Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, February 09, 2012

Nieuwsoverzicht

Het Finse concern Stora Enso, de grootste producent van papier en karton ter wereld, heeft tijdens het vierde kwartaal een nettowinst gerealiseerd van 100 miljoen euro. Dat betekent een daling van 66 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien, te wijten aan hogere kosten en een dalende vraag. De omzet kende een lichte daling van 2,685 miljard euro naar 2,681 miljard euro. Jouko Karvinen, chief executive Stora Enso, waarschuwde dat de economische omstandigheden ook tijdens de eerste periode van het nieuwe jaar moeilijk zouden blijven. Stora Enso wordt onder meer geconfronteerd met een overcapaciteit op de Europese markt. Het bedrijf heeft bekend gemaakt opnieuw 240 banen te zullen schrappen.

Het Franse concern Suez Environnement, na Veolia het grootste milieubedrijf ter wereld, heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 323 miljoen euro. Dat betekent een daling met 37 procent tegenover het jaar voordien. Dat is volgens het Franse concern te wijten aan de vertragingen bij de bouw van een ontziltingsinstallatie in Australië. De omzet steeg met 6,9 procent tot 14,83 miljard euro. Door de moeilijke economische omstandigheden in Europa zegt het milieubedrijf dit jaar een stabiele winst te verwachten. Eerder was nog gewag gemaakt van een mogelijke groei. Het bedrijf voegt er aan toe bij zijn investeringen in de toekomst vooral te zullen focussen op snelgroeiende markten en Australië. Ook zal Suez Environnement niet-essentiële activa blijven verkopen.

Het mijnbouwconcern BHP Billiton heeft tijdens de eerste helft van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 9,94 miljard dollar. Dat betekende een daling met 5,5 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. BHP Billiton, het grootste mijnbouwbedrijf van de wereld, werd door stijgende kosten, productie-interrupties en dalende grondstofprijzen. De omzet steeg met 9,7 procent tot 37,48 miljard dollar. Het Brits-Australische concern blijft bij het standpunt dat de vraag naar zijn producten robuust zal blijven, maar stelt dat de prijsvolatiliteit mogelijk blijft aanhouden aangezien de schuldencrisis in de eurozone en algemene zwaktes in de industrie en de bouw in belangrijke markten op het sentiment blijven wegen.

Het mijnbouwconcern Rio Tinto heeft tijdens de tweede helft van het voorbije jaar een verlies geleden van 1,76 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd nog een recordwinst van 8,5 miljard dollar opgetekend. De oorzaak van het verlies moet worden gezocht bij de aluminiumdivisie. Vijf jaar geleden nam Rio Tinto aluminiumproducent Alcan over voor 38 miljard dollar, op dat ogenblik de grootste overname uit de geschiedenis van de mijnbouwsector. De sector kampt echter al vijf jaar met overcapaciteit en de moeilijke situatie op de markt dwong Rio Tinto ertoe om een gevoelige afwaardering te boeken op zijn aluminiumactiviteiten. Over het hele jaar daalde daardoor de nettowinst met 59 procent tot 5,8 miljard euro. Topman Tom Albanese ziet daarom af van zijn bonus.

