Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, February 10, 2012

Nieuwsoverzicht

Vijf Amerikaanse banken hebben een schikking bereikt met de federale overheid en negenenveertig staten over wanpraktijken tijdens de hypotheekcrisis. De deal is minstens 26 miljard dollar waard, meteen de grootste burgerrechtelijke schikking uit de Amerikaanse financiële geschiedenis. Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, JP Morgan Chase en Ally Financial hebben ingetekend op de schikking. Zij zouden kredietnemers tijdens de huizencrisis misleid hebben, onder meer met de documenten van inbeslagnames. Twee jaar geleden kwam het schandaal aan het licht. Documenten bleken ondertekend zonder gelezen te zijn of zonder de aanwezigheid van een notaris. Met de schikking vermijden de banken burgerlijke rechtszaken. Slachtoffers krijgen nu recht op compensaties.

Kodak, dat in de Verenigde Staten in een faillissementsprocedure is verwikkeld, gaat niet langer digitale camera's maken. Ook pocketvideocamera's en digitale fotolijsten verdwijnen uit het gamma. Volgens het bedrijf zal deze markt stapsgewijs worden verlaten en gaat het concern zich enkel nog richten op inkjet-printers, onlineafdrukken en afdrukken voor bedrijven. De garanties op de reeds verkochte producten blijven van kracht, net als technische ondersteuning en service. De naam Kodak verdwijnt echter niet. Het bedrijf gaat licentieovereenkomsten afsluiten met derden die onder de wereldberoemde merknaam zullen blijven produceren. Kodak zelf wil zich in de toekomst focussen op het afdrukken en zal ook batterijen camera-accessories blijven aanbieden.

Internetbedrijf Yahoo wil zijn belang in de Chinese online groep Alibaba verkopen. De Chinese groep wil de aandelen zelf terugkopen en is van plan om hiervoor drie miljard dollar te lenen bij een consortium van de New Zealand Banking Group, Credit Suisse, DBS Bank, Deutsche Bank, HSBC Holdings en de Mizuho Financial Group. Yahoo bezit een belang van 40 procent in Alibaba, maar zou het geld goed kunnen gebruiken om zijn slechte resultaten te verbeteren. Het bedrijf worstelt al jaren om te kunnen concurreren met rivalen als Facebook en Google op de advertentiemarkt. Yahoo verloor recent ook nog bestuursvoorzitter Roy Bostock en drie andere bestuursleden.

De Amerikaanse groep PepsiCo, producent van frisdranken en snacks, schrapt wereldwijd 8.700 banen. Dat is ongeveer 3 procent van het totale personeelsbestand. Het wereldwijde banenverlies zal volgens PepsiCo verspreid zijn over dertig landen. De maatregel moet het bedrijf over twee jaar 1,5 miljard dollar aan kostenbesparingen opleveren. PepsiCo wil wel de marketinguitgaven voor zijn merken dit jaar met 500 miljoen dollar tot 600 miljoen dollar verhogen, met vooral aandacht voor Noord-Amerika. PepsiCo boekte het voorbije jaar een omzet van 66,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 2 procent tot 6,4 miljard dollar.

De Franse energiegroep GdF Suez heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 4 miljard euro. Dat betekent een daling met 13 procent tegenover het jaar voordien. De terugval is te wijten aan het zachte weer en de gastarieven die door de Franse overheid werden opgelegd. De omzet steeg met 7,3 procent tot 90,7 miljard euro. Gérard Mestrallet, bestuursvoorzitter van GdF Suez, merkte wel op dat alle industriële en financiële doelstellingen van het voorbije jaar werden gehaald. Het concern kon volgens hem zeer goede resultaten voorleggen in internationale markten zoals Azië, Latijns-Amerika en Noord-Amerika. GdF Suez maakte ook bekend tot het midden van het decennium 100.000 nieuwe medewerkers te willen aanwerven. Op dit ogenblik telt de groep 280.900 werknemers.

