Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 11, 2012

Oglala Sioux dragen brouwers voor rechter wegens alcoholproblemen

De Amerikaanse Oglala Sioux hebben een aantal grote brouwers aangeklaagd wegens de ernstige alcoholproblemen in hun gemeenschap. De indianenstam eist een schadevergoeding van 500 miljoen dollar voor gezondheidszorg, welzijnsvoorzieningen en de rehabilitatie van kinderen. De stamouderen zeggen dat de rechtszaak een laatste redmiddel is, nadat andere pogingen om alcoholmisbruik aan banden te leggen, zoals regelgeving en demonstraties, faalden. Volgens hen hebben de brouwers bewust bijgedragen aan het alcoholprobleem.

In het reservaat van Pine Ridge is alcohol verboden en de dichtstbijzijnde drankverkopers zijn pas 32 kilometer verderop in het dorp Whiteclay te vinden. Daar werden twee jaar geleden in totaal bijna 5 miljoen blikjes bier verkocht, terwijl het dorp zelf maar ongeveer een dozijn inwoners telt. De alcohol wordt volgens de stamouderen naar het reservaat gesmokkeld en er wordt aangevoerd dat de bierbrouwers en verkopers zich daar heel goed van bewust zijn.

De smokkel is volgens de stamouderen de enige verklaring voor de grote voorraden bier die door de verkopers worden ingeslagen en die door de plaatselijke gemeenschap nooit zouden kunnen worden geconsumeerd. De raadsman van de indianen benadrukt dat de brouwers onmogelijk hun handen in onschuld kunnen wassen en niet kunnen aanvoeren dat ze na de verkoop van hun producten geen verantwoordelijkheid meer dragen.

John Yellow Bird Steele, de president van de indianenstam, zegt er alles te zullen aan doen om het welzijn van de indianenkinderen te beschermen, net zoals ook andere ouders zouden doen. In het reservaat heeft één op de vier kinderen een foetusaandoeningen door alcoholmisbruik. Bijna de helft van de bevolking leeft er onder de armoedegrens. De levensverwachting van de indianen in het gebied bedraagt slechts tussen 45 jaar en 52 jaar, terwijl dat voor de gemiddelde Amerikaan 77,5 jaar is.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home