Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, July 22, 2010

Grotere concurrentie op komst op Indiase motorfietsenmarkt

Het Indiase concern Mahindra & Mahindra heeft plannen bekend gemaakt om op de Indiase markt motorfietsen te gaan verkopen. Daarmee wil het concern de concurrentie aangaan met Hero Honda Motors. India is de tweede grootste motorfietsen-markt van de wereld. Mahindra wil een breed gamma motorfietsen op de Indiase markt brengen, gaande van low-cost exemplaren tot de duurdere prijzenklasse. Het bedrijf zegt erop te rekenen dat zijn motorfietsen-divisie al in de loop van volgend jaar een break-even zou kunnen bereiken en binnen zeven jaar even belangrijk te worden dan de afdelingen tractoren en terreinwagens van Mahindra & Mahindra. China is de grootste motorfietsenmarkt van de wereld.

"Mahindra begon twee jaar geleden, na de overname van Kinetic Motor, met de productie van scooters," merkt het persbureau Bloomberg op. In India worden meer dan vijf keer zoveel motorfietsen verkocht dan auto's. Vaishali Jajoo, analist bij het adviesbureau Angel Broking in Mumbai, wijst er echter op dat het niet gemakkelijk zal zijn om een doorbraak te realiseren op de Indiase markt. De bestaande aanbieders zijn volgens Jajoo immers bijzonder dominant. Hij voegt er aan toe dat Mahindra dan ook bijzonder zwaar zal moeten investeren in zijn merkbekendheid om op de Indiase markt een doorbraak te kunnen realiseren. Hero Honda en Bajaj Auto controleren samen ongeveer twee derde van de Indiase motorfietsenmarkt.

Mahindra verkocht tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 27.000 scooters. Dat is meer dan een verviervoudiging tegenover dezelfde periode vorig jaar. Op de Indiase markt voor motorfietsen en scooters werd tijdens het tweede kwartaal een groei met 28 procent tot 2,7 miljoen exemplaren opgetekend. Die toename is te wijten aan de economische groei van India en het stijgende bestedingsvermogen van de Indiase consumenten. Een woordvoerder van Mahindra zegt dat er op de Indiase motorfietsenmarkt nog bijzonder veel mogelijkheden liggen. De motorfietsen van Mahindra worden ontworpen door het Italiaanse designbedrijf Engines Engineering, dat twee jaar geleden door het Indiase concern werd overgenomen. Er zouden ook plannen zijn voor export naar Latijns-America, Afrika en Zuid-Aziƫ.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home