Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, February 09, 2012

Vele burgers schatten polarisatie maatschappij te erg in

Vele Amerikanen overschatten de polarisatie tussen democraten en republikeinen. Die verkeerde inschatting is geassocieerd met het stemgedrag van de burger en zijn betrokkenheid bij politieke activiteiten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Colorado. Volgens de onderzoekers proberen politieke kandidaten op die perceptie van grotere polarisatie in te spelen. Het is electoraal volgens de onderzoekers immers zinvol om de standpunten van de tegenpartij zo extreem mogelijk voor te stellen, zodat ze een bedreiging lijken te vormen voor de kiezer.

"Het is duidelijk dat de Amerikanen zelf van een scherpe polarisatie zijn overtuigd," merkt onderzoeksleider Leaf Van Boven op. "Die perceptie overschat echter schromelijk het echte niveau van polarisatie." De onderzoekers stelden vast dat burgers met een meer extreme politieke instelling de polarisatie binnen de maatschappij erger inschatten dan landgenoten met een meer gematigde opstelling. Er wordt aan toegevoegd dat de burgers met de grootste perceptie over polarisatie ook het meest geneigd zijn om aan de verkiezingen deel te nemen.

Bovendien werd vastgesteld dat er tussen republikeinen en democraten op een schaal van vijf punten op het gebied van doodstraf en abortus een verschil van ongeveer driekwart punt kon worden opgetekend. De respondenten zelf waren overtuigd dat het verschil minstens twee punten zou bedragen. "Hoe sterkere opinies de burger heeft, hoe groter de perceptie is over de polarisatie in de maatschappij," voeren de onderzoekers nog aan. "Wellicht zullen beide politieke partijen daarvan gebruik willen maken in de aanloop naar de presidentiƫle verkiezingen."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home