Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, July 22, 2010

Warmer klimaat voordeliger voor maatschappij

Een warmer klimaat draait voordelig uit voor de maatschappij. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Chinese Academy of Sciences over het Chinese middenrijk. Een daling van de temperatuur met twee graden wordt daarentegen gelinkt aan conflicten en hongersnood. De onderzoekers merken daarbij op de instorting van de agriculturele dynastieën van de Han (eerste en tweede eeuw na christus), Tang (zevende tot tiende eeuw), Noord-Song (tiende tot twaalfde eeuw), Zuid-Song (twaalfde en dertiende eeuw) en Ming (veertiende eeuw tot zeventiende eeuw) telkens nauw verband hielden met koudeperiodes en een snelle daling van de temperaturen. De onderzoekers benadrukken dat de resultaten van hun onderzoek geen alleenstaand fenomeen vormen, want ook het rijk van de Romeinen en Maya's zouden tijdens koudeperiodes zijn gevallen.

"Twee millennia buitenlandse invasies en interne oorlogen in China, werden meer gestimuleerd door de afkoeling van het klimaat dan door het feodalisme, klassenstrijd of een slecht politiek beleid," merken de onderzoekers op. "Langere periodes met een kouder klimaat waren voldoende om voedseltekorten te veroorzaken die leidden tot sociale onrust en honger lijdende nomaden ertoe brachten om de Mongoolse steppen te ontvluchten naar andere streken. De periodes van relatieve stabiliteit en welvaart tijdens het Centrale Koninkrijk kunnen daarentegen worden gesitueerd tijdens periodes van warmere periodes." Eerder al werd gesteld dat weergerelateerde problemen - zoals droogtes, overstromingen en sprinkhanenplagen - een impact hadden op de opkomst en teloorgang van Chinese dynastieën. Tot nu toe werd daarover echter geen doorgedreven wetenschappelijk onderzoek naar gevoerd.

Daarbij wordt opgemerkt dat voedseltekort de betrokken dynastieën heeft verzwakt en nomaden heeft gedwongen om vanuit het bijzonder kwetsbare noorden meer zuidelijk gelegen streken binnen te vallen. De onderzoekers stellen dat een daling van de temperatuur met twee graden celcius het groeiseizoen van steppegras - dat van levensbelang is voor de veestapel - met veertig dagen kan inkorten. "Wanneer het klimaat-afkoeling niet meer gecompenseerd worden door de beschikbare technologische en economische mogelijkheden, is de bevolking verplicht om te verhuizen of te verhongeren," merken de onderzoekers op. "Tijdens een klimaatdaling worden meer droogteperiodes en overstromingen opgetekend, maar vooral de stijgende rijstprijzen en sprinkhanenplagen waren verantwoordelijk voor het uitbreken van oorlogen en het verdwijnen van dynastieën."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home