Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, July 22, 2010

Nieuwsoverzicht

Het elektronicaconcern Philips heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 262 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een nettowinst opgetekend van 45 miljoen euro. De omzet steeg met bijna 20 procent op tot 6,2 miljard euro. De omzet steeg vooral sterk in opkomende markten. Het is volgens Gerard Kleisterlee, topman van Philips, bemoedigend dat de prestaties van het concern blijven verbeteren, ondanks de aanhoudende zwakte in veel wereldwijde markten. De divisie consumer-lifestyle haalde met 2,2 miljard euro de meeste omzet binnen. Deze divisie profiteerde onder meer van de hogere televisieverkopen als gevolg van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. De gezondheidstak zag bij alle onderdelen verbetering optreden. De licht-divisie zag de verkoop van de relatief energiezuinige led-verlichting bijna verdriedubbelen.


De Britse leasemaatschappij RBS Aviation Capital heeft grote orders geplaatst bij vliegtuigfabrikanten Airbus en Boeing. Dat heeft RBS Aviation Capital bekendgemaakt tijdens de luchtvaartshow in het Britse Farnborough. Bij Airbus werden tweeënvijftig exemplaren van het type A320 aangekocht, terwijl bij Boeing een order werd geplaatst voor drieënveertig exemplaren van het type B737. In totaal hebben de orders een waarde van 7,6 miljard dollar. Daarnaast ontving Airbus ook nog een bestelling van luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia. De Indonesische luchtvaartmaatschappij plaatste een order voor zes exemplaren van het type A330-200. Daarmee is een bedrag van 1,1 miljard dollar gemoeid. Garuda had in zijn vloot al zes toestellen van het type en vliegt sinds vorig jaar ook met vier geleasde exemplaren van het model.


Frisdrankenproducent Coca-Cola heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,37 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 2,04 miljard dollar. De gestegen winst was vooral te danken aan een hogere omzet. Die bedroeg 8,67 miljard dollar, tegenover 8,27 miljard dollar tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar. Bij het volume werd een toename met 5 procent opgetekend. Op uitzondering van de regio Asia-Pacific realiseerden alle geografische afdelingen een omzetgroei. De sterkste toename vond plaats in Eurazië en Afrika, waar een stijging met 14 procent tot 702 miljoen dollar werd opgetekend. In Latijns-Amerika werd een toename met 12 procent tot 1 miljard dollar genoteerd. Muhtar Kent, chief executive van Coca-Cola, gaf wel aan dat de situatie van de wereldwijde economie onzeker blijft, met de Europese schuldencrisis, neerwaartse bijstellingen voor de Chinese economie en zwakker Amerikaans consumentenvertrouwen.


Het Britse farmaconcern GlaxoSmithKline heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 304 miljoen pond sterling. Dat is echter het gevolg van juridische procedures. Dat kwam doordat het bedrijf in verband met geschillen over een diabetesmiddel en een antidepressivum alvast 1,57 miljard pond sterling moest reserveren. Het bedrijf had deze stap eerder al bekendgemaakt. Ook moest een herstructureringskost van 1,57 miljard pond worden ingeschreven. De omzet van het farmaceutische bedrijf steeg met 4 procent tot 7,02 miljard pond. Tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar werd nog een winst van 1,46 miljard pond geboekt. Andrew Witty, chief executive van GlaxoSmithKline, merkt op dat het bedrijf vooruitgang blijft boeken bij het diversifiëren van zijn activiteiten. Ook bij onderzoek en ontwikkeling worden volgens hem verbeterde resultaten opgetekend.


De Amerikaanse bank Morgan Stanley heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,4 miljard dollar. Een jaar geleden werd nog een verlies geleden van 138 miljoen dollar. In het cijfer zit een bate van 345 miljoen dollar in verband met een herwaardering van de belastingreserves. De omzet steeg met 53 procent tot 8 miljard dollar, mede dankzij de joint venture van Morgan Stanley met Smith Barney. Bestuursvoorzitter James P. Gorman sprak van een uitdagend kwartaal, waarin de bank in staat is gebleken om de marktposities bij de divisie investerings-bankieren te verbeteren. Daarnaast wist het bedrijf te profiteren van verbeterende omstandigheden bij de handelsactiviteiten. Morgan Stanley zegt dat de cijfers van het voorbije kwartaal onder meer gesteund werden door een aantrekkende handel in obligaties.


