Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, February 08, 2012

Nieuwsoverzicht

Eugene Isenberg, gewezen chief executive van het Amerikaanse concern Nabors Industries, heeft onder druk van aandeelhouders afgezien van een contractueel vastgelegde vertrekpremie van 100 miljoen dollar en 7 miljard dollar aan bonussen. Isenberg werd eind oktober vorig jaar vervangen aan het hoofd van Nabors Industries, een bedrijf dat wereldwijd boringen naar olie en gas uitvoert. De vertrekpremie voor Isenberg was één van de hoogste in de geschiedenis van het Amerikaanse bedrijfsleven en woog zwaar op aandeel van de onderneming. Isenberg blijft wel voorzitter van de raad van bestuur tot het einde van zijn mandaat in juni. Ook krijgen zijn erfgenamen een tegemoetkoming van 6,6 miljoen dollar.

De BMW Group is niet in onderhandeling met NedCar over de productie van auto's van het merk Mini in de fabriek van NedCar in het Nederlandse Born. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf laten weten in reactie op een gerucht dat de ronde deed. De onderneming geeft naar eigen zeggen normaal geen commentaar op geruchten, maar zei het nu beter te vinden om met een verklaring te komen, omdat dit anders hoop zou geven voor veel mensen. BMW is naar eigen zeggen niet in onderhandeling geweest met NedCar en is dat ook niet van plan. Het enige contact tussen BMW en NedCar was volgens de Duitse autobouwer een bezoek in het kader van een Europese vergelijking van autofabrieken een paar maanden geleden.

Griekenland is en blijft onderdeel van de eurozone. Dat heeft de woordvoerder van Europees Commissaris Olli Rehn verklaard in een reactie op een eerdere uitspraak van diens collega Neelie Kroes die van een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone gewag had gemaakt. De zegsman van Rehn benadrukte dat het standpunt van de Europese Commissie ongewijzigd blijft. Ook José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, wil dat Griekenland lid blijft van de eurozone. De kostprijs van een exit zou volgens Barroso veel hoger zijn dan het blijven steunen van Griekenland. Hij zei er ook op te vertrouwen dat Griekenland snel tot akkoorden kan komen over een schuldherschikking en een tweede steunpakket

Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, heeft tijdens een hoorzitting in de begrotingscommissie van de Amerikaanse Senaat gezegd eraan te twijfelen dat de eurozone in een recessie verkeert zoals algemeen wordt gesteld, al is die mogelijk volgens hem niet helemaal uitgesloten. Bernanke bevestigde dat een aantal Europese landen zich in een recessie bevinden, maar dat geldt volgens hem mogelijk niet voor de eurozone als geheel. Een aantal Zuid-Europese landen hebben volgens Bernanke hun economie zien inkrimpen, maar hij voegde er aan toe dat Europa in het algemeen tijdens het tweede semester van het afgelopen jaar een nulgroei kende. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) oordeelde eerder dat de eurozone in een milde recessie verkeerde.

Ondanks de onduidelijkheid over zijn toekomst in de eurozone, is Griekenland er toch in geslaagd om op de internationale markten geld op te halen. Het land betaalde zelfs een iets lagere rente dan bij een eerdere gelijkaardige operatie. Griekenland haalde 812,5 miljoen euro op via de uitgifte van obligaties met een looptijd van zes maanden. Het land betaalde hiervoor een rente van 4,86 procent. Dat was minder dan de 4,90 procent tijdens de eerste helft van de maand januari. Griekenland kan sinds twee jaar niet langer langetermijnobligaties uitgeven omdat de rente die het daarvoor moet betalen onhoudbaar hoog ligt. Het land krijgt voor de herfinanciering van zijn schulden dan ook internationale steun van de Europese Centrale Bank, de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Griekenland kan enkel een beroep doen op de internationale markten voor de korte termijn.

