Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 23, 2005

Spaanse olijfolie wordt schaarser

De wereldwijde markt van de olijfolie komt onder zware druk te staan door de extreme droogte in Spanje. Verwacht wordt dat de Spaanse oogst dit jaar ongeveer dertig procent lager zal liggen. Het land is ook de grootste producent van olijfolie en de problemen hebben dan ook een grote invloed op de wereldmarkt.

De schaarste zou de basisprijs van olijfolie doen stijgen tot ongeveer 3.000 euro per ton, ongeveer twintig procent meer dan een jaar geleden. Er is immers niet alleen de droogte, want die werd voorafgegaan door een vorstperiode die de planten heeft beschadigd. De sector vreest dat de consument die prijs niet zal willen betalen. "Alles heeft een grens," benadrukken de analisten.

Zij gaan ervan uit dat op een bepaald prijsniveau er massaal omgeschakeld wordt op zonnebloemolie. "Wanneer olijfolie drie tot vijf keer duurder wordt dan zonnebloemolie, wordt er overgestapt op het goedkopere product," voegen ze daar aan toe. Maar anderen merken op dat men die omschakeling op dit ogenblik helemaal niet opmerkt. "De oliemarkt staat wereldwijd heel stevig," menen zij dan weer.

De vorst zou ongeveer vier procent van de Spaanse olijfbomen hebben vernietigd. Een aantal planten zullen moeten worden vervangen en het zal ongeveer vijf jaar duren vooraleer zij weer productief zijn. Maar buiten de vrieskou werd Spanje sinds september geconfronteerd met een neerslag die beduidend lager lag dan het gemiddelde. De olijfboeren hopen dat er eindelijk regen komt, voor ze in november beginnen te oogsten.

Maar zelfs indien het weer drastisch omslaat, wordt verwacht dat de totale oogst niet het niveau zal halen van vorig jaar (981.000 ton), toen ook al een achteruitgang werd vastgesteld tegenover het jaar voordien (1,4 miljoen ton). "Indien het niet regent, zal de oogst niet hoger liggen dan 700.000 ton," stellen de analisten. "Indien er wel neerslag komt, zouden we nog aan 800.000 tot 850.000 ton kunnen komen."

Spanje zelf consumeert ongeveer 600.000 ton olijfolie per jaar. De rest wordt geƫxporteerd, vooral naar Italiƫ. Dat is de tegelijkertijd ook de tweede grootste producent van de wereld, gevolgd door Griekenland. Dit jaar werd in Spanje de minste neerslag geteld sinds 1947. Daardoor heeft het land al de helft van zijn waterreserves opgebruikt.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home