Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 11, 2012

Russische wapenexport stijgt tot meer dan 10 miljard dollar

Rusland heeft het voorbije jaar voor een bedrag van 10,7 miljard dollar wapens geëxporteerd, tegenover 8,7 miljard dollar het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Russische wapenexportbureau Rosoboronexport. Opgemerkt wordt dat Rusland militair materiaal uitvoert naar 57 verschillende landen. De grootste afnemer van Russische wapens is India. Andere belangrijke klanten waren Venezuela, Soedan en Syrië. Voor dit jaar wordt ongeveer eenzelfde exportniveau verwacht.

Ongeveer de helft van de Russische wapenexport bestaat uit luchtafweertechnologie. Er wordt wel opgemerkt dat Rusland het voorbije jaar last ondervond van het wapenembaro dat voor Libië werd opgelegd. Ook wordt erop gewezen dat de uitvoer van Russische wapens naar China is afgenomen. Dat heeft te maken met de grotere binnenlandse productie in China. Onderzoekers van het Stockholm International Peace Research Institute wijzen erop dat Rusland tussen 20 procent en 25 procent van de wereldwijde wapenexport voor zijn rekening neemt.

Na de Verenigde Staten is Rusland de grootste wapenexporteur van de wereld. Russische wapens zijn volgens het Stockholm International Peace Research Institute dan ook bijzonder aantrekkelijk. "Russische wapens zijn relatief goedkoop in vergelijking met de concurrentie en halen ook een relatief hoog kwaliteitsniveau," wordt er opgemerkt. "Bovendien zijn er aan Russische wapens ook een aantal politieke voordelen. Rusland stelt immers niet al te hoge eisen aan de kopers van zijn wapens."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home