Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, February 09, 2012

Conventie over chemische wapens moet duidelijker worden

De regeringen moet meer duidelijkheid scheppen over het gebruik van chemische wapens. Dat hebben onderzoekers van de University of London gezegd. De wetenschappers voeren aan dat de internationale Chemical Weapons Convention, die bijna twintig jaar geleden van kracht werd, weliswaar de ontwikkeling, de opslag en het gebruik van chemische wapens verbiedt, maar een aantal uitzonderingen maken volgens hen verschillende interpretaties van de tekst mogelijk.

De onderzoekers wijzen er onder meer op dat in de tekst de productie en het gebruik van toxische chemicaliƫn toegestaan wordt om de openbare orde te handhaven, met inbegrip van de controle van binnenlandse rellen. Hoofdauteur Rod Flower, professor biochemische farmaceutica aan de University of London, geeft toe dat neurowetenschappelijk onderzoek een groot maatschappelijk voordeel kan opleveren, maar ook kan leiden tot nieuwe wapens.

Omwille van die vaagheden is het volgens Flower cruciaal dat de regeringen bij de herziening van de conventie volgend jaar duidelijkheid creƫren over de legitieme inzet van chemische wapens. Aan de Britse regering vragen de onderzoekers dat er een maximale transparantie zou worden geboden over het onderzoek rond chemische wapens voor militaire en politionele doelstellingen. Professor Flower voegt er aan toe dat de toepassing van neurowetenschappelijk onderzoek voor militaire en politionele doelstellingen belangrijke ethische kwesties oproepen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home