Griekenland krijgt voorlopig nog niet de tweede noodlening van 130 miljard euro. De beslissing om de lening uit te keren is met een week uitgesteld. Griekenland moet van de ministers van financiën van de eurolanden terug naar de onderhandelingstafel en moeten daarnaast enkele maatregelen verder uitwerken. Het akkoord dat de politieke partijen in Griekenland en de geldschieters hebben afgesloten zou immers nog teveel hiaten vertonen en teveel vragen oproepen. Griekenland moet onder meer al aangekondigde en toegezegde hervormingen omzetten in wetgeving. Bovendien zullen de huidige maatregelen er niet kunnen voor zorgen dat de Griekse staatsschuld tegen het einde van het decennium zou terugvallen tot 120 procent van het bruto binnenlands product.

Het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) heeft in de jaren negentig een onderzoek uitgevoerd naar wijlen Steve Jobs, oprichter van Apple. De ondernemer leidde toen het computerbedrijf NeXT en kon onder van George Bush mogelijk een presidentiële benoeming in de wacht slepen. Een studie naar de achtergrond van de ondernemer onthulde echter dat Jobs niet zo geliefd was. Het FBI-document bevestigde onder meer het druggebruik en de aparte levensstijl van Jobs. Uit de getuigenissen blijkt ook dat Jobs gedreven was door ambitie, maar veel mensen bleken zijn technische vaardigheden in vraag te stellen. Volgens bepaalde getuigen was Jobs vooral succesvol door taken aan anderen door te geven.

De orka's van de Amerikaanse SeaWorld-parken mogen hun werkgevers niet aanklagen voor slavernij. Het Amerikaans federaal gerecht heeft een verzoek van dierenrechtenorganisatie Peta daarover verworpen. Peta had in naam van de orka's Tilikum, Katina, Corky, Kasatka en Ulises een klacht ingediend bij de het federaal gerecht in San Diego. De organisatie vond dat de walvissen op basis van de Amerikaanse grondwet niet langer mochten behandeld als slaven die acrobatische kunstjes moesten uitvoeren in de waterparken in Orlando en San Diego. Maar de rechter oordeelde dat de klacht ontontvankelijk is. Het amendement in de grondwet heeft volgens de rechter enkele betrekking op mensen.

Argentinië is verontwaardigd over het machtsvertoon van Groot-Brittannië op de Falklands, een eilandengroep die door beide landen wordt geclaimd. De eilanden worden al 180 jaar door Britten bewoond, maar dertig jaar geleden werd rond de archipel tussen beide landen een oorlog uitgevochten. Naar aanleiding van die dertigste verjaardag is de spanning opnieuw opgelopen. Binnenkort stuurt Groot-Brittannië een torpedojager richting Falklands. Bovendien is onlangs ook prins William op de militaire basis van de Falklands aangekomen voor een extra opleiding als helikopterpiloot. Argentinië wordt in de discussie gesteund door zijn buren en ook de Verenigde Staten dringen aan op een diplomatieke oplossing. Maar van onderhandelen wil Groot-Brittannië niet weten.

De Spaanse rechter Baltasar Garzon mag elf jaar zijn beroep niet uitoefenen omdat hij zware fouten zou hebben gemaakt in een corruptiezaak waarbij de Spaanse conservatieve Partido Popular (PP) betrokken was. Dat heeft het hooggerechtshof beslist. Garzon zou opdracht hebben gegeven tot het afluisteren van telefoongesprekken tussen gedetineerden en hun advocaten. De verdachten werden beschuldigd van het betalen van smeergeld aan politici om lucratieve overheidscontracten binnen te halen. Afluisteren is expliciet toegestaan in terrorismezaken, maar de Spaanse wet is vager over misdrijven die niet aan terrorisme zijn gelinkt. Garzon zei ervan uitgegaan te zijn dat de advocaten van de gedetineerden instructies kregen om geld wit te wassen.

