Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 23, 2005

Economie in de media

China heeft de maximale drempel voor de export van sweaters naar de Europese Unie bereikt. Dat is vrijdag bij de Europese Commissie vernomen. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie denkt eraan om geen exportlicenties meer toe te kennen aan de Chinezen. De Chinezen hebben de drempel van 60 miljoen uitgevoerde sweaters bereikt, bevestigde de woordvoerster van eurocommissaris voor Handel Peter Mandelson. De Commissie onderhandelt momenteel met China en de EU-lidstaten over eventuele maatregelen. Op 11 juni sloot Mandelson met China een akkoord over de maximale hoeveelheden die de Chinezen jaarlijks naar Europa mogen exporteren. Het akkoord had betrekking op tien categorieën textiel. In lijn met dat compromis zou de Unie kunnen beslissen om geen exportlicenties voor sweaters meer toe te kennen. "We zijn bezig met de cijfers te verifiëren en we voeren overleg met de lidstaten om na te gaan of we enige soepelheid aan de dag kunnen leggen", aldus de woordvoerster. Sinds de afschaffing van de importquota begin van dit jaar vormt de invoer van goedkoop Chinees textiel een ernstige bedreiging voor de Europese textielindustrie.

De failliete Britse autofabrikant MG Rover is verkocht aan het Chinese bedrijf Nanjing Automobile. Dat hebben bewindvoerders meegedeeld. Volgens een van hen, Tony Lomas van PricewaterhouseCoopers, gaat Nanjing een groot deel van de fabrieken naar China overbrengen. Volgens hem blijft in Groot-Brittannië wel iets voor de autoproductie achter evenals MG Rovers onderzoeks- en ontwikkelingspoot. MG Rover moest in april uitstel van betaling aanvragen na het mislukken van onderhandelingen over een overname door een andere Chinese onderneming, Shanghai Automotive Industry Company (SAIC). Dat bedrijf toonde deze maand opnieuw belangstelling, net als een consortium onder leiding van de Britse zakenman David James. De bonden waren vooral geporteerd van het bod van SAIC. Ze zagen daarin de meeste kans op behoud van zoveel mogelijk banen. Bij Rover werkten 6100 mensen. Nanjing Automobile is veel kleiner dan SAIC. Het is China's oudste autofabrikant en bestaat sinds 1947. Wat het bedrijf voor de activa van MG Rovers betaalt, is niet bekendgemaakt. In het geruchtencircuit wordt een bedrag van 50 miljoen pond, 75 miljoen euro, genoemd.

De Vlaamse uitvoer is in 2004 gestegen met 8,7 procent, de invoer met 11,6 procent. Dat meldt Vlaams minister van Economie Fientje Moerman. De stijging is onder meer het gevolg van prijsstijgingen, maar vooral van een toename van de verhandelde volumes. De Vlaamse export bedroeg 158 miljard euro. Vlaanderen was hiermee verantwoordelijk voor 80,3 procent van de totale Belgische uitvoer, tegen 15,5 procent voor Wallonië en 4,1 prodent voor Brussel. Minister Moerman wijst er vrijdag op dat de Vlaamse export in absolute cijfers nog méér toegenomen is in 2004 dan in 2003. "De nieuwe organisatie Flanders Investment and Trade (FIT) is sinds 1 juli een feit. De beheersovereenkomst zal een aantal performantie-indicatoren inhouden, waarin onder meer bepaald wordt dat FIT nog meer bedrijven moet aanzetten tot exporteren", luidt het nog.

