Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 11, 2012

Amerikaans bergingsbedrijf moet gevonden schat teruggeven aan Spanje

Het Amerikaanse bergingsbedrijf Odyssey Marine Exploration moet een schat uit een Spaans scheepswrak afstaan. Dat heeft het federale hooggerechtshof in de Verenigde Staten beslist. Odyssey Marine Exploration had vijf jaar geleden bekend gemaakt in het wrak van het Spaanse galjoen Nuestra SeƱora de las Mercedes, dat in het begin van de negentiende eeuw in de buurt van Portugal in de Atlantische Oceaan was gezonken. Aan boord van het schip bevonden zich een half miljoen gouden en zilveren munten. De waarde van de schat wordt geraamd op ongeveer 350 miljoen euro.

Het Amerikaanse hooggerechtshof oordeelde dat de schat moet worden teruggegeven aan Spanje in de geest van het vriendschapsverdrag dat tussen beide landen in het begin van de voorbije eeuw is afgesloten. De voorbije jaren werd een lange reeks processen gevoerd om de rechtmatige eigenaar van de schat te bepalen. Vorig jaar had een federale rechtbank in Atlanta al beslist dat het de munten moest teruggeven aan de Spaanse regering. De Amerikaanse onderneming werd er door de Spaanse overheid van beschuldigd Spaans erfgoed te plunderen.

Odyssey Marine Exploration had aangevoerd dat de muntstukken over een groot gebied werden teruggevonden, zodat het onmogelijk was om hun correcte herkomst te bepalen. Die thesis werd door het Amerikaanse hooggerechtshof echter verworpen, waarbij opgemerkt werd dat de munten waren geslagen in Peru en overeenkwamen met de cargo-manifesten van het Spaanse galjoen. Bovendien was volgens de Amerikaanse rechter aangetoond dat op de vindplaats ook kanonnen werden aangetroffen die duidelijk van het galjoen afkomstig waren.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home