Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 11, 2012

Nieuwsoverzicht

De Franse oliegroep Total heeft tijdens het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 11,4 miljard euro. Dat betekent een stijging met 11 procent tegenover het jaar voordien. De omzet nam met 16 procent toe tot 184,7 miljard euro. De groei is vooral te danken aan de stijgende petroleumprijzen, waardoor de stagnerende productie en de raffinageproblemen konden worden gecompenseerd. Tijdens het vierde kwartaal kende de winst een stijging met ruim 25 procent tot 2,73 miljard euro. De kwartaalomzet steeg met 18 procent tot 47,5 miljard euro. De prijs van een vat ruwe olie lag in het laatste kwartaal van vorig jaar gemiddeld op 109 dollar. Dat is ruim een kwart meer dan in dezelfde periode het jaar voordien. De prijs voor aardgas steeg met 21 procent.

De Braziliaanse energiegroep Petrobras, de grootste onderneming van Zuid-Amerika krijgt met Maria das Graças Foster (58) voor de eerste keer een vrouwelijke chief executive. Maria Foster werd door de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff voorgedragen als opvolgster van José Sérgio Gabrielli de Acevedo. Petrobras vertegenwoordigt een waarde van minstens 115 miljard euro en staat voor een mogelijk gouden tijdperk. Het bedrijf moet immers enorme voorraden hoogwaardige offshore-olie gaan exploiteren. Maria Foster heeft bijna haar hele leven voor het Braziliaanse olieconcern gewerkt. De Braziliaanse wordt de eerste vrouw ter wereld die een grote oliemaatschappij leidt.

De Chinese export heeft tijdens de maand januari van dit jaar een niveau bereikt van 149,9 miljard dollar. Dat betekent een daling met 0,5 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. De terugval is te wijten aan het Chinese nieuwjaar, waardoor de maand januari één week vakantie telde. Ook de economische crisis in Europa, de belangrijkste afzetmarkt voor China, had echter een impact op de Chinese export. De import daalde met 15,3 procent tot 122,6 miljard dollar. Daardoor liet de Chinese economie tijdens de maand januari een handelsoverschot van 27,3 procent optekenen, tegenover 16,5 miljard dollar tijdens de maand december. China liet daarmee het hoogste handelsoverschot in een half jaar tijd optekenen.

De Griekse ministerraad heeft zoals verwacht het nieuwe hervormingsprogramma goedgekeurd. De extreemrechtse coalitiepartner LAOS heeft weliswaar bekend gemaakt tegen de nieuwe maatregelen te zullen stemmen, maar telt in het Griekse parlement te weinig zetels om het programma te kunnen kelderen. Ook zonder de zestien zetels van LAOS behouden de socialistische PASOK en de conservatieve Nieuwe Democratie dus een comfortabele meerderheid. Bovendien zouden ook niet alle ministers en parlementsleden van LAOS tegen het hervormingsprogramma stemmen. Inmiddels hebben al zes ministers aangekondigd uit de regering te stappen omdat ze zich niet akkoord kunnen verklaren met de nieuwe maatregelen.

Verwacht moet worden dat de Verenigde Staten dit jaar met een begrotingstekort van 1.330 miljard dollar zullen worden geconfronteerd. Daarmee zou het tekort 8,5 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product vertegenwoordigen. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse president Barack Obama bekend gemaakt. Het cijfer van de Amerikaanse regering ligt hoger dan de ramingen van het Amerikaanse rekenhof, dat gewag had gemaakt van een tekort van 1.079 miljard dollar. Voor volgende jaar wordt door de Amerikaanse president een tekort van 901 miljard dollar in het vooruitzicht gesteld. Bij het aantreden van de huidige Amerikaanse president kende de Amerikaanse economie een tekort van meer dan 1.400 miljard dollar.

Het ratingbureau Standard & Poor's heeft beslist om de rating van 34 Italiaanse banken te verlagen. De verlaging komt er na de verlaging van de kredietwaardigheid van Italië zelf vorige maand. De belangrijkste Italiaanse banken zijn door de ratingverlaging getroffen, waaronder UniCredit, Intesa Sanpaolo, Banca Nazionale del Lavoro en Mediobanca. Aan de nieuwe rating zijn ook negatieve vooruitzichten gekoppeld, waardoor volgens het ratingbureau verdere verlagingen in de nabije toekomst niet kunnen worden uitgesloten. In een commentaar wijst het ratingbureau erop dat de winstgevendheid van de Italiaanse banken de volgende jaren zwak zal blijven.

De retailgroep Carrefour gaat zijn hypermarkten op de Franse thuismarkt in drie categorieën opsplitsen. De maatregel is een volgende poging van de keten om zijn positie op de Franse markt opnieuw te verbeteren. De drie categorieën zullen volgens Carrefour elk een aangepaste dienstverlening en assortiment bieden. Daarbij zal een onderscheidt worden gemaakt tussen buurthypermarkten, attractiehypermarkten en mega-hypermarkten. Elk van die afdelingen krijgt een aparte topman, die rapporteert aan Noël Prioux, topman van de Franse divisie van Carrefour. De nieuwe organisatie past volgens Prioux in het relanceplan van de Franse activiteiten dat de voorbije zomer werd voorgesteld.