Er komt maar geen eind aan de bosbranden in Spanje en Portugal. In de Spaanse provincie Cáceres heeft een vermoedelijk aangestoken vuur bijna 8.000 hectare pijnbomenwoud vernietigd. Bijna 1.000 mensen dienden hun huizen te ontvluchten. Tientallen brandweerlieden en twintig tankvliegtuigen werden ingezet. "Hier brandt een van de mooiste wouden aan de Middellandse Zee", zo stelde een woordvoerder van de regionale regering van Extremadura. De brand zou gelijktijdig op zes plaatsen uitgebroken zijn, wat op brandstichting wijst. Brandstichters zouden ook verantwoordelijk geweest zijn voor een brand op het eiland Gran Canaria die minstens 200 hectare bos in het midden van het eiland verwoestte. Er wordt gespeurd naar een verdacht paar, zo deelde de politie mee. De vlammen sloegen ook over op het natuurpark van het Tejedagebergte, dat bekend staat voor zijn dennen en zijn eucalyptusbomen. De Unesco heeft de regio nog niet lang geleden tot 'biosfeer-reservaat' uitgeroepen. Een honderdtal mensen diende uit een hotel en een herberg in veiligheid te worden gebracht. De brandweerlui kregen steun van vier helikopters die water vanuit de zee aanvlogen. Bij een andere brand nabij Barcelona, in het noordoosten van Spanje, dienden 500 mensen in veiligheid te worden gebracht.

De legale muziek op internet stelt het goed. In de eerste helft van 2005 is het aantal legaal gedownloade liedjes wereldwijd ten opzichte van vorig jaar verdrievoudigd tot 180 miljoen. Dat blijkt uit cijfers die de internationale brancheorganisatie van platenmaatschappijen IFPI bekend heeft gemaakt. Volgens de IFPI komt de toenemende populariteit van breedbandinternet het legaal downloaden ten goede. Het aantal illegaal gedeelde muziekbestanden nam sinds januari slechts met 3 procent toe. Toch zijn nog altijd 900 miljoen liedjes binnen te halen via programma's als Kazaa. "Of mensen nu bang zijn om gepakt te worden of realiseren dat uitwisselprogramma's schadelijk kunnen zijn voor hun computer - hun houding verandert en dat is goed nieuws voor de hele muziekindustrie", zei directeur John Kennedy. De IFPI probeert de piraterij terug te dringen. Sinds 2003 zijn 14.227 zaken aangekondigd in twaalf landen, waaronder België. Honderden overtreders hebben al boetes moeten betalen van gemiddeld 3000 euro. Volgens de IFPI zijn de muziekverkopen sinds 1997 met 40 procent gedaald. De organisatie wijt dat vooral aan het illegaal downloaden.

De Internationale Automobielfederatie (FIA) zette de interne vervolging stop tegen de zeven Formule 1-teams die niet deelnamen aan de Grote Prijs van de Verenigde Staten. Hun bandenfabrikant Michelin had hen dat gevraagd, omdat die twijfels had over de veiligheid. "Het verdict van 29 juni waarin de FIA de zeven Michelin-team schuldig achtte, wordt geannuleerd", meldde de FIA in een kort communiqué in de marge van de GP van Duitsland. "Nadat de Senaat van de FIA nieuwe bewijzen kreeg voorgelegd, stemde de Wereldraad van de FIA massaal voor de aanbeveling van de Senaat betreffende de Grand Prix 2005 van de Verenigde Staten." In eerste instantie had de FIA McLaren-Mercedes, BAR-Honda, Red-Bull-Racing, Toyota, BMW-Williams, Sauber en Renault schuldig bevonden aan twee van de vijf aanklachten in verband met de race van 19 juni in Indianapolis. De FIA zou in september de sancties in de zaak bekendmaken, maar teambazen Ron Dennis van McLaren en Christian Horner van Red Bull kwamen op de proppen met nieuwe bewijzen, die de Senaat van de FIA, dat enkel een adviserende rol heeft, deed besluiten om de aanklachten te laten vallen. Voor de Senaat waren de teams contractueel verplicht om de instructies van hun fabrikant te volgen. Die had hen wegens veiligheidsredenen "het uitdrukkelijk verbod" gegeven om te starten.

Het afvalverwerkend bedrijf Gielen met ook een vestiging in Kortessem, heeft vrijdag in Genk een voor West-Europa unieke afvalsorteerinstallatie voorgesteld. Met de installatie kan 80 procent van het bedrijfsafval gerecupereerd worden. Vroeger bedroeg dat slechts de helft. De volledig geautomatiseerde installatie, die 13 miljoen euro kost, detecteert papier, karton en folie die uit het bedrijfsafval gehaald worden. Hierdoor is Gielen in staat meer afval te verwerken en dus zorgt de installatie onrechtstreeks voor bijkomende banen. Op dit moment stelt Gielen 90 mensen tewerk.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home