Deutsche Bank heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 147 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd nog een winst geboekt van 601 miljoen euro. De terugval is te wijten aan verdere afschrijvingen op Grieks staatspapier, verliezen bij de grootzakelijke investment bank en juridische kosten niet konden worden gecompenseerd door de stabiele klassieke bankactiviteiten. Alleen dankzij een aantal positieve belastingeffecten slaagde de financiële instelling erin alsnog een nettowinst te laten optekenen. Josef Ackermann, chief executive van Deutsche Bank, merkte op dat de klassieke bankactiviteiten het voorbije jaar een recordwinst lieten optekenen, waarmee de zwakke investment banking-activiteiten gecompenseerd werd.

Het Chinese bedrijf Proview Technology heeft computerfabrikant Apple in Peking voor de rechter gedaagd vanwege de naam van de tabletcomputer iPad. Proview claimt de rechten op het gebruik van de naam in China. Volgens de website Apple Insider eist Proview een schadevergoeding van omgerekend bijna 30 miljoen euro. Ook wil het bedrijf dat Apple zich verontschuldigt vanwege inbreuk op het merkenrecht. Proview International liet de merknaam iPad elf jaar geleden registreren, maar verkocht die zes jaar geleden voor omgerekend ruim 42.000 euro aan Apple. Proview Technology bestrijdt de geldigheid van die overeenkomst in China. Het bedrijf verkoopt zelf producten onder de naam iPad. Apple wilde daarover in China een rechtszaak beginnen, maar dat verzoek werd afgewezen.

Touroperator Thomas Cook blijft de verliescijfers opstapelen. Om extra geld binnen te brengen, heeft het bedrijf nu zijn Indiase afdeling, die beursgenoteerd is, in de etalage gezet. Er zouden al enkele biedingen zijn binnengelopen. In het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar leed het Britse concern een verlies van 183 miljoen euro. De onrust in Noord-Afrika houdt aan en door de economische crisis wordt er bespaard op reizen. Het operationele verlies verdubbelde in vergelijking met het jaar voordien tot 109 miljoen euro. De omzet steeg met 3 procent tot 2,23 miljard euro. Vooral de wintermaanden dienen zich moeilijk aan, maar voor de zomer is de groep optimistischer.

De prijzen van voeding zijn wereldwijd voor de eerste keer in zes maanden gestegen. De slechte weersomstandigheden in belangrijke producerende regio's zoals Zuid-Amerika en Europa liggen aan de basis van de prijsstijging van januari. Dat blijkt uit een rapport van de Food and Agriculture Organisation (FAO) van de Verenigde Naties (FAO). De index van de voedselprijzen steeg met 2 procent in vergelijking met december vorig jaar en komt nu uit op 214 punten. Dat is nog altijd lager dan het absoluut record van februari vorig jaar, toen de index tot 236 punten was geklommen. De prijsstijgingen gelden voor alle voedingsproducten. Oliën worden het zwaarst getroffen, gevolgd door suiker, granen, melkproducten en vlees.

De Amerikaanse overheid heeft zijn toestemming gegeven voor de bouw van een nieuwe kerncentrale. Dat was al sinds de tweede helft van de jaren zeventig niet meer gebeurd. Tijdens een hoorzitting gaf de Nucleaire Regulerende Commissie toestemming voor de bouw van een centrale met twee reactoren in de staat Georgia. De nieuwe installatie komt bij een bestaande kerncentrale in Vogtle te staan. De centrale gaat 10,5 miljard euro kosten en moet over vier jaar operationeel zijn. Gregory Jaczko, voorzitter van de nucleaire commissie, gaf aan niet tevreden te zijn met de beslissing, die volgens hem doet alsof de ramp met de kerncentrale in het Japanse Fukushima niet heeft plaatsgehad.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home