Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 11, 2012

Recordaantal vrouwen in bestuursraden Britse ondernemingen

In Groot-Brittannië wordt een recordaantal vrouwen in bestuursraden opgetekend. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse Professional Boards Forum. Daarbij wordt opgemerkt dat begin dit jaar 14,9 procent van de bestuursraden van Britse beursgenoteerde bedrijven uit vrouwen bestond, tegenover 12,5 procent begin vorig jaar. Eén jaar geleden had de Britse regering gevraagd om actie te ondernemen om de ongelijkheid tussen de geslachten in de top van het bedrijfsleven te corrigeren.

Het voorbije jaar werden volgens het onderzoek bij de 250 grootste beursgenoteerde bedrijven van Groot-Brittannië nagenoeg honderd vrouwelijke bestuurders benoemd. Er wordt aan toegevoegd dat vijftien bedrijven inmiddels een niveau van 25 procent vrouwelijke bestuurders heeft bereikt, zoals door de Britse overheid in februari vorig jaar, waarbij gewezen bankier en minister Mervyn Davies had opgeroepen tot een radicale verandering in de Britse bestuurskamers, als doelstelling naar voor werd geschoven.

De onderzoekers merken op dat er het voorbije jaar een gestage vooruitgang werd geboekt om de doelstellingen van Davies te bereiken. "Er is duidelijk sprake van een mentaliteitswijziging in het Britse zakenleven," voert Elin Hurvenes, oprichter van het Professional Boards Forum, aan. "Er is nooit sprake geweest van een gebrek aan talent, maar wel werd in het verleden onvoldoende erkend welke expertise en vaardigheden vrouwen voor bestuursraden te bieden kunnen hebben."

Er wordt wel opgemerkt dat nog altijd tien bedrijven uit de lijst met honderd grootste beursgenoteerde ondernemingen met een exclusief mannelijke bestuursraad werken. Het probleem is echter het grootste bij de kleinere bedrijven. Daar is slechts 9,2 procent van de bestuurders een vrouw, tegenover 7,8 procent het jaar voordien.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home