Het concern Alcatel-Lucent, producent van telecomapparatuur, heeft tijdens het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 1,1 miljard euro. Het jaar voordien werd nog een verlies geleden van 334 miljoen euro. Daarmee boekt het concern de eerste jaarwinst sinds Alcatel en Lucent zes jaar geleden fuseerden. De ommezwaai is grotendeels toe te schrijven aan een belastingmeevaller. De omzet daalde met 2,1 procent tot 15,3 miljard euro. In het vierde kwartaal verdubbelde de nettowinst tot 868 miljoen euro, maar de omzet daalde met 12,5 procent tot 4,25 miljard euro. Dat werd veroorzaakt door een afname van de investeringen door telecombedrijven.

De Beers, de grootste diamantproducent ter wereld, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 7,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 26 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 72 procent tot 939 miljoen dollar. Het bedrijf voert aan dat de vraag naar diamant ondanks de crisis blijft toenemen. Vooral in China blijft er een grote vraag naar edelstenen. Door die hogere vraag, gekoppeld aan een lagere productie van de diamantmijnen, kon De Beers de prijzen het voorbije jaar met 29 procent opdrijven. De omzet kende vooral tijdens de eerste helft van het jaar een sterke groei, want tijdens de laatste zes maanden werd de impact van de crisis wel voelbaar.

De Verenigde Naties zal dit jaar 1 miljard dollar minder uitgeven aan vredesmissies. Dat heeft de organisatie bekend gemaakt. Gehoopt wordt onder meer dat dit jaar zal kunnen gestopt worden met de vredesmacht in Oost-Timor, terwijl de missies in Haïti en Liberia worden beperkt. Ook is gestart met een herziening van de missies in Darfur. Gelijkaardige evaluaties van andere missies staan eveneens op het programma. Op dit ogenblik zijn er bij de Verenigde Staten zestien vredesmissies actief, waarvoor in totaal 120.000 personeelsleden worden ingezet. Die missies vergden vorig jaar een kost van 8 miljard dollar. De Verenigde Naties staan onder druk van zijn lidstaten om het budget te beperken.

De Russische gasproducent Gazprom zal al in december dit jaar beginnen met de bouw van de SouthStream-pijpleiding, waardoor Russisch gas aan Europa geleverd zal worden. In de originele planning was pas voorzien dat volgend jaar met de bouw van de pijpleiding zou worden begonnen. De pijpleiding krijgt een lengte van 3.600 kilometer en moet via de Zwarte Zee en de Balkan gas leveren aan Griekenland en aan Italië. Het Russische gas moet dan niet langer via Oekraïne passeren, waarmee Rusland de voorbije jaren geregeld conflicten kende die voor tijdelijke onderbrekingen in de gasleveringen aan Europa zorgden. Met het project is een investering van ongeveer 15 miljard euro gemoeid.

Het staalconcern ArcelorMittal is voorlopig niet van plan zijn buiten gebruik gestelde hoogovens in Europa opnieuw op te starten. De staalsector in Europa doet het in het eerste kwartaal wel merkelijk beter dan in het vierde kwartaal vorig jaar maar volgens financieel directeur Aditya Mittal is de Europese staalmarkt nog onvoldoende hersteld. Er moet volgens de financieel directeur nog een hele weg worden afgelegd vooraleer het niveau van een vijftal jaar geleden opnieuw zou kunnen worden bereikt. ArcelorMittal heeft in Europa vijfentwintig hoogovens. Negen ovens in Frankrijk, Polen, Roemenië, Duitsland en Tsjechië draaien op een minimum-activiteiten. De hoogoven in Madrid werd voor onbepaalde duur gesloten. De twee hoogovens in Luik blijven volgens Mittal definitief dicht.

De Amerikaanse frisdrankenproducent Coca-Cola heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,65 miljard dollar. De goede cijfers zijn naar eigen zeggen vooral te danken aan een belangrijke volumegroei in Azië. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd weliswaar een winst geboekt van 5,77 miljard dollar, maar toen boekte Coca-Cola een eenmalige winst van 5 miljard dollar als gevolg van de overname van de Noord-Amerikaanse bottelactiviteiten van Coca-Cola Enterprises. De omzet steeg met 5 procent tot 11 miljard dollar. Over het hele jaar daalde de winst met 27 procent tot 8,6 miljard dollar. De jaaromzet steeg met 33 procent tot 46,5 miljard dollar.

Het Franse industriële concern Alstom heeft tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet gerealiseerd van 4,9 miljard euro. Dat betekent een daling met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De terugval is te wijten aan een gebrek aan grote bestellingen in de afdeling treinen en hernieuwbare energie. De omzet daalde met 9 procent tot 4,87 miljard euro. De orders stegen daarentegen met 20 procent tot 4,89 miljard euro. Eind vorig jaar had Alstom een orderboek van 48 miljard dollar. Patrick Kron, chief executive van Alstom, maakte echter gewag van een belangrijke instroom van orders tijdens het vierde kwartaal. De voorbije periode heeft het Franse concern zich vooral tot groeimarkten, zoals Rusland en India, gewend om nieuwe orders te realiseren.

De Nederlandse retailgroep Ahold heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 7,29 miljard euro. Dat betekent een stijging met 4,5 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Op de Nederlandse thuismarkt werd een groei met 4,3 procent opgetekend tot 2,5 miljard euro. In de Verenigde Staten werd een groei met 5,5 procent gerealiseerd tot 4,37 miljard euro. In Europa genereerde de keten een stijging met 3,5 procent tot 413 miljoen euro. In Tsjechië en Slovakije vielen de verkopen met 2,1 procent terug. Over het hele jaar werd een omzetgroei met 30,27 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 2,5 procent tegenover het jaar voordien.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home