Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, July 22, 2005

Steeds meer smeergeld in Rusland

Het bedrag dat Russische burgers en bedrijven jaarlijks spenderen aan steekpenningen is sinds 2001 vertienvoudigd, ondanks beloftes van president Vladimir Poetin om de corruptie in Rusland met harde hand te bestrijden. Dat staat alvast te lezen in een rapport van het onafhankelijke Russische onderzoeksinstituut Indem.

Volgens het rapport hebben Russen het voorbije jaar voor omgerekend 259 miljard euro aan smeergeld betaald aan politieagenten, instanties die vergunningen afgeven en inspecteurs van de overheid. "Dat bedrag is ruim twee keer zo hoog als de jaarlijkse inkomsten van de Russische regering en tien keer zo hoog als het bedrag dat in 2001 aan smeergeld werd uitgegeven," aldus Indem. "De gemiddelde omkoopsom die een bedrijf moet betalen is bovendien gestegen van ruim 8.000 naar 112.000 euro."

Het bureau merkt op dat er sinds de campagne tegen het olieconcern Yukos een opmerkelijke groei in het aantal en de hoogte van de steekpenningen. Yukos, ooit een van de succesvolste Russische bedrijven, werd eind vorig jaar deels ontmanteld na een reeks torenhoge belastingaanslagen en de vervolging van een aantal van zijn topmannen, onder wie oud-directeur Michail Chodorkovski. Volgens Indem was het begin van de campagne tegen Yukos meteen het startsein voor veel Russische bureaucraten om de jacht te openen op alle bedrijven.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home