De Franse regering moet de staatsschuld versneld afbetalen. Dat heeft het Franse rekenhof gezegd. Het hof, dat de rekeningen van de republiek bewaakt, vraagt dat de overheidsuitgaven sneller worden beperkt en dat de fiscale controle beter georganiseerd wordt. De oproep valt op nauwelijks twee maanden voor de presidentsverkiezingen en zal volgens waarnemers onvermijdelijk wegen op de debatten die nog volgen. Volgens het hof moeten de overheidsuitgaven dit jaar al naar beneden gebracht worden, maar zal de belangrijkste inspanning de volgende twee jaar geleverd moeten worden. Het rekenhof waarschuwt ook dat het vooropgestelde begrotingstekort van 4,5 procent dit jaar moeilijk haalbaar zal zijn als de huidige of de volgende regering niet adequaat ingrijpt.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus moet alle exemplaren van zijn superjumbo A380 controleren op mogelijke scheuren in de vleugels. Dat heeft het European Aviation Safety Agency (EASA) bekend gemaakt. Airbus had eerder bezegd dat de miniscule haarscheuren geen onmiddellijke bedreiging vormden voor de veiligheid. Het bedrijf was van plan herstellingen uit te voeren indien bij de het normale nazicht problemen werden werden ontdekt. Vorige maand controleerde de vliegtuigbouwer al een twintigtal toestellen met de meeste vlieguren. De belangrijkste klanten van het toestel zijn Singapore Airlines, Emirates en Air France. In totaal zijn 68 toestellen van het type in gebruik.

Met duidelijke overwinningen in Colorado, Minnesota en Missouri heeft de Amerikaanse conservatief Rick Santorum de strijd om de republikeinse presidentskandidatuur een zoveelste nieuwe wending gegeven. Na acht voorverkiezingen in iets meer dan een maand blijft de schatrijke Mitt Romney de favoriet om in november de democraat Barack Obama uit te dagen. Maar de drievoudige overwinning van Santorum maakt duidelijk de conservatieve kiezers Romney wantrouwen. Santorum won in januari, tot grote verrassing, al nipt de eerste voorverkiezing in Iowa. Ook Colorado, Minnesota en Missouri liggen in het oerconservatieve, rurale Midwesten. Dat is heilige grond voor Santorum, die bekendstaat om zijn reactionaire ethische standpunten.

De Finse telecomgroep Nokia gaat 4.000 banen schrappen in zijn fabrieken in Hongarije, Mexico en Finland. De productie van smartphones zal verhuizen naar Azië. De herstructurering zou tegen het einde van het jaar moeten rond zijn. De herstructureringen zullen het meest gevoeld worden in Hongarije, waar 2.300 banen sneuvelen. In Finland worden 1.000 werkplaatsen geschrapt en in Mexico zouden 700 banen moeten verdwijnen. Een volledige sluiting van de drie vestigingen lijkt niet aan de orde. Verhuizen naar Azië heeft volgens het bedrijf veel voordelen. De meeste leveranciers van onderdelen zijn immers in die regio gevestigd en door een nauwere samenwerking kunnen nieuwe telefoons sneller op de markt komen.

General Motors (GM) zou overwegen om opnieuw belangrijke besparingen door te voeren bij zijn Europese dochter Opel-Vauxhall. Dat heeft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gemeld. Maar de ondernemingsraad van Opel meent dat verdere bedrijfssluitingen niet op tafel liggen. Twee jaar geleden werd bij Opel al een belangrijke sanering doorgevoerd. Wolfgang Schäfer-Klug, voorzitter van de ondernemingsraad bij Opel-Vauxhall stelde geen enkele aanwijzing te hebben dat de moedermaatschappij de bestaande verdragen met Opel zou schenden. Bij de vorige sanering werd met de vakbonden een overeenkomst gesloten dat er gedurende vier jaar geen fabrieken meer zouden worden gesloten of bijkomende ontslagen zouden worden doorgevoerd.

Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië hebben aangekondigd om te zullen meewerken aan de uitvoering van een Amerikaanse wet om belastingontduiking te bestrijden. De Amerikaanse Foreign Account Tax Compliance Act dateert van maart twee jaar geleden en verplicht buitenlandse financiële instellingen informatie over rekeningen van Amerikaanse onderdanen door te geven aan de belastingsdiensten van de Verenigde Staten. De vijf Europese landen zullen hun banken wettelijk verplichten om de door de Verenigde Staten gevraagde informatie door te geven aan de eigen overheid. Die zal de informatie vervolgens op automatische basis naar de Amerikaanse fiscus sturen.