De Amerikaanse bank Wells Fargo heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,06 miljard dollar. De omzet viel terug van 22,5 miljard dollar naar 21,4 miljard dollar. De bank zegt het economisch herstel terug te kunnen vinden in zijn boeken. De verliezen op slechte leningen lopen terug en de kredieten met betalingsproblemen nemen af. Wells Fargo voegt er aan toe dat alle divisie winstgevend waren. De winstgevendheid werd onder andere gesteund door een hogere netto interestmarge, die het voorbije kwartaal uit kwam op 4,38 procent, tegenover 4,30 procent over het tweede kwartaal van vorig jaar en 4,27 procent over het eerste kwartaal van dit jaar. Afgewaardeerde leningen vielen van 2,71 procent terug tot 2,33 procent van de totale kredietportefeuille. Daarentegen groeiden niet renderende leningen en andere activa van 4,03 procent op het einde van het eerste kwartaal van dit jaar tot 4,3 procent.


Het technologieconcern United Technologies, de grootste producent van liften en airconditioning ter wereld, realiseerde tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst van 1,1 miljard dollar. Dat is een stijging met bijna 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met ruim 5 procent tot bijna 14 miljard dollar, waarvan 1 procentpunt afkomstig was van overnames die konden worden gerealiseerd. De kwartaalresultaten laten volgens bestuursvoorzitter Louis Chenevert sterke resultaten zien in verbeterende eindmarkten. De terugkeer naar omzetgroei in combinatie met kostenbesparingen hebben volgens hem tot solide winstresultaten geleid. Door de niet aflatende aandacht op de kosten heeft de operationele marge volgens Chenevert een recordniveau bereikt. De operationele marge klom van 13 procent naar 14,6 procent.


Het Amerikaanse uitzendconcern Manpower heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 32,7 miljoen dollar, tegenover 16,3 miljoen dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Als oorzaak van de winststijging wijst bestuursvoorzitter Jeff Joerres op de wereldwijd toenemende vraag naar tijdelijk personeel. Joerres stelt de economische trends voortdurend in de gaten te houden en sinds het begin van het derde kwartaal vorig jaar geen vertragingen waargenomen te hebben. Manpower realiseerde in het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 4,6 miljard dollar. Dat is een toename van 21 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf haalt het grootste deel van deze omzet buiten de Verenigde Staten. De betere cijfers zijn deels verklaarbaar door de overname van Comsys, maar ook zonder de acquisitie was er groei. De autonome groei bedroeg 16 procent.


De Italiaanse groep Fiat, producent van auto's, trucks en landbouwmachines, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 113 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar leed het bedrijf nog een verlies van 179 miljoen euro. Fiat leed in het eerste kwartaal van dit jaar een nettoverlies van 21 miljoen euro, tegenover een verlies van 411 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. Verder werd bekend dat de raad van bestuur van Fiat akkoord gaat met de afsplitsing van de autodivisie van de rest van het concern. De aandeelhouders moeten de splitsing nog wel goedkeuren tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering in september. Na de splitsing wordt de productie van trucks en landbouwmachines ondergebracht in de nieuwe divisie Fiat Industrial. De nieuwe autotak bestaat uit Fiat, Ferrari, Lancia, Alfa Romeo en Maserati. Het concern verwacht dat de splitsing begin volgend jaar is afgerond.


Het computerconcern Apple heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een recordomzet gerealiseerd van 15,7 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een omzet opgetekend van 9,73 miljard dollar. De recordomzet is te danken aan de verkoop van de iPhone, iPad en Mac-computers. De winst steeg met 78 procent tot 3,25 miljard dollar. Apple-topman Steve Jobs maakte gewag van een fenomenaal kwartaal dat de verwachtingen van het bedrijf op elk terrein overtrof. Apple verkocht op drie maanden tijd 8,4 miljoen iPhones. Dat is een stijging met 61 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er werden ook al 1,7 miljoen exemplaren van de nieuwste versie, die nog geen maand op de markt is, verkocht. Daarnaast verkocht Apple ook een recordaantal van 3,47 miljoen Mac-computers. Dat is een stijging met 33 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Sinds de lancering van de iPad in april, werden ook daarvan 3,27 miljoen exemplaren verkocht.


De Amerikaanse motorenfabrikant Harley-Davidson heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 71,2 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 19,8 miljoen dollar. De winststijging was onder meer te danken aan de sterke prestaties bij de financiële tak van het bedrijf. Het bedrijf, dat middenin een stevig herstructureringsprogramma zit, zag de omzet uit de verkopen van motoren stabiel blijven op ruim 1,1 miljard dollar. Maar de omzet uit de financiële tak van het concern, waar meer dan de helft van de klanten hun motorfinanciering regelt, ging met 40 procent vooruit. De wereldwijde motorverkopen van Harley namen in het tweede kwartaal met 5,5 procent af. In Noord-Amerika en Azië was er minder vraag naar de motoren van de Amerikaanse constructeur, maar in Latijns-Amerika en Europa was er wel sprake van een lichte verbetering.


De Amerikaanse frisdrankproducent PepsiCo heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 14,8 miljard dollar. Dat is een stijging met 40 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het concern werd daarbij geholpen door de overname van twee van zijn belangrijkste bottelaars eerder dit jaar en sterke groei in de belangrijkste internationale markten. De nettowinst daalde met 3 procent tot 1,6 miljard dollar, te wijten aan reorganisatiekosten. De resultaten laten volgens Indra Nooyi, topman van Pepsico, zien dat het concern in staat is om duurzame groei te realiseren, ondanks voortdurende macro-economische uitdagingen. Het bedrijf verwacht dat de winst per aandeel met 10 procent tot 12 procent zal toenemen. Pepsico is naar eigen zeggen ook begonnen met pogingen om de sportdrank Gatorade weer nieuw leven in te blazen, nadat het merk zwakke resultaten behaalde gedurende de recessie.


Het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 15,3 miljard dollar. Dat is een stijging met 0,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De verkopen in de Verenigde Staten stonden onder druk, terwijl de internationale inkomsten groeiden. De omzet uit de Verenigde Staten daalde met 2,8 procent, maar internationaal werd een stijging met 4,1 procent opgetekend. De nettowinst bedroeg 3,4 miljard dollar. Dat is een stijging met 7,5 procent tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar. Daarbij was er wel een eenmalige winst van 67 miljoen dollar door een aantal juridische geschillen. Johnson & Johnson stelt echter de verwachting voor de rest van dit jaar neerwaarts bij, vanwege het terugroepen van een aantal receptvrije geneesmiddelen, het schrappen van een product en ongunstige wisselkoerseffecten.


Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor concurrentiebeleid, gaat een onderzoek instellen naar de Franse steun voor leveranciers van de luchtvaartindustrie. De bedrijven kunnen zich bij de Franse overheid verzekeren tegen schommelingen in de wisselkoersen tussen euro en dollar. Almunia stelde te vermoeden dat de Franse regeling gunstiger is dan wat concurrenten moeten betalen bij banken, zodat het wellicht illegale staatssteun betreft. De Europese Commissie heeft wel goedkeuring verleend aan zes andere zaken. Het betreft onder meer de Zweedse regeling om kranten te subsidiëren, de staatssteun van Estland om snel internet aan te leggen en Duitse en Spaanse subsidie voor fabrieken van zonnepanelen. Ook het nieuwe financieringssysteem van de Franse en Spaanse publieke omroep vormt geen oneerlijke concurrentie. De Europese Commissie heeft wel Portugal gevraagd om verleende staatssteun aan Banco Privado Portugues terug te vorderen, hoewel de bank inmiddels failliet is.


De Europese Commissie wil alleen nog staatssubsidie voor kolenmijnen toestaan voor kolenmijnen als er een plan ligt om de mijnen te gaan sluiten. De Europese Commissie dient daarvoor een wetsvoorstel in bij de lidstaten van de Europese Unie en Europees Parlement. De maatregel moet leiden tot de sluiting van onrendabele kolenmijnen over vier jaar. Bedrijven moeten volgens Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor concurrentiebeleid, zonder subsidies levensvatbaar zijn. Vooral Duitsland en Spanje geven nu nog veel steun aan kolenmijnen. Dit jaar bedraagt de steun in de Europese Unie naar schatting 1,7 miljard euro. Er is veel kritiek op de subsidies voor de steenkoolindustrie, omdat het hier om één van de meest vervuilende energiebronnen ter wereld gaat. Onlangs heeft het Wereldnatuurfonds bij de Europese Commissie klacht neergelegd tegen de Spaanse regering, omdat die subsidies toekent aan elektriciteitscentrales die op steenkool draaien.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home