Europa heeft onaangekondigde inspecties doorgevoerd in de bedrijfskantoren van energiebeurzen in verschillende Europese landen. De Europese Commissie heeft naar eigen zeggen vermoedens van anti-concurrentiële activiteiten. De Europese Commissie gaf niet vrij over welke energiebeurzen in welke landen het gaat. De Europese Commissie verdenkt de geviseerde energiebeurzen ervan de Europese regels niet te hebben nageleefd met betrekking tot de concurrentie en het verbod op kartelvorming. De huiszoekingen zijn nog maar een eerste stap, vooraleer beslist wordt over een formeel antitrust-onderzoek. Dat zou kunnen uitmonden in zware boetes. De energiebeurs Epex-Spot bevestigde dat zijn kantoren in Parijs zijn onderzocht.

In Griekenland is betoogd om te protesteren tegen de nieuwe besparingsplannen van de regering. In Athene kwam het even tot rellen tussen de Griekse politie en rechtsgeoriënteerde betogers. Ongeveer 200 demonstranten probeerden de ingang van het parlement te bereiken. De oproerpolitie zette traangas in om hen van de trappen aan die ingang te verdrijven. De betogers eisten het aftreden van premier Lucas Papademos. De Griekse vakbonden protesteren tegen de plannen van de regering om dit jaar 15.000 banen te schrapen in de openbare sector. Ze betogen ook tegen andere onpopulaire besparingen die worden gevraagd door de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB).

Technologiebedrijf Apple heeft maar liefst 275 patentbreuken toegevoegd aan de Australische rechtszaak tegen concurrent Samsung. Daardoor komt Apple aan een totaal van 278 inbreuken die aan Samsung ten laste worden gelegd. Samsung en Apple zijn wereldwijd in rechtszaken met elkaar verwikkeld. Volgens verschillende bronnen was deze uitbreiding totaal tegen de verwachtingen van Samsung in. Zo zou het bedrijf al uitstel tot mei gevraagd hebben, aangezien het onmogelijk is om alle nieuwe veronderstelde inbreuken te bestuderen op een paar dagen tijd. Deze uitbreiding komt ook onverwacht omdat Apple oorspronkelijk enkel één toestel viseerde, maar nu zijn al tien apparaten in de dossiers opgenomen.

Het staalconcern ArcelorMittal heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een verlies geboekt van 1 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 659 miljoen dollar in het kwartaal voordien. Door de moeilijker economische omstandigheden in China en Europa daalde volgens het concern de vraag naar staal, waardoor de prijzen onder druk zijn gekomen. Over het hele jaar werd een winst geboekt van 2,3 miljard dollar, tegenover 2,9 miljard dollar het jaar voordien. Over het nieuwe jaar wenst Lakshmi Mittal, topman van het staalconcern, zich naar eigen voorzichtig uit te drukken. Ondanks een blijvende onzekerheid in de markt, zag hij naar eigen zeggen wel een verbetering in het sentiment.

Een Europese heffing op financiële transacties zou een positieve impact hebben op de economische groei. Dat moet blijken uit een nieuwe studie van de socialistische fractie in het Europees parlement. De auteurs van de studie menen dat de taks het potentieel van het bruto binnenlandse product met 0,25 procent zou kunnen doen stijgen. De studie plaatst vraagtekens bij de negatieve impact die de Europese Commissie vooropstelt. Nadat ze zich lange tijd had gekant tegen een Tobintaks, legde de Europese Commissie in september een voorstel op tafel voor een taks op transacties, waarover zwaar wordt gediscussieerd tussen de lidstaten. De tegenstanders van de heffing, vooral Groot-Brittannië, halen geregeld de negatieve impact op de groei aan.

