terwijl hij een brandtrap afdaalt, uiteraard samen met zijn metgezel kapitein Haddock en hond Bobbie. De tekening is woensdag ingewijd door de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans en Nick Rodwell, schoonzoon van de overleden tekenaar Hergé uit de Belgische hoofdstad. De onthulling was tegelijk de start van 's werelds eerste Kuifje-festival. Vier dagen lang heeft de Brussel een 'fuifje met Kuifje', met onder meer een gekostumeerd bal, een rommelmarkt, een auto-optocht en een Kuifje-congres. Brussel beschouwt de avontuurlijke stripheld als haar bekendste ambassadeur. Van het figuurtje zijn wereldwijd ruim 200 miljoen albums gedrukt in zestig talen. Het stadsbestuur toonde zich woensdag verheugd met de opvallende afbeelding, waarover dertig jaar is gesoebat met de uitgever over de juiste plek en plaatje. De afbeelding is een nieuw hoogtepunt in de stripcultuur in Brussel, vindt het bestuur.

Reizigers die eind juli door het Zuid-Franse departement Aude rijden, kunnen rekenen op een bijzonder soort alcoholcontrole. De wijnboeren in de streek delen dan onder automobilisten 400.000 flessen wijn uit om de voortreffelijke kwaliteit van de Aude-wijn te controleren. Ze willen niet alleen reclame maken voor hun product, maar ook informeren over de crisis die de Franse wijnboeren doormaken. De Franse wijnboeren staan onder enorme druk door een dalende wijnconsumptie in eigen land, toenemende concurrentie van overzee, zoals Chili of Australië. Daardoor was bijvoorbeeld de export - champagne niet meegerekend - in het eerste kwartaal van 2005 13 procent lager dan in 2004. De prijs staat verder onder druk door de kolossale oogsten als gevolg van het voor wijnranken uitstekende weer.

VN-noodhulpcoördinator Jan Egeland verwijt de internationale gemeenschap de voedselcrisis in Niger te negeren. Zonder hulp zullen 150 duizend kinderen sterven, waarschuwt Egeland. Ruim 2,5 miljoen mensen hebben voedsel nodig. Volgens de organisatie World Vision kan 10 procent van de kinderen in de hardst getroffen regio's sterven als er niet snel extra hulp komt. Egeland zei afgelopen maand al dat er buiten de steden vrijwel niets meer te eten is. “Niger is het voorbeeld van een genegeerd noodgeval, waar vroege waarschuwingen in wind werden geslagen”, aldus Egeland tegen de BBC. De Verenigde Naties hebben slechts eenderde gekregen van de dertig miljoen dollar waarom ze hebben gevraagd. Deze dertig miljoen dollar ‘stelt niets voor’. “Europeanen eten per jaar tien miljard dollar aan ijs en Amerikanen besteden jaarlijks 35 miljard dollar aan hun huisdier.” Internationale hulporganisaties hebben al verscheidene malen aan de bel getrokken maar de internationale gemeenschap komt veel te laat in actie, vinden ze. “Elke dag sterven er kinderen in onze kampen”, aldus Milton Tetoniois van Artsen zonder Grenzen. “We zijn volledig overstelpt. Er moeten snel meer mensen komen om te helpen. De respons is tot dusver veel te laat.” Het land in de Sahel telt twaalf miljoen inwoners. Bij normale neerslag lijden jaarlijks 1,2 miljoen mensen aan een tekort aan voedsel. Dit jaar is de situatie rampzalig. De crisis in het zuiden van het land is het gevolg van langdurige droogte en een verwoestende sprinkhanenplaag. De zaai- en oogstperiode die nu begint, wordt reeds bedreigd door dezelfde plagen.

Schetsen en wenskaarten van Hitler hebben op een veiling in Canada rond 23.000 euro opgebracht. De vier tekeningen gingen weg voor gemiddeld 5.000 euro, de twee kerstkaarten deden ieder ongeveer 1500 euro. Dat meldden personen die op de verkoop in Montreal aanwezig waren. Het veilinghuis weigerde woensdag de bedragen te bevestigen, maar stelde dat een persoon alles had gekocht waardoor de kleine verzameling compleet was gebleven. De veiling had de woede opgeroepen van de joodse gemeenschap in Canada. Een schets toont Hitlers landhuis Berghof. Bij de overige drie gaat het om ontwerpen voor gebouwen. De kerstkaarten uit 1935 en 1938, bestemd voor Hitlers geliefde Eva en toparchitect Albert Speer, dragen de handtekening van de nazileider.

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft woensdag formeel beslist om een onderzoek in te stellen naar de reeds lang aanslepende twist tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over de subsidiëring van hun respectievelijke vliegtuigbouwers Airbus en Boeing. Het belooft één van de grootste zaken uit de geschiedenis van de organisatie te worden. De 148 lidstaten van de WTO stemden woensdag in met het verzoek van de Verenigde Staten om een speciale groep van experts in het leven te roepen die zich moet buigen over de subsidies die Groot-Brittannië, Spanje, Frankrijk en Duitsland aan Airbus hebben verstrekt. Op haar beurt eiste de Europese Unie vervolgens een onderzoek naar de fiscale voordelen voordelen voor Boeing en de financiële steun van de NASA en het Pentagon. De WTO zal twee parallele procedures lanceren die vermoedelijk de geschiedenis zullen ingaan als enkele van de meest lange, ingewikkelde en dure procedures uit de geschiedenis van de organisatie.

Bierproducent InBev verkoopt zijn aandeel van 62,4 procent in het Duitse Bremer Erfrischungsgetränke aan Coca-Cola Erfrischungsgetränke voor een bedrag van 137 miljoen euro. De brouwer verwierf deze bottelactiviteit van Coca-Cola met de acquisitie in 2002 van de Duitse brouwer Beck. De verkoopt levert thans een eenmalige winst op van ongeveer 17 miljoen euro in vergelijking met de boekwaarde. Deze desinvestering past in de strategie van InBev om zich hoe langer hoe meer te richten op de kernactiviteiten, het brouwen en verkopen van bier. "Op die manier creëren we waarde en kunnen we ons in Duitsland in toenemende mate richten op onze kernactiviteit", aldus de brouwerij in een mededeling. Naar verwachting zal de transactie in september 2005 worden afgerond.

De luchthaven van Zaventem heeft in de eerste jaarhelft 4,7 procent meer passagiers over de vloer gehad. Dat maakte Biac, de exploitant van de luchthaven, woensdag bekend. In totaal reisden 7,54 miljoen mensen via Zaventem. Het vrachtverkeer steeg met 5,5 procent -tot 348.000 ton- in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal vliegbewegingen bleef daarentegen min of meer stabiel. Er waren 125.196 vliegbewegingen, of 0,1 procent meer dan in de eerste helft van 2004. De bezettingsgraad van de vliegtuigen is dus gemiddeld verbeterd, concludeert Biac. De luchthaven van Zaventem zet dus zijn herstel voort. Het jaar 2000 was een absoluut recordjaar met meer dan 20 miljoen passagiers. Maar toen kwamen de terreuraanslagen van 11 september 2001 en de faillissementen van Sabena en City Bird.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home