Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, February 10, 2012

Cannabis achter stuur verdubbelt risico op ongeval

Autobestuurders die in een periode van drie uur voor een verplaatsing cannabis consumeren, lopen twee keer zoveel risico op een ongeval dan collega's die niet onder de invloed van drugs of alcohol aan het verkeer deelnemen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Dalhousie University. De Canadese onderzoekers merken op dat de consumptie van cannabis een negatieve impact heeft op de motorische taken die tijdens het autorijden moeten worden uitgevoerd, waardoor het risico op aanrijdingen wordt verhoogd.

"De negatieve impact van cannabis op de rijvaardigheid is minder zwaar dan het gebruik van alcohol, maar toch geven de resultaten aan dat aan het probleem een grotere aandacht zou moeten worden besteed," merkt onderzoeksleider Mark Asbridge op. De Canadese onderzoekers merken op dat nog verder zou moeten bestudeerd worden welke niveaus van tetrahydrocannabionol, het actieve bestanddeel van cannabis, tot een verhoogd risico zouden kunnen leiden. Vastgesteld werd dat bij slachtoffers van fatale ongevallen hogere concentraties van de actieve stof werden aangetroffen.

De onderzoekers zeggen dat ook zou moeten onderzocht worden of cannabis een rol speelt bij kleinere aanrijdingen. "Bij dergelijke aanrijdingen zijn mogelijk chauffeurs met lagere concentraties aan tetrahydrocannabionol betrokken," voeren ze aan. "Hoewel alcohol het meest betrokken is bij aanrijdingen, kan het onderzoek een element vormen om het beleid rond drugs en verkeer verder uit te werken." Uit eerder onderzoek is gebleken dat ongeveer 4 procent van de Canadese chauffeurs toegeeft cannabis gebruikt te hebben vooraleer ze in de wagen stapten.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home