Een aantal donaties voor de Amerikaanse president Barack Obama hebben een verdachte origine. Dat heeft de Amerikaanse krant The New York Times gemeld. Onder meer wordt erop gewezen dat een donatie van 200.000 dollar afkomstig is van de familie van de voortvluchtige Mexicaanse casinomagnaat Juan José Rojas Cardona. De magnaat, die zelf geen geld stortte, wordt in de Verenigde Staten gezocht voor drugs en fraude. Achttien jaar geleden kwam hij in Iowa op borgtocht vrij en vluchtte naar Mexico, waar hij verwacht wordt van corruptie en moord op een zakenrivaal. Gesuggereerd wordt dat de familie erop hoopte dat de magnaat genade zou krijgen, zodat hij naar de Verenigde Staten zou kunnen terugkeren. Het campagneteam van Obama kondigde aan het geld terug te storten.

Francesco Schettino, de kapitein van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia, moet niet opnieuw de cel in, maar blijft onder huisarrest. Dat heeft een rechtbank in Firenze beslist. Een dag na de ramp met het cruiseschip voor de Italiaanse kust werd Schettino in de gevangenis opgesloten, maar dat werd door een onderzoeksrechter enkele dagen later omgezet in huisarrest. Het parket vreesde dat Schettino zou vluchten en wilde hem in hechtenis nemen, terwijl Schettino zelf vroeg dat het huisarrest werd opgeheven. De rechtbank is op geen van beide eisen ingegaan. Kapitein Schettino wordt beschuldigd van doodslag door nalatigheid, het veroorzaken van schipbreuk en het verlaten van het schip voor alle passagiers van boord waren.

Het Britse concern Glencore, de grootste grondstoffenhandelaar van de wereld, heeft een akkoord gesloten om de Brits-Zwitserse mijnbouwgroep Xstrata te kopen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 39,1 miljard pond. De operatie is de grootste overname uit de geschiedenis van de sector. Glencore had al 34 procent van Xstrata in handen. Als het plan goedkeuring krijgt van de autoriteiten, ontstaat een bedrijf met een omzet van 209,4 miljard dollar. Mick Davis, topman van Xstrata, zou chief executive worden van de fusiegroep. Ivan Glasenberg, chief executive van Glencore, wordt voorzitter van de nieuwe entiteit. Sommige grote aandeelhouders vinden het bod te laag. Verzekeraar Standard Life en fondsbeheerder Schroders zullen hun aandelen in elk geval niet inbrengen.

Het Britse olieconcern British Petroleum heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 23,9 miljard euro, ondanks de zware provisies die het bedrijf moest nemen voor de opruiming van de olieramp in de Golf van Mexico. Het jaar voordien, toen een ontploffing van het boorplatform Deepwater Horizon tot een grote natuurramp had geleid, werd een verlies van 4,9 miljard dollar geboekt. Het bedrijf profiteerde vorig jaar van de onrust in het Midden-Oosten, die de olieprijs opvoerde ondanks een afremmende groei van de wereldeconomie. In het laatste kwartaal lag de prijs van ruwe olie gemiddeld een kwart hoger dan in dezelfde periode het jaar voordien. Bob Dudley, chief executive van British Petroleum, zegt te hopen dat er dit jaar opnieuw ruimte zal zijn voor investeringen.

Bij het internetbedrijf Yahoo heeft Roy Bostock, voorzitter van de raad van bestuur, zijn vertrek aangekondigd. Ook drie andere bestuurders hebben gemeld dat ze geen kandidaat meer zijn voor een vernieuwing van hun mandaat. Bostock zegt in een brief dat een nieuwe lichting van bestuurders in combinatie met de nieuwe directeur Scott Thompson de transformatie van de groep kan versnellen. Amper enkele weken geleden trok oprichter Jerry Yang zich ook al terug als chief executive van het internetbedrijf. Yahoo, ooit één van de pijlers van het internet, heeft zwaar terrein moeten prijsgeven tegenover spelers zoals Google en Facebook. Yahoo is bezig met een strategische doorlichting en zoekt nieuwe investeerders.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home