Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, February 10, 2012

Indiase farmasector vreest handelsakkoord met Europese Unie

De inspanningen van India en de Europese Unie om hun handelsbetrekkingen te versterken, bedreigen de mogelijkheden van India om aan de arme wereldbevolking levensreddende geneesmiddelen ter beschikking te stellen. Dat zegt Dilip Shah, voorzitter van de Indian Pharmaceutical Alliance. Gevreesd wordt dat het akkoord, dat volgens beide partijen nog dit jaar zou moeten worden afgesloten, India zal verplichten om de intellectuele eigendomsrechten strikt na te leven, wat volgens de sector een negatieve impact zou kunnen hebben op de wereldwijde voorraad generische middelen.

"De Indiase farmaceutische industrie heeft een omvang van 26 miljard dollar en levert bijzonder veel winsten op," aldus het persbureau Associated Press. "De sector kent een groei met 15 procent tot 25 procent per jaar, maar betekent ook een levenslijn voor miljoenen patiƫnten in arme landen, die onmogelijk de westerse prijzen voor de behandeling van ziektes zoals aids, malaria, astma of kanker kunnen betalen. Alleen al bij aids is India verantwoordelijk voor meer dan 80 procent van de beschikbare geneesmiddelen."

Hoewel in de voorstellen van het akkoord is opgenomen dat de Europese Unie geen enkele beperking zou opleggen aan de Indiase productie en export van levensreddende geneesmiddelen, maakt de sector zich volgens Associated Press bijzonder veel zorgen over de intellectuele eigendomsrechten en mogelijke juridische procedures van grote internationale farmagroepen tegen de Indiase regering, producenten en distributeurs van geneesmiddelen. Daardoor zou India volgens hen niet langer deze levensreddende geneesmiddelen kunnen produceren of de prijzen gevoelig moeten optrekken.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home