Verontwaardigde Europese jongeren hebben de indruk dat hun maandenlange protest zijn vruchten begint af te werpen. Dat hebben woordvoerders van de Indignado-beweging gezegd in een reactie op het ambitieus banenplan dat de Europese Commissie eerder bekend heeft gemaakt. José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, had daarbij aangevoerd dat niet aanvaard kan worden dat bijna een kwart van de Europese jongeren werkloos is. Barroso stuurde een brief naar de acht lidstaten met de hoogste jongerenwerkloosheid - Spanje, Griekenland, Slowakije, Litouwen, Italië, Portugal, Letland en Ierland - waarin hij verzoekt om een bijzondere samenwerking met de Europese Commissie. De Indignado-beweging zegt blij te zijn dat de crisis eindelijk wordt erkend.

Spanje, dat met een werkloosheidsgraad van bijna 23 procent kampt, verwacht dat de arbeidsmarkt dit jaar nog verder zal verslechteren. Dat heeft premier Mariano Rajoy gezegd bij de verdediging van zijn hervormingsplan. Dat plan moeten nog worden goedgekeurd door de ministerraad. Volgens Rajoy kijkt Spanje aan tegen een kritieke situatie, maar zullen de werkloosheidscijfers op korte termijn niet verbeteren. Vooral de jongerenwerkloosheid is een groot probleem in Spanje. In de leeftijdsgroep tot vijfentwintig jaar bedraagt de werkloosheid 48,6 procent. De Spaanse regering heeft een hervormingsplan klaar dat vooral focust op meer flexibiliteit. Ook de overheidssteun voor aanwervingen zal worden herzien, zodat het aantal tijdelijke contracten wordt beperkt.

De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt heeft in een vraaggesprek met de krant Dagens Nyheter gepleit dat zijn landgenoten tot hun 75ste jaar zouden werken, desnoods door hun loopbaan een andere werking te geven. Hij heeft werkgevers alvast opgeroepen tweede carrières te bevorderen. In Zweden is de maximum-leeftijd voor pensioen op dit ogenblik nog 67 jaar. Ten vroegste kunnen Zweden op 61 jaar met rust gaan. De regeringsleider zei dat de gulle Zweedse verzorgingsstaat en het pensioenstelsel niet meer houdbaar zijn indien de Zweden niet langer aan het werk zouden blijven, gezien ook de stijging van de levensverwachting. Hij wees erop dat iemand van 55 jaar met het nieuwe voorstel nog kan uitzien op een carrière van twintig jaar.

Meer dan twee derde van de volksvertegenwoordigers in het Iraanse parlement wil de olieverkoop aan de Europese Unie stilleggen. De maatregel zou volgens hen moeten worden ingevoerd nog vooraleer de sancties van de Europese Unie tegen de Iraanse olie-export in werking treden. Iran noemt de Europese sancties een onlogisch beleid, dat het land desnoods zal doen uitkijken naar alternatieve klanten voordat het Europese olie-embargo volgende zomer van kracht zou worden. De sancties van de Europese Unie vormen een onderdeel van de westerse pogingen om de druk op Iran op te voeren om openheid van zaken te geven over zijn atoomprogramma.

Israëlische vakbonden hebben een algemene staking georganiseerd. Het was de eerste keer in vijf jaar dat in Israël op dergelijke grote schaal werd gestaakt. Door de acties bleven de overheidskantoren gesloten, evenals banken en de beurs. Ook het spoorwegverkeer en de havens werden stilgelegd. Ook medewerkers van Israël Radio legden het werk neer, waardoor de staatsradio alleen nog de nieuwsuitzendingen verzorgde. Vakbondsleiders wilden met de staking protesteren tegen de inzet van medewerkers op contractbasis in zowel de private als publieke sector. Medewerkers op contractbasis verdienen minder dan collega's in vaste dienst en hebben niet dezelfde rechten op uitkeringen. Overleg tussen de vakbond Histadrut en het Israëlische ministerie van financiën bracht geen oplossing.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home