Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, July 22, 2005

Groenlandse gletsjer smelt dramatisch

De Groenlandse gletsjer Kangerdlugssuaq trekt zich op dit ogenblik met een snelheid van 14 kilometer per jaar terug. Dat is volgens een onderzoek van Greenpeace drie keer sneller dan negen jaar geleden. In het rapport van de milieuvereniging wordt gewag gemaakt van een dramatische evolutie.

Het hoge smelttempo maakt de Kangerdlugssuaq-gletsjer op Oost-Groenland tot tot één van de snelst bewegende gletsjers ter wereld. "De observaties bevestigen de voorspelling dat klimaatverandering een grote impact op de Groenlandse gletsjers heeft," aldus Greenpeace.

De milieuvereniging noemt de evolutie van de Kangerdlugssuaq een dramatische ontdekking. “Deze enorme toename in afvoer zorgt voor een versnelde zeespiegelstijging, met alle gevolgen van dien," stellen de onderzoekers. De Kangerdlugssuaq transporteert ongeveer vier procent ijs van de Groenlandse ijskap naar zee en een hoger smelttempo zorgt dan ook voor een snellere stijging van de zeespiegel.

Greenpeace vreest dat nog meer Groenlandse gletsjers versnel zullen beginnen te slinken. “Aangezien de opwarming van de aarde langzaam naar het noorden opschuift, zullen ook hoger gelegen gletsjers zich mogelijk gaan gedragen
zoals de Kangerdlugssuaq-gletsjer," wordt er opgemerkt.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home