Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 23, 2005

Minder gif in Amerikaans lichaam

In het lichaam van Amerikanen worden lagere niveau's aan lood en gevaarlijke chemicaliƫn aangetroffen dan in het begin van de jaren negentig. Dat is de conclusie van een rapport van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Dat is volgens de onderzoekers in belangrijke mate te wijten aan een betere informatie en een betere bescherming.

Het derde National Report on Human Exposure to Environmental Cheminals werd door de CDC zopas voorgesteld. "Het eerste werd uitgevoerd in 2001 en testte 27 producten," schrijft Elizabeth Weise in de krant USA Today. "Een tweede rapport uit 2003 onderzocht 116 producten. Dit keer werden 148 stoffen getest."

Het rapport kwam tot de vaststelling dat Amerikanen aan een grote hoeveelheid metalen, pesticides, herbicides en andere schadelijke producten worden blootgesteld. "Maar de niveau's blijven beperkt en die van de meest gevaarlijke lijken af te nemen," stellen de onderzoekers. "Dat heeft gedeeltelijk te maken met een betere informatie rond de gevaren van kwik en lood, maar gedeeltelijk ook door beschermende maatregelen die door de regering zijn genomen."

Risicovolle loodniveau's worden op dit ogenblik vastgesteld bij 1,6 procent van de Amerikaanse kinderen. In het begin van de jaren negentig was dat nog 4,4 procent. De blootstelling aan tabaksrook is op dezelfde termijn met 68 tot 75 procent gedaald. Verder blijken drie pesticiden (Aldrin, Endrin, Dieldrin) nu bijna volledig uit het bloed van de Amerikanen verdwenen te zijn. Bij vrouwen in de vruchtbare fase van hun leven, blijkt ook de kwikblootstelling afgenomen te zijn.

Maar de onderzoekers geven toe dat niet alles rozengeur en maneschijn is. Zo bleek nog altijd 6 procent van de Amerikaanse vrouwen kwikhoeveelheden in hun lichaam te hebben die heel dicht tegen de gevarengrens liggen. Bovendien vertoont 5 procent van de Amerikanen cadmium-niveau's die lichte nieraandoeningen suggereren, wellicht te wijten aan het roken. Andere producten die tot bezorgdheid oproepen zijn phthalaten en huishoudelijke insectisides.

Bovendien wordt opgemerkt dat slechts 43 procent van de meest verspreide chemicaliƫn werden gemeten. "Tenslotte werd slechts 7 procent van de producten getest op hun invloed op de ontwikkeling van kinderen," stipt de krant aan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home