Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 11, 2012

Snellere carrière met een gemakkelijke achternaam

Met een gemakkelijk uitspreekbare naam, loopt men meer kans een succesvolle carrière uit te bouwen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan Melbourne University en de New York University. Uit het onderzoek blijkt dat iemand met een gemakkelijke naam sneller een positieve indruk maakt en ook meer kans heeft op een hogere functie binnen bedrijven. Achternamen zoals Smith en Gant scoorden bijvoorbeeld veel beter dan Colquhon en Farquharson.

De allerbeste vooruitzichten zijn volgens de onderzoekers weggelegd voor mensen die kunnen terugvallen op zowel een gemakkelijke voornaam als achternaam. Onderzoeksleider Simon Laham, docent van de Melbourne University, wijst erop dat de lengte van de naam geen enkele rol speelt. Ook blijkt een buitenlands klinkende naam geen invloed te hebben op de perceptie. Daarmee kan de impact van raciale discriminatie volgens Laham dan ook uitgesloten worden. Alleen het gemak waarmee men de naam kan uitspreken, blijkt volgens Laham van belang.

"Mensen zijn zich eenvoudigweg niet bewust van de subtiele impact die een naam op het oordeel kan hebben," merkt onderzoeker Adam, professor aan de Stern School of Business van de New York University, op. "De studie zou mensen dan ook bewust moeten maken van de verborgen vooroordelen die ze hanteren." Onder meer stelden de wetenschappers vast dat politici met een gemakkelijk uit te spreken namen, vlotter verkozen bleken te geraken. Ook bleken juristen met een eenvoudige naam gemakkelijker promotie te maken.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home