Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 02, 2010

Doek is gevallen voor Russische geldwisselaar

In Rusland hebben de laatste geldwisselaars hun deuren moeten sluiten. Deze geldwisselaars - die meestal te vinden waren in kleine, vensterloze kamers achter zware metalen deuren - doken na het instorten van de Sovjet-Unie met duizenden op. Door de sterke Russische roebel en het toenemend gebruik van betaalkaarten kon de Russische Centrale Bank de activiteiten van deze geldwisselaars tegengaan. Sinds begin oktober zijn deze praktijken verboden. De betrokkenen kregen sinds april een aanpassingsperiode aangeboden om hun sluiting voor te bereiden of zich te reorganiseren en een pakket van financiƫle transacties, zoals geldtransfers, in hun aanbod op te nemen.

"De roebel is een sterke munt, ondanks alle fluctuaties," merkt Mikhail Sukhov, bestuurder van de Russische Centrale Bank, op tegenover de krant The Moscow Times. "De bevolking hoeft niet langer om zijn loon twee keer in de maand in te wisselen voor vreemde valuta om zich een koelkast te kunnen kopen. Bovendien heeft de groeiende populariteit van betaalkaarten er ook voor gezorgd dat er minder nood is aan contante betalingen." In de jaren negentig waren er in Rusland meer dan elfduizend geldwisselaars actief, maar door het stijgende vertrouwen in de roebel en het banksysteem tijdens de oliegedreven economische groei is hun aantal constant gedaald.

In mei van dit jaar werden er in Rusland nog minder dan vierhonderd geldwisselaars geteld. Driekwart daarvan bevond zich in de regio Moskou. De Russische Centrale Bank zegt dat het verbod het gemakkelijker zal maken om illegale activiteiten te ontmaskeren en de geldzwendel zal kunnen tegengegaan worden. Er wordt aan toegevoegd dat de Russische bevolking op dit ogenblik op meer dan 24.000 locaties legaal geld kan wisselen. Uit een onderzoek van het bureau Levada bleek dat slechts 8 procent van de Russische consumenten de voorbije twaalf maanden beroep heeft gedaan op een geldwisselaar. Op dit ogenblik belegt 79 procent van de Russen zijn spaargelden in roebels in plaats van in vreemde valuta.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home