Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, July 21, 2010

Oostenrijkse wetenschappers waarschuwen voor tinnitus door mobiele telefoon

Een regelmatig gebruik van de mobiele telefoon verhoogt mogelijk het risico op tinnitus, een aandoening waarbij de patiënt een constant geruis hoort. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Institute of Environmental Health aan de Medical University of Vienna. Onderzoeksleider Hans-Peter Hutter stelt daarbij dat een intensief en langdurig gebruik van de mobiele telefoon gelinkt zou kunnen worden aan tinnitus. Hij stelt dat er dan ook voorzichtig moet worden omgegaan met de mobiele telefoon. Volgens Hutter wordt in de ontwikkelde wereld tussen 10 procent en 15 procent van de bevolking door tinnitus getroffen. Dat aantal zou volgens hem bovendien aan het stijgen zijn. Hij voegt er aan toe dat de aandoening een bijzonder negatieve impact kan hebben op de levenskwaliteit. Er kan volgens Hutter ook weinig gedaan worden om de aandoening te behandelen.


Volgens de onderzoekers leidt het gebruik van een mobiele telefoon gedurende minstens tien minuten per dag tot een 71 procent verhoogd risico om tinnitus te ontwikkelen. "De meeste testpersonen gebruikten de beide oren om te telefoneren, maar volgens de onderzoekers tast tinnitus meestal slechts één oor aan," aldus het magazine HealthDay News. "Bijna vier op de tien ondervraagden klaagde over problemen aan het linkeroor en voegde er aan toe bijna constant hinder van te ondervinden. Drie op tien ondervraagden klaagden ook over duizeligheid. De onderzoekers achten het niet onmogelijk dat de opslag van een hoge dosis microgolf-energie in het binnenoor een mogelijke verklaring zou kunnen zijn voor het verband tussen de mobiele telefoon en tinnitus. Hutter merkt op dat tinnitus meestal veroorzaakt wordt door luide geluiden, maar hij voegt er aan toe dat ook het kleinste risico op een bijkomende hinder door mobiele telefoons een probleem voor de openbare gezondheid is."


Thomas Balkany, directeur van het Ear Institute van de University of Miami, stelt echter dat het onderzoek helemaal niet heeft kunnen uitwijzen dat mobiele telefoons tot tinnitus zouden kunnen leiden. "De onderzoeksgegevens zijn bijzonder zwak," voert Balkany aan tegenover HealthDay News. "De onderzoekers hebben onvoldoende gekeken naar de algemene oorzaken van tinnitus." Volgens Balkany hebben stress, angsten en depressies een belangrijke impact op het ontwikkelen van tinnitus. Ook muziekspelers kunnen volgens hem voor grote schade zorgen. Uit het onderzoek is er volgens Balkany weliswaar een zwakke relatie aangetoond tussen het gebruik van mobiele telefoons en tinnitus, maar daar kan volgens hem geen enkel oorzakelijk verband aan gekoppeld worden. Balkany zegt dat daarvoor een veel omvangrijker en diepgaander onderzoek voor nodig zou zijn.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home