Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, July 22, 2005

Economie in de media

Stroom komt in Europa steeds vaker uit waterkracht. De elektriciteitsproductie uit waterkracht is in 2004 met 10,4 procent toegenomen in de 25 EU-landen. Dat blijkt donderdag uit een recent overzicht van Europees statistisch bureau Eurostat.
Van alle stroom kwam 13,7 procent uit waterkracht, tegen 12,5 procent een jaar eerder. Oostenrijk, Zweden en Letland leveren veel stroom uit waterturbines. Kerncentrales zijn in 2004 ook een grotere leverancier geworden. Ze produceerden 1,3 procent meer stroom. In de Europese Unie komt nu 31,2 procent uit de nucleaire installaties, zoals Dodewaard in Nederland. Vooral Frankrijk, Litouwen en Zweden zijn grotendeels afhankelijk van de centrales. Opwekking uit fossiele brandstof als gas of kolen is in 2004 licht afgenomen (-0,8 procent), maar beslaat altijd nog het merendeel van de productie (55,1 procent). Totaal groeide de EU-stroomproductie in 2004 met 1,3 procent.

Op de planeet Mars heerst al 4 miljard jaar vrieskou. Er zijn in die periode nooit op grote schaal de nodige warmte en vochtigheid geweest die het ontstaan van leven mogelijk hadden kunnen maken. Dit concluderen Amerikaanse onderzoekers op basis van analyses van meteorieten, aldus een publicatie in het tijdschrift Science donderdag. Zij hebben onder meer het argongehalte van het gesteente onderzocht, dat bij lage temperaturen hoger blijft dan bij warmte. De onderzoekers sluiten echter niet uit dat door vulkanische of geothermische activiteit plaatselijk toch de voorwaarden aanwezig zijn geweest voor het ontstaan van leven op Mars.

Noord-Korea heeft vrijdag laten weten dat het een vredesverdrag wil met de Verenigde Staten. Dat verdrag moet in de plaats komen van het staakt-het-vuren dat van kracht is sinds het einde van de Korea-oorlog in 1953. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Pyongyang is het vredesverdrag nodig voor de oplossing van het geschil rond het nucleaire programma van Noord-Korea. De VS vrezen dat Noord-Korea atoombommen wil bouwen. Volgende week dinsdag beginnen in Peking gesprekken over het nucleaire programma van Noord-Korea. Aan de gesprekken doen zes landen mee: Noord- en Zuid-Korea, Japan, China, Rusland en de VS.

De Chinese munteenheid, de yuan, wordt niet langer zoals nu het geval is aan de Amerikaanse dollar vastgepind. De People's Bank of China (PBOC), de centrale bank, laat de yuan voortaan binnen een bandbreedte van 0,3 procent tegenover de dollar schommelen. Dat heeft de PBOC donderdag bekendgemaakt. De bandbreedte waarbinnen de yuan tegenover andere munteenheden mag schommelen, maakt de bank later bekend. De Chinese centrale bank vervangt de koppeling van de yuan met de dollar door een koppeling met een mandje van munteenheden. Voortaan zal de PBOC elke dag de wisselkoers van de yuan vaststellen. Donderdag prikte de bank de koers van de yuan op 8,11 dollar, tegen 8,28 in de afgelopen tien jaar. Dat komt neer op een opwaardering van meer dan 2 procent. De centrale bank van China liet weten dat deze maatregel de onafhankelijkheid van de centrale bank moet vergroten. De bank wil het wisselkoersbeleid herzien. Welke stappen nog volgen, gaf ze niet aan. De bank zal de bandbreedte van de wisselkoersverhoudingen aanpassen als de marktontwikkelingen daartoe aanleiding geven. Ook zal de PBOC de bandbreedte aanpassen als de economische of financiƫle situatie dat vragen. De Chinese centrale bank komt met de maatregelen voor de yuan na jarenlange druk van vooral Washington. Volgens de Amerikanen werd de koers van de yuan door de vaste koppeling met de dollar kunstmatig laag gehouden. Daardoor zouden Chinese bedrijven op de exportmarkten een oneerlijk concurrentievoordeel genieten.

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben voor 248 miljoen euro nieuwe treinen besteld bij het Canadese Bombardier. De zogenoemde 'sprinters' gaan vanaf 2008 op korte afstanden in vooral de Randstad rijden. Dat hebben de NS donderdag bekendgemaakt. De eerste bestelling omvat 35 treinstellen die gezamenlijk ruimte bieden aan ongeveer 13.000 reizigers. De NS hebben bovendien een optie genomen op vijf series treinstellen met voldoende capaciteit voor in totaal 60.000 mensen. De nieuwe sprinters gaan de huidige oude stoptreinen vervangen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home