Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, July 21, 2010

Toyota sluit minnelijke schikking over ontwerp hybride motor

De Japanse autoconstructeur Toyota heeft een minnelijke schikking gesloten met uitvinder Alexei Severinsky, die zegt aan de basis te liggen van het ontwerp van de hybride aandrijving die in de elektrische wagens van de autobouwer wordt gebruikt. Severinsky zegt dat de Japanse autoconstructeur bereid is om een vergoeding te betalen voor het gebruik van de technologie. Financiƫle details over de schikking werden echter niet vrijgegeven. Toyota bevestigde dat er een compensatie is betaald, aangezien dat de gemakkelijkste manier was om het conflict te stoppen en geld voor gerechtskosten te besparen. Indien Severinsky voor de rechter gelijk had gehaald, zou Toyota hem 1,4 miljoen dollar per maand hebben moeten betalen.

Alexei Severinksy emigreerde op het einde van de jaren zeventig vanuit de Sovjet-Unie naar de Verenigde Staten en in het midden van de jaren negentig ontwikkelde hij een aandrijftechnologie voor een hybride auto op gas en elektriciteit. Het systeem wordt door Toyota gebruikt in de Prius en andere modellen met een hybride motor. Severinsky zegt dat de technologie van de Prius is gebouwd op zijn ontwikkelingen. Toyota houdt echter vol dat de motor werd ontworpen door zijn eigen ingenieurs. Vijf jaar geleden kreeg Severinsky voor een Amerikaanse rechtbank het gelijk aan zijn kant. Daarbij werd Toyota verplicht om de uitvinder 25 dollar te betalen voor elke wagen die in de Verenigde Staten wordt verkocht.

Naast de Prius, maken ook de Lexus en Highlander gebruik van de betwiste technologie. Severinsky was echter niet tevreden met de vergoeding die hij van de rechtbank kreeg toegewezen. Hij eiste een bedrag van 98 dollar per geproduceerde wagen en ging in beroep tegen de uitspraak van de rechter. Een rechter in beroep ging in op de eis van de uitvinder, maar Toyota ging op zijn beurt in hoger beroep tegen die uitspraak. Paice, het bedrijf van Severinsky, richtte zich echter tot de United States International Trade Commission met de vraag om de invoer van Japanse hybride wagens in de Verenigde Staten te beperken. Vooraleer over die eisen een eerste zitting werd gehouden, meldden Toyota en Severinsky een vergelijk gevonden